ZAWARTOŚĆ WITAMIN Z GRUPY B W ...
pdf > do ÂściÂągnięcia > download > ebook > pobieranie
 
Cytat
Ab igne ignem - z ognia ogień. (Cycero). (Cycero)
Start Zaćmienie, Zajecia 2, zaaowanane,
 
  Witamy

ZAWARTOŚĆ WITAMIN Z GRUPY B W CAŁODZIENNYCH, żywienie dietetyka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 343 – 351
MICHALINA LIZOŃ, RENATA BIEŻANOWSKA-KOPEĆ,
TERESA LESZCZYŃSKA, IZABELA BODZIARCZYK
ZAWARTOŚĆ WITAMIN Z GRUPY B W CAŁODZIENNYCH
RACJACH POKARMOWYCH MŁODZIEŻY GIMNAZJALNEJ
S t r e s z c z e n i e
Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie wielkości pobrania witamin z grupy B (B
1
, B
2
, PP,
B
6
, B
12
oraz kwasu foliowego) przez młodzież gimnazjalną miejscowości Łącko oraz określenie niedoboru
lub nadmiaru tych składników w diecie.
Uczniowie (33 dziewcząt i 19 chłopców) w wieku 16-18 lat zostali zakwalifikowani do populacji pro-
wadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną. Ocenę pokrycia zapotrzebowania na witaminy z grupy B
wykonywano na podstawie 416 wywiadów żywieniowych z ostatnich 24 godz. poprzedzających badanie,
przeprowadzanych w ciągu czterech wybranych dni tygodnia, w sezonie jesienno-zimowym i wiosenno-
letnim 2005/2006 r. Podstawą oceny wielkości podaży witamin z grupy B było porównanie ilości wykaza-
nych pobrań, na podstawie wywiadów, z odpowiednimi wartościami zawartymi w normie żywieniowej dla
badanej populacji.
Otrzymane wyniki wskazują na zadowalającą podaż witamin z grupy B w badanej grupie uczniów.
Spośród badanych składników tylko niacyna (83-86% normy) i ryboflawina (85% normy w sezonie je-
sienno-zimowym) w racjach chłopców charakteryzowały się zbyt małą podażą. Wykazano równocześnie
odpowiednie spożycie tiaminy (w sezonie jesienno-zimowym) i niacyny w grupie dziewcząt, a w grupie
chłopców ryboflawiny (w sezonie wiosenno-letnim) i pirydoksyny. Pozostałe witaminy, w tym foliany,
były spożywane w ilościach przekraczających zalecane wartości. Wpływ sezonowości wykazano jedynie
w odniesieniu do podaży witaminy B
12
.
Słowa kluczowe:
witaminy z grupy B, 24-godzinny wywiad żywieniowy, żywienie młodzieży
Wprowadzenie
Szybki przyrost wzrostu i masy ciała w okresie młodzieńczym to cechy rozwojo-
we, które wpływają bezpośrednio na zwiększone zapotrzebowanie młodego organizmu
na składniki energetyczne, budulcowe, mineralne i witaminy [17]. Zwiększone potrze-
by żywieniowe młodzieży w tym okresie objawiają się często wzmożonym apetytem,
Mgr inż. M. Lizoń, dr R. Bieżanowska-Kopeć, dr hab. T. Leszczyńska, mgr I. Bodziarczyk, Katedra Ży-
wienia Człowieka, Wydz. Technologii Żywności, Akademia Rolnicza im. H. Kołłątaja, ul. Balicka 122,
30-149 Kraków
344
Michalina Lizoń, Renata Bieżanowska-Kopeć, Teresa Leszczyńska, Izabela Bodziarczyk
a także przyspieszeniem przemiany materii. Młodzież uczęszczająca do szkoły średniej
(16–18 lat) jest zazwyczaj aktywna fizycznie i obciążona intensywną pracą umysłową,
co potęguje zapotrzebowanie na powyższe składniki. Istnieje ścisła zależność pomię-
dzy dostarczanymi wraz z pokarmem składnikami żywności a rozwojem organizmu
oraz utrzymaniem dobrego stanu zdrowia i sprawności fizycznej i psychicznej [14].
Młodzież, często z racji młodego wieku, a także braku prawidłowych nawyków żywie-
niowych, nie zwraca uwagi na jakość i ilość spożywanego pokarmu, co może dopro-
wadzić zarówno do niedoborów, jak i nadmiaru pewnych składników [8]. W konse-
kwencji zwiększa się ryzyko chorób m.in. dietozależnej otyłości, próchnicy zębów,
osteoporozy oraz chorób układu krążenia [4]. Ponadto, niewystarczająca podaż pożą-
danych składników może spowodować nieodwracalne zahamowanie tempa rozwoju
młodego organizmu [6, 9]. Racjonalne odżywianie się warunkuje także jego prawidło-
wy rozwój w późniejszym okresie życia [7]. Dlatego sposób żywienia młodzieży po-
winien podlegać stałej obserwacji [8, 18].
Witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i z tego powodu najczęściej
określane są jako witamina ‘B-kompleks’. Występują przeważnie razem, zarówno
w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Największe ilości witamin
z grupy B znajdują się w grochu, fasoli, warzywach kapustnych, papryce, marchwi,
szpinaku, a także czosnku i chrzanie. W innych warzywach ich zawartość jest zniko-
ma. Innymi źródłami są m.in. wątroba, produkty zbożowe i drożdże. Ze względu na
dobrą rozpuszczalność witamin z grupy B w wodzie organizm wydala je dość szybko,
dlatego niezbędna jest regularna podaż tych składników w celu utrzymania odpowied-
niego ich poziomu. Rosenberg i Miller [16] podają, że deficyt witamin z grupy B przy-
czynia się do rozwoju zmian depresyjnych, nadmiernej irytacji i degeneracji mieliny.
Leszczyńska i Pisulewski [11] uważają, że jednym z możliwych skutków braku tych
witamin są zaburzenia w metabolizmie homocysteiny. Podniesiony poziom homocy-
steiny w osoczu jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób sercowo-
naczyniowych, mając tym samym związek z genezą arterosklerozy i osłabieniem
sprawności umysłowej.
Celem niniejszej pracy była ocena spożycia witamin z grupy B (B
1
, B
2
, PP, B
6
,
B
12
oraz kwasu foliowego) przez wybraną grupę młodzieży gimnazjalnej, badanej
w sezonie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim, oraz określenie niedoboru lub nad-
miaru tych składników w diecie.
Materiał i metody badań
Badaniami objęto grupę młodzieży (19 chłopców i 33 dziewcząt) w wieku 16–18
lat, uczącej się w szkole ponadpodstawowej w miejscowości Łącko (woj. małopol-
skie).
Wśród badanej grupy przeprowadzono badania ankietowe klasyfikujące mło-
dzież do określonych, wg normy polskiej, grup ludności. Zebrano również 24-
ZAWARTOŚĆ WITAMIN Z GRUPY B W CAŁODZIENNYCH RACJACH POKARMOWYCH MŁODZIEŻY…
345
godzinny wywiad żywieniowy. Ankiety zostały przeprowadzone w okresie jesienno-
zimowym i wiosenno-letnim na przełomie lat 2005/2006. Ocenę pobrania witamin
z grupy B wykonano na podstawie 416 zapisów żywieniowych, zebranych w ciągu
czterech dni tygodnia (dwa dni nauki szkolnej oraz soboty i niedziele). W badaniach
wykorzystano „Album fotografii produktów i potraw”, jako narzędzie pomocnicze
przy określaniu wielkości spożywanych potraw [19, 20]. Zawartość witamin: B
1
, B
2
,
B
6
, B
12
, PP w całodziennych dietach porównano z normami na poziomie bezpiecznego
spożycia, a w przypadku folianów na poziomie zalecanego spożycia, opracowanymi
przez IŻŻ w Warszawie [19, 20, 22]. W celu uzyskania wartości „netto” dane doty-
czące poszczególnych produktów spożywczych i potraw zostały wprowadzone do pro-
gramu komputerowego „Dieta 2.0”, który automatycznie uwzględnił wielkości strat na
drodze technologicznej, zgodnie z zaleceniami Nadolnej i wsp. [12, 13].
Wartości spożycia różniące się o ± 10% od wartości zamieszczonych w normie
przyjęto za prawidłowe. Wyniki przedstawiono w postaci wartości średnich, obliczo-
nych odchyleń standardowych (SD) oraz współczynników zmienności CV [%]. Oce-
niono również wpływ czynnika, jakim jest sezonowość, wykorzystując w tym celu
jednoczynnikową analizę wariancji i test t-Studenta na poziomie istotności α < 0,05.
Wyniki i dyskusja
Wyliczone średnie zawartości witamin z grupy B dla badanej grupy uczniów
przedstawiono w tab. 1 i 2. Otrzymane wartości wskazują, że średni poziom spożycia
tiaminy przez młodzież męską był nieznacznie wyższy niż w grupie młodzieży żeń-
skiej i wyniósł w okresie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim odpowiednio 1,7 i 1,8
mg. W grupie dziewcząt i chłopców zaobserwowano przekroczenie normy na ten
składnik w sezonie wiosenno-letnim odpowiednio o 14 i 20%. Rzadko obserwowane są
jednak niepokojące objawy przedawkowania tiaminy. W przypadku młodzieży męskiej
w okresie jesienno-zimowym wykazano niedobory ryboflawiny na poziomie ok. 15%
w stosunku do normy i ilość spożycia wynosiła 1,7 mg. Natomiast w okresie wiosen-
no-letnim odnotowano 10% nadwyżkę (spożycie 2,2 mg). Podobne wyniki uzyskane
w okresie wczesnowiosennym podaje Kosek [10], oceniając wyżywienie młodzieży
męskiej (16–20 lat), zamieszkującej wybrany, krakowski dom dziecka. W diecie żeń-
skiej odnotowano 13% nadwyżki ponad normę, a średnie spożycie wynosiło 1,8 mg
w okresie jesienno-zimowym i 2,0 mg w sezonie wiosenno-letnim. Należy tu nadmie-
nić, że znaczne przekroczenie zalecanej dziennej dawki pobrania tej witaminy może
spowodować nudności i wymioty. W badaniach Dziudy i wsp. [4] wykazano zbyt niską
podaż witamin B
1
i B
2
u uczniów obydwu płci, z przedziału wiekowego 17-20 lat, przy
czym niedobory częściej obserwowano u dziewcząt. Utrzymujący się niedobór rybo-
flawiny skutkuje opóźnieniem wzrostu, zawrotami głowy i bezsennością, zapaleniem
śluzówki oraz zmianami skórnymi. Witamina ta umożliwia funkcjonowanie układów
346
Michalina Lizoń, Renata Bieżanowska-Kopeć, Teresa Leszczyńska, Izabela Bodziarczyk
enzymatycznych i sprawnego działania układu nerwowego Bierze także udział w me-
tabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów [2, 3]. Zadowalającą podaż witamin B
1
i B
2
u dziewcząt uzyskali w swoich badaniach Białokoz-Kalinowska i wsp. [1], którzy
uwzględnili tę samą grupę wiekową z terenu woj. białostockiego.
T a b e l a 1
Spożycie witamin z grupy B przez młodzież żeńską w sezonie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim.
Intake of B-group vitamins by girls during the autumn-winter and spring-summer seasons.
Witamina
Vitamin
Wartość minimalna
i maksymalna
Minimal and
maximal value
x
SD
CV
Norma
Standard
[%] normy
[%] of the
standard
Sezon jesienno-zimowy / Autumn-winter season
Tiamina
Thiamin [mg]
0,5 - 3,2
1,5
0,5
33
1,4
+ 7
Ryboflawina
Riboflavin [mg]
0,4 - 3,1
1,8
0,5
28
1,6
+ 13
Niacyna
Niacin [mg]
2,7 - 45,8
16,9
6,3
37
18,0
- 6
Pirydoksyna
Pirydoxine [mg]
0,5 - 9,1
2,2
0,7
32
1,6
+ 38
Witamina B
12
Cyanocobalamin [μg]
0,7 - 18
3,6
3,0
83
2,0
+ 80
Foliany
Folic acid [μg]
108 - 808
268
66,9
25
220
+ 22
Sezon wiosenno-letni / Spring-summer season
Tiamina
Thiamin [mg]
0,7 - 4,1
1,6
0,5
31
1,4
+ 14
Ryboflawina
Riboflavin [mg]
1,0 - 6,6
2,0
0,7
35
1,6
+ 13
Niacyna
Niacin [mg]
5,9 – 35,0
16,9
5,9
35
18
- 6
Pirydoksyna
Pirydoxine [mg]
0,9 – 4,0
2,2
0,6
27
1,6
+ 38
Witamina B
12
Cyanocobalamin [μg]
1,2 - 80,4
5,3*
3,3
62
2
+ 165
Foliany
Folic acid [μg]
243 - 1464
294
91,7
31
220
+ 34
Objaśnienia: / Explanatory notes:
* - statystycznie istotne różnice w realizacji normy pomiędzy sezonami na poziomie istotności α< 0,05
/statistically significant differences in the level of fulfilling the standard between the seasons are at a level
of α< 0,05.
ZAWARTOŚĆ WITAMIN Z GRUPY B W CAŁODZIENNYCH RACJACH POKARMOWYCH MŁODZIEŻY…
347
T a b e l a 2
Spożycie witamin z grupy B przez młodzież męską w sezonie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim.
Intake of B-group vitamins by boys during the autumn-winter and spring-summer season.
Witamina
Vitamin
Wartość minimalna i
maksymalna
Minimal and
maximal value
x
SD
CV
Norma
Standard
[%] normy
[%] of the
standard
Sezon jesienno-zimowy /Autumn-winter season
Tiamina
Thiamin [mg]
0,8 - 3,5
1,7
0,5
29
1,5
+ 13
Ryboflawina
Riboflavin [mg]
0,6 - 5,3
1,7
0,6
35
2,0
- 15
Niacyna
Niacin [mg]
6,6 - 37,5
18,2
5,7
31
22
- 17
Pirydoksyna
Pirydoxine [mg]
0,8 - 4,9
2,2
0,7
32
2,2
0
Witamina B
12
Cyanocobalamin [μg]
1,0 – 33,0
4,9
3,4
70
2,0
+ 145
Foliany
Folic acid [μg]
141 - 753
276
80,2
29
240
+ 15
Sezon wiosenno-letni / Spring-summer season
Tiamina
Thiamin [mg]
0,9 - 4,1
1,8
0,5
218
1,5
+ 20
Ryboflawina
Riboflavin [mg]
1,1 - 6,2
2,2
0,9
41
2,0
+ 10
Niacyna
Niacin [mg]
8,6 - 39,5
18,9
5,8
31
22
- 14
Pirydoksyna
Pirydoxine [mg]
1,4 - 3,7
2,3
0,4
17
2,2
+ 5
Witamina B
12
Cyanocobalamin [μg]
1,5 - 101,6
7,9*
6,3
80
2,0
+ 295
Foliany
Folic acid [μg]
192 - 1430
303
113,9
38
240
+ 26
Objaśnienia jak w tab. 1. / Explanatory notes as in Tab. 1.
Wśród witamin z grupy B największe niedobory stwierdzono w przypadku niacy-
ny. Odnotowano je zarówno w sezonie jesienno-zimowym, jak i wiosenno-letnim
w całej badanej populacji. W przypadku młodzieży żeńskiej średnie dzienne spożycie
w obydwu sezonach utrzymało stałą wartość, która wyniosła 16,9 mg. W analogicz-
nych okresach wśród młodzieży męskiej spożycie tego składnika wyniosło odpowied-
nio 18,2 i 18,9 mg. Niacyna pełni funkcję składnika dwóch koenzymów w procesie
oddychania tkankowego, a także współdziała w syntezie hormonów płciowych, dlatego
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • imikimi.opx.pl
  • comp
    StartZafalszowania zywnosci, ◄ TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA- SGGW, 10 - SEMESTR, ZafałszowaniaZasady żywienia człowieka dla Studium kosmetycznego-1, Technik usług kosmetycznych, kosmetologiaZasady zdrowego żywienia w cukrzycy typu 2, cukrzyca (thanx pawlikowski)Zagadnienia do kolokwium z Biotechnologii żywności Dietetyka 2012, 2 rok, biotechnologia zaliczenieZastosowanie chemicznie i fizycznie modyfikowanych skrobi jako napełniaczy polietylenowych kompozytów, Dietetyka Zdrowie, Ksiazki, RozneZanieczyszczenia mikrobiologiczne procesu fermentacji etanolowej (ang.), Dietetyka Zdrowie, Ksiazki, RozneZalecenia żywieniowe dla kobiet karmiących piersią, Zalecenia żywieniowe dla kobiet karmiących piersiąZasady wĹ‚aĹ›ciwego odĹĽywiania, Kuchnia, zdrowe żywienieZastąp diety świadomym odżywianiem, Żywieniezasady prawidlowego zywienia dzieci i mlodziezy
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dotykserca.keep.pl
  • Cytat

    Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas
    Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac
    Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie
    Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz
    Ex Deo - od Boga.

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com