zapiekanki, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ] 09 £9 3JUOJJS BU aiU3Z3UO^OQ AjsndB)j fapjSojM lupsij iuiX(Błsozod 3Aj>jAzjd ntpzjatM z B 'BJEJEJ ipiu EU pAzojn J EtuB>|9tdBz op Aujjo-i ŁuazDZsnp i aiup BU :>Xzo|zoJ X3snde5( fai>|so(M psjj aMojod l op ^BZsaiuJM i a^jso^j feuqojp M ąioj>jod 'pejqo pso^jaiM (aiupajs ajnq^> i utXuo|aiiifz OZ błos n>j/oje«) o9apntp t^zAf t »HiSoOŁ qo op > pod 3 t »psi| aujoS FU ^Ejaizpzojod Ałsndejf (aiJjsofM 3 OSZ {qoso ^ E|pj i euuazsd D C 08L >|" azjK»;quio)( M oHauUJIZ Op DBUfKM SŁUJOJ ' ujX) DEjod t?i|AzBq i Luo|>)usoz3 z aezsaiuiAM oSaMofos n(a|o j|azA( 9 a^znajaps faMOJaided M pXzsnso 'pXujqo ;ijXzeq 3|az3ad (, a>jjso>( buqojp M ?|oj>jod '?Bjqo njjusozD 3faqfez i, luaz^daid uiAuo|ajmz ozaun^ ZBJO B|OS pAzsojdo op AUJJO.F fauozDzsn^BU o^^3\ op :>XZOJM )ja«i|o łj^AiuezD 3 OS z ZGJM iiui^nD i B43s Aj^sEjd 'i>jXjdBd iijsed E||djezzoui cjas S OOZ a;uu|n3 f 'auuaiseu Xpoj8azjd a(eiq j euojseu pbunsn 'pi ZMIfSA Brokuły zapiekane z ziemniakami i mięsem drobiowym 500 g ziemniaków 250 g marchwi cienko obrać, obmyć oczyścić, oskrobać, obmyć ziemniaki i marchew pokroić w 2-centymetrową kostkę oczyścić, obmyć, pokroić w krążki oczyścić, obmyć, oddzielić różyczki, pędy oskrobać i pokroić w kawałki 2-centymetrowej długości zagotować, włożyć pokrojone ziemniaki i gotować je przez ok, 10 minut po 5 minutach dodać pokrojoną marchew i brokuły - różyczki 1 pocięte pędy po dalszych 3 minutach dodać krążki dymek i jeszcze przez 2 minuty razem gotować ugotowane warzywa wyłożyć na sito do obcieknięcia odcedzony rosół ponownie zagotować obmyć pod bieżącą zimna wodą, włożyć do wrzącego rosołu i gotować ok. 8 minut mręso wyjąć, zostawić na chwilę do ostudzenia, następnie pokroić w kostkę rosół odcedzić przez sito, odmierzyć z tego 250 ml (V* D roztopić, rumienić na nim do chwili, kiedy nabierze koloru jasnozłotego, następnie rozprowadzić odmierzonym rosołem i 1 pęczek dymki 400 g brokułów t ł rosołu mięsnego 400 g piersi z kurczaka 50 g masła 40 g mąki pszennej 125 ml (V. I) nie homogenizowanej kremowej śmietanki 125 ml <V> f) mleka trochę pogotować na wolnym ogniu, stale przy tym mieszając, następnie sos zaciągnąć i przyprawić do smaku oraz 2 żółtkami solą, białym pieprzem startą gałką muszkatołową 2 białka lekko osolone ubić na sztywną pianę, wmieszać do sosu wraz 125 g startego Średnio dojrzałego sera gouda pieprzem caycnne sos przyprawić do smaku masę mięsno-warzywną wymieszać z sosem, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i wstawić je do zimnego piekarnika. Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombi warze Czas zapiekania: 180-200°C 16Q-180°C ok. 40 minut. 16 D.,00r "fo njjiiuBJph •ouwi a(E!q appuaj auMHj>A« laiu op pEMOMjas -E|E>|aidEZ 3IS LuAjO]>I M 'muAz3EU M |04S BU pB/WEDod 3>|UE>|aidEZ •jnujuj os '10 'DoCm 1° D„OOZ '1° :eiue>ta(dEZ SET} 3ZlEMlqlU01| M BU ?!|!|zsaz i|nqa:> fauofoi>|od aizsaj 'rojBuidzs EU pAzopoj BSEUJ 'uiazjdaid i B|OS n>|Eius op piMBjdop 'jezsajiuAM aiu i Ajopiujod 3uofoj>|od / T>(iuje)(aid oSaueziSeu op PJMEJSM auum ejseui 3 o£ z iuji'5ue|d pAzoiqo i 3EdAsqo ntpZJaiM 2 E|UB>|aidEZ Op aiuuo} !ai>|SB|d wazDzsnp fauEMOmusAM M IUJEMISJEIW pBpspin OK>8n 8 DOS Ajopiuiod 'ifazApoj ApesBu 3EpA« 'Ajp>(s aż DEJqo "BOOM EUUJK pepzjd 'pBMojoa aiu) ADOM (aatajwi op o)(ioj>( BU pAzo)m BiuEjjaidBz op Auuoj fauJodpoojEz ujazDzsnp jauEMOJBUJsAM aiup BU pAzojzoj ijBUidzs njfBUjdzs op 3Epop i jsaiuSzoj '3Ejqo r ueiuiazjd BU assiu B|B}SMod 3EZS3IUJM aiuiEiyap ! auEid euMAjzs EU p|qn •udtpau i)|qEz z M t-|Ajdi'd e>|po|s EMO|O)e))zsnuj E^cS EIJEIS uMuopiuiz ozaiMf Luozjdaid n^Eujs op piMEjdAzid 'niuSo uiA|Eiu BU LuapAj>)Azid pod pizojujzoa latu op pEpop 'aio|oi( oSajopoussl azja;qBu ZE piMEjdAzjd *E>fuAzs a>pso)| M EUo[oJ5jod t iujE)jZ3a|nq iuaAuoz3OLueu z Luazsj pezsaiiuAM ZEJO (i]]uozojtu) nifEiłidzs 8 009 AuAjeSjpiu p^siui (| Vi) l™ OSZ (atiudzsd pffeuj fauiisazjd 8 oOL EU pAzBujsazjd a,wo|od i|nqa;> !auofoj>(od fajElsozod z 3E5|aisod ouqojp tozsajam laMOjaidsd M pAzśnso 'pAujqo (EIM(EZS EUOZS1K 3ldElSBZ BUZOUI) 'EtUEJapn 3efEMAjazjd aiu 'pBMBpop o«orudojs 'SSBUI BisAzsnd EU pazjjn 9>pH»| euqcup M 3iojj|od Apo/w z ptjusppo azjqop uiajod 'srzpo« fauiuiz AA pAzsouiEU E|«HU 3 OOL faui-MOioS |!)uAzs 8 OOL muiiu oj 'J|o zazjd niuSo luA|Bui EU pemojoS uJapAjjjAzjd pod | oSanpirl qn| oSausdjtu nuoi|nq )u uiazjdaid UlAuojaiUJZ OZ3|MS pizpCMOjdzoj 'piuaiuamz o>|>ja| o9si op pepop 'jo|O5} A^ojzousBf eu pAzBujsazjd t|3B>|Z3azA| c M ipiu i njajo >faz: •jnuiui oz 'V O„08l 't° 3„OOZ: '1« 'a>|jso>| Buqojp M pioj>|od 'SBjop ajnąaD aznp z ; fauejSef AZSB>J Z •Eiue>|aidEZ op 'E^iu f op >zsm eu pbunsM auiioj cpnoS EJ35 o3a|rzjlop oiupaJS oSayeis 8 001 azjEMjqiuo>| « mfiuiEijaid D D 0(K T|0 EipidEz op 'B>|iujB>|aid oSauuiiz op izsai BU ptunsm auuoj Aisndu>| lai))so|« ai3S|| BU pAzo|A« p jeM z azsc>] BU ąAzojAM 'niuSo uuAujls BU mpsAzsm 'uiap|usoz3 ! ujazjdaid DiMEjdAzjd DidoJ>|S t|nqaD suo|>|zsaz z pAz3B|od •T>(j9isB|d M 3ioj>|od qn| psazD Ajajza EU pBMEj>|azjdod t z u»u|0s ofnp.us oSaiJEJs 8 OOL o3a;i|sjEf nuoi|nq t>|zA| £ MAZ>IVM Z Z ZIEMNIAKÓW sklarowanym masłem 200 g boczku płaską formę do zapiekania pokroić w drobną kostkę, pozostałe sklarowane masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojony boczek i mieszając mocno przyrumienić, wyłożyć na przygotowaną do zapiekania potrawę formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika, Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze ok. 200' C ok. 180°C Czas zapiekania: ok. 45 minut. Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego 1 pęczek tymianku obrać, pokroić w kostkę obrać, pokroić w drobniutką kostkę rozgrzać, przesmażyć na nim pokrajaną cebulę i czosnek opłukać, obsuszyć w papierowej ściereczce, oberwać listki z łodyżek, listki wmieszać do przesmażonej cebuli i czosnku, dodać do tego 500 g turyńskiej metki (mielonej wieprzowiny przyprawionej solą, pieprzem i cebulą) zbite grudki mięsa rozgnieść widelcem, wszystko razem krótko silnie przesmażyć całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem płaskiej formy do zapiekanek 1 kg maczysłych ziemniaków osołonym wrzątku cienko obrać, dokładnie umyć, zagotować w po ugotowaniu do miękkości odcedzić wodę, ziemniaki odparować i natychmiast przecisnąć przez praske do ziemniaków, następnie przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową 50 g wiórków masła 200 ml mleka 150 g drobno startego młodego sera gouda i wmieszać do nich utworzoną masą napełnić woreczek do wyciskania masy z tulejką z dużym wycięciem gwiazdkowym i wyciskać na mielone mięso duże ozdobne gwiazdki formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika. m Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania: Nasza rada: ok. 200°C ok. IBO^C 15-20 minut, Pasuje do tego jarzynka z marchwi w śmietanie z pietruszka. 85 98 2 DAzDEpd •JpA3 pEMEpod fodEU OijEf ; EJOS rujetus op piMBjdAzad i Auejaiius S QOZ z ;)jjs!( pEMjaqo 'pe^n^do nfdD uj/(} M tjnqAji z buEjaiLus aż - jaiuepsepuj etas o8aMe»s 8 Q0l d>(UE^aidEZ psdAsod Eius)|aidBz ujaDuo)) pazjd o>jjoj>) BN O 0 08L-OSL azjBMjquio)| M utufz op jzsm BU pbunsM auuoj e|scui S OE jjojM psdAsod i Luauiaj>j uiAMouE33iais-ouzaa[fi( 03 pejod '/wo^eiuiuaiz yvt9>|jajsE|d EMOfod eSrup nqDZJatM z pAj>|A7jd ajudajseu '>|a)qBf ipAuofoj^od BM^SJBM ia|Oł| z latu BU *B>jUjAp z >pjEZ3aid BMISJEM ipiu BU pAzojod uiazjdaid j BJOS pAzspjdo '>jauE>fa!dEz op AUJJOJ (at>jSE|d faUEMOJBLUsAM siup eu pAzojod MO^GIULUSIZ MO>jjBisB|d ^MOjod nmaj>j ibua3ŚXsuo>| op uia|sciu aiupE|>|op [>jja3SB|dpjaiA\p aj)|uap M piojjjod EpzEiuS pbunsn 'psaza Aja^zD EU pijaizpod *pi3jqo i>jjajsE|d ai^uap M pioj>|od 'pAujn 'psjqo ui Auo|3iuiz ozaiMS piMBjdAzid %>|iuAp z i>uBZ3aid LUIU M pisnppod oippj^j 'pidoizoj i>)zfej>| M 3ioj>|od 'pAiun 'pps z MQ>!ViNW31Z Z IXNV>BldVZ Z MAKARONU Makaronowa zapiekanka na ostro (zdjęcie s. S&-89) Canneloni na szpinaku zapiekane 1 łyżkę oleju jadalnego 1 cebulę rozgrzać obrać, pokroić w drobną kostkę, poddusić w rozgrzanym oleju, wrzucić do tego bez rozmrazania, dolać trochę wody, dusić przez ok. 15 minut, przyprawić 400 g makaronu ciętej rurki (karbowanej lub gładkiej) 1 Vi I osolonego wrzątku wrzucić do zagotować, w trakcie gotowania zamieszać od czasu do czasu, ugotować „al dente", wyłożyć na sito, przelać zimną wodą, odcedzić zanurzyć na krótko we wrzącej wodzie (nie gotować), przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę, wyciąć nasady łodyżek, pomidory pokroić w kostkę obrać, przepołowić, pokroić w półplasterki 600 g mrożonego szpinaku 2 mięsiste pomidory M* świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową szpinak odcedzić, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy do zapiekanek roztopić, wsypać i mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić 1 cebufe 1 zieloną i 1 czerwoną papryczkę peperoni (ze słoika) przepołowić wzdłuż, usunąć nasiona i białe przegrody nasienne, pokroić w bardzo cienkie paseczki opłukać, osuszyć w papierowej ściereczce, poobrywać listki z łodyżek, pokroić w paseczki roztopić, poddusić w nim półplasterki cebuli i paseczki peperoni, przyprawić 60 g masła 60 g mąki pszennej 375 ml ('/. 1) mleka 125 g (V. I) nie homogenizowanej kremowej śmietanki 1 pęczek bazylii 20 g masła roztrzepu jąć trzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki, powstały w ten sposób sos doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 2 minut, przyprawić sołą, pieprzem ok. 'A sosu przelać do innego naczynia i dokładnie wymieszać 2 połową ze solą świeżo zmielonym pieprzem odrobiną sosu Tabasco 150 g kwaśnej śmietany 200 g nie homogenizowanej kremowe} śmietanki 2 fajkami startą gałką muszkatołową rozfaeitać z 120 g startego w pełni dojrzałego sera gouda a pozostały sos śmietanowy odstawić na bok połową serowego sosu polać szpinak, drugą połową napełnić (najlepiej za pomocą woreczka do wyciskania masy) następnie przyprawić do smaku soią, pieprzem i ok. 125 g canneloni (już zwiniętych w rulony) napełnione sosem serowym cannełoni ułożyć na szpinaku, polać pozostałym sosem serowym i obsypać resztą startego sera, a na wierzchu rozłożyć wiórki z makaron, pomidory, cebulę, peperoni i bazylię dokładnie wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek, polać śmietanowo-jajeczną mieszaniną, posypać 30 g masła formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika. 60 g startego skruszałego sera gouda 30 g masła i obłożyć na wierzchu wiórkami z Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze ok. 220°C ok. 200°C. leżeli ktoś lubi, może canneloni mocniej przyrumienić pod grillem. Sałatka z pomidorów. formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika. Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania: ok. 180°C ok. 160°C 30-40 minut. Przed podaniem zapiekanki na stół udekorować ją kilkoma listkami bazylii. Do tej zapiekanki pasuje wytrawne włoskie białe wino. Dodatek: Nasza rada: 90 ZAPIEKANKI Z MAKARONU Lasagne zapiekane z mięsem i serem Makaronowo-warzywna zapiekanka z sosem serowym 250 g lasagne (w płatach) 1 łyżki oleju jadalnego wkfadać pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem gotować ok. 2 minut, potem włożyć do zimnej wody i zostawić w niej (lasagne — szerokie wstążki czy płaty - nie zawsze muszą być ugotowane przed ich użyciem do zapiekanki, lecz mogą być także wykorzystane w stanie suchym) obrać, pokroić w drobną kostkę roztopić, poddusić w nim pokrojoną cebulę, dodać (zdjęcie na okładce) 250 g makaronu, np. świderków 1 l osolonego wrzątku wrzucić do zagotować i mieszając od czasu do czasu ugotować „al dente" po ugotowaniu świderki wyłożyć na sito do osaczenia, z obciąć końce, cukinie obmyć, pokroić w plasterki włożyć na krótko do wrzącej wody lnie gotować), przelać zimną wodą, śdą}>nąć skórkę, wyciąć nasady łodyżek pomidory pokroić w plasterki 2 małe cebule 30 g sklarowanego masła 750 g mielonego mięsa (pół na pół wołowiny i wieprzowiny) 400 g cukmii 4 pomidory razem przesmażyć, grudki zlepionego mięsa rozgnieść widelcem obrać, zmiażdżyć, dodać do masy mięsnej, przyprawić 400 g oczyszczonych różyczek brokuło w 250 ml ('A 1) mleka 150 g sera pleśniowego, np. sera gorgonzola 2 ząbki czosnku solą świeżo zmielonym pieprzem 'A łyżeczki otartego majeranku papryką w proszku 30 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml 0/4 I) rosołu wołowego 250 ml P/4 I) mleka blanszować 3 minuty w osolunym wrzątku zagrzać rozkruszyć, rozpuścić w mleku, przyprawić mieszaninę do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową 2 jajka roztopić, wsypać i mieszając zasmazyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić rozkłócić i wmieszać do mleka makaron i warzywa układać warstwami na przemian w wysmarowanej tłuszczem płaskiej formie do zapiekanek, oprószyć solą i pieprzem, wierzchnią warstwą ma być makaron sosem serowym polać z wierzchu, posypać oraz roztrzepać Lrzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki, wmieszać do tego i przyprawić do smaku solą, pieprzem. 125 g topionego sera cukrem starfą gałką muszkatołową 2 łyżkami białego wina 100 g startego sera favorel 40 g startego skruszałego sera gouda 40 g masła i i obłożyć płatkami z płaty lasagne, mielone mięso, sos oraz 400 g średnio dojrzałego sera gouda w plasterkach układać na przemian warstwami w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, przedostatnią warstwą ma być sos, a ostatnią, na wierzchu, plasterki sera formę pod przykryciem wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika. ok. 2QO e C ok. 180 ft C ok. 25 minut. Na ostatnie 10-15 minut zapiekania zdjąć pokrywę z formy, aby powierzchnia zapiekanki mocno się zrumieniła i stała się chrupiąca. Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania: formę wsunąć na ruszt w zimnym piekarniku. ok. 180 !> C ok. 160"C. ok. 45 minut Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZapiekanki na słono i słodko - Lubię gotować 05.2010, Lubię gotowaćZałącznik 2 - Przepisy ruchu lotniczego, LOTNICTWO, ICAOZabawy kulinarne - przepisy, Gry i zabawy dla dziecizaopatrzenie w wodę i drogi, edukacja pozarnicza, OTWP materialy, Materiały na OPTWP -Ie,IId, przepisyZabawy Kulinarne - Przepisy, Wczesne wspomaganie rozwoju dziecka, EDUKACYJNE dla PrzedszkolakówZasadniczych wymagan dla sprzetu elektrycznego, =PRZEPISY I NORMY=Zabawy kulinarne - przepisy, Gotujemy dla dzieciZapiekanka warzywna, Kuchnia, Dania główneZapiekanka z warzyw i ryżu, Inne, ●KULINARIAZapiekanka ryżowa, Drugie danie
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszarlotka.pev.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|