zapiekanki
pdf > do ÂściÂągnięcia > download > ebook > pobieranie
 
Cytat
Ab igne ignem - z ognia ogień. (Cycero). (Cycero)
Start Zaćmienie, Zajecia 2, zaaowanane,
 
  Witamy

zapiekanki, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
09
£9 3JUOJJS BU aiU3Z3UO^OQ
AjsndB)j fapjSojM lupsij iuiX(Błsozod 3Aj>jAzjd ntpzjatM z B 'BJEJEJ
ipiu EU pAzojn
J
EtuB>|9tdBz op Aujjo-i ŁuazDZsnp
i aiup BU :>Xzo|zoJ X3snde5( fai>|so(M psjj aMojod
l op ^BZsaiuJM i a^jso^j feuqojp M ąioj>jod 'pejqo
pso^jaiM (aiupajs ajnq^>
i
utXuo|aiiifz OZ
błos
n>j/oje«) o9apntp t^zAf t
»HiSoOŁ
qo op >
pod 3
t »psi| aujoS
FU ^Ejaizpzojod
Ałsndejf (aiJjsofM 3 OSZ
{qoso ^ E|pj
i euuazsd
D
C
08L >|"
azjK»;quio)( M
oHauUJIZ Op DBUfKM SŁUJOJ '
ujX)
DEjod
t?i|AzBq i Luo|>)usoz3 z aezsaiuiAM
oSaMofos n(a|o j|azA( 9
a^znajaps faMOJaided M pXzsnso 'pXujqo
;ijXzeq 3|az3ad (,
a>jjso>( buqojp M ?|oj>jod '?Bjqo
njjusozD 3faqfez i,
luaz^daid uiAuo|ajmz ozaun^
ZBJO
B|OS
pAzsojdo
op AUJJO.F
fauozDzsn^BU
o^^3\
op :>XZOJM
)ja«i|o łj^AiuezD 3 OS
z ZGJM iiui^nD i
B43s
Aj^sEjd 'i>jXjdBd iijsed
E||djezzoui cjas S OOZ
a;uu|n3 f
'auuaiseu Xpoj8azjd a(eiq j euojseu pbunsn 'pi
ZMIfSA
Brokuły zapiekane z ziemniakami
i mięsem drobiowym
500 g ziemniaków
250 g marchwi
cienko obrać, obmyć
oczyścić, oskrobać, obmyć
ziemniaki i marchew pokroić w 2-centymetrową kostkę
oczyścić, obmyć, pokroić w krążki
oczyścić, obmyć, oddzielić różyczki, pędy oskrobać i pokroić
w kawałki 2-centymetrowej długości
zagotować, włożyć pokrojone ziemniaki i gotować je przez ok,
10 minut
po 5 minutach dodać pokrojoną marchew i brokuły - różyczki
1 pocięte pędy
po dalszych 3 minutach dodać krążki dymek i jeszcze przez
2 minuty razem gotować
ugotowane warzywa wyłożyć na sito do obcieknięcia
odcedzony rosół ponownie zagotować
obmyć pod bieżącą zimna wodą, włożyć do wrzącego rosołu
i gotować ok. 8 minut
mręso wyjąć, zostawić na chwilę do ostudzenia, następnie
pokroić w kostkę
rosół odcedzić przez sito, odmierzyć z tego 250 ml (V* D
roztopić, rumienić na nim
do chwili, kiedy nabierze koloru jasnozłotego, następnie
rozprowadzić odmierzonym rosołem i
1 pęczek dymki
400 g brokułów
t ł rosołu
mięsnego
400 g piersi z kurczaka
50 g masła
40 g mąki pszennej
125 ml (V. I) nie
homogenizowanej
kremowej śmietanki
125 ml <V> f) mleka
trochę pogotować na wolnym ogniu, stale przy tym mieszając,
następnie sos zaciągnąć
i przyprawić do smaku
oraz
2 żółtkami
solą, białym pieprzem
startą gałką muszkatołową
2 białka
lekko osolone ubić na sztywną pianę, wmieszać do sosu wraz
125 g startego Średnio
dojrzałego sera gouda
pieprzem caycnne
sos przyprawić do smaku
masę mięsno-warzywną wymieszać z sosem, ułożyć
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i wstawić
je do zimnego piekarnika.
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombi warze
Czas zapiekania:
180-200°C
16Q-180°C
ok. 40 minut.
16
D.,00r "fo
njjiiuBJph
•ouwi a(E!q appuaj auMHj>A« laiu op pEMOMjas -E|E>|aidEZ
3IS LuAjO]>I M 'muAz3EU M |04S BU pB/WEDod 3>|UE>|aidEZ
•jnujuj os '10
'DoCm 1°
D„OOZ '1°
:eiue>ta(dEZ
SET}
3ZlEMlqlU01| M
BU ?!|!|zsaz i|nqa:> fauofoi>|od aizsaj 'rojBuidzs EU pAzopoj BSEUJ
'uiazjdaid i B|OS n>|Eius op piMBjdop 'jezsajiuAM aiu
i Ajopiujod 3uofoj>|od
/
T>(iuje)(aid oSaueziSeu op PJMEJSM auum
ejseui 3 o£
z
iuji'5ue|d pAzoiqo i
3EdAsqo ntpZJaiM 2
E|UB>|aidEZ Op
aiuuo} !ai>|SB|d wazDzsnp fauEMOmusAM M IUJEMISJEIW pBpspin
OK>8n 8 DOS
Ajopiuiod 'ifazApoj ApesBu 3EpA« 'Ajp>(s aż DEJqo "BOOM EUUJK
pepzjd 'pBMojoa aiu) ADOM (aatajwi op o)(ioj>( BU pAzo)m
BiuEjjaidBz op Auuoj fauJodpoojEz
ujazDzsnp jauEMOJBUJsAM aiup BU pAzojzoj ijBUidzs
njfBUjdzs op 3Epop i jsaiuSzoj '3Ejqo
r ueiuiazjd BU assiu B|B}SMod
3EZS3IUJM aiuiEiyap ! auEid euMAjzs EU p|qn
•udtpau
i)|qEz
z
M t-|Ajdi'd e>|po|s
EMO|O)e))zsnuj E^cS EIJEIS
uMuopiuiz ozaiMf
Luozjdaid n^Eujs
op piMEjdAzid 'niuSo uiA|Eiu BU LuapAj>)Azid pod pizojujzoa
latu op pEpop 'aio|oi( oSajopoussl azja;qBu ZE
piMEjdAzjd *E>fuAzs a>pso)| M
EUo[oJ5jod t iujE)jZ3a|nq iuaAuoz3OLueu z Luazsj pezsaiiuAM
ZEJO
(i]]uozojtu) nifEiłidzs 8 009
AuAjeSjpiu
p^siui (| Vi) l™ OSZ
(atiudzsd
pffeuj fauiisazjd 8 oOL
EU pAzBujsazjd a,wo|od i|nqa;> !auofoj>(od fajElsozod z
3E5|aisod ouqojp tozsajam laMOjaidsd M pAzśnso 'pAujqo
(EIM(EZS
EUOZS1K 3ldElSBZ BUZOUI)
'EtUEJapn
3efEMAjazjd aiu 'pBMBpop o«orudojs 'SSBUI BisAzsnd EU pazjjn
9>pH»| euqcup M 3iojj|od
Apo/w z ptjusppo azjqop uiajod 'srzpo« fauiuiz AA pAzsouiEU
E|«HU 3 OOL
faui-MOioS |!)uAzs 8 OOL
muiiu oj 'J|o zazjd niuSo luA|Bui EU pemojoS uJapAjjjAzjd pod |
oSanpirl
qn|
oSausdjtu
nuoi|nq )u
uiazjdaid
UlAuojaiUJZ OZ3|MS
pizpCMOjdzoj
'piuaiuamz o>|>ja|
o9si op pepop 'jo|O5} A^ojzousBf eu pAzBujsazjd
t|3B>|Z3azA| c M ipiu
i njajo >faz:
•jnuiui
oz 'V
O„08l 't°
3„OOZ: '1«
'a>|jso>| Buqojp M pioj>|od 'SBjop
ajnąaD aznp z
; fauejSef AZSB>J
Z
•Eiue>|aidEZ op 'E^iu
f
op >zsm eu pbunsM auiioj
cpnoS EJ35 o3a|rzjlop
oiupaJS oSayeis 8 001
azjEMjqiuo>| «
mfiuiEijaid
D
D
0(K T|0
EipidEz op 'B>|iujB>|aid oSauuiiz op izsai BU ptunsm auuoj
Aisndu>| lai))so|« ai3S|| BU pAzo|A« p
jeM z azsc>] BU ąAzojAM 'niuSo uuAujls BU
mpsAzsm 'uiap|usoz3 ! ujazjdaid DiMEjdAzjd
DidoJ>|S t|nqaD suo|>|zsaz z pAz3B|od
•T>(j9isB|d M 3ioj>|od qn| psazD Ajajza EU pBMEj>|azjdod
t z u»u|0s
ofnp.us oSaiJEJs 8 OOL
o3a;i|sjEf nuoi|nq t>|zA| £
MAZ>IVM Z
Z ZIEMNIAKÓW
sklarowanym masłem
200 g boczku
płaską formę do zapiekania
pokroić w drobną kostkę, pozostałe sklarowane masło roztopić
na patelni, wrzucić pokrojony boczek i mieszając mocno
przyrumienić, wyłożyć na przygotowaną do zapiekania potrawę
formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika,
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
ok. 200' C
ok. 180°C
Czas zapiekania: ok. 45 minut.
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka
3 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju jadalnego
1 pęczek tymianku
obrać, pokroić w kostkę
obrać, pokroić w drobniutką kostkę
rozgrzać, przesmażyć na nim pokrajaną cebulę i czosnek
opłukać, obsuszyć w papierowej ściereczce, oberwać listki
z łodyżek, listki wmieszać do przesmażonej cebuli i czosnku,
dodać do tego
500 g turyńskiej metki
(mielonej wieprzowiny
przyprawionej
solą,
pieprzem i cebulą)
zbite grudki mięsa rozgnieść widelcem, wszystko razem krótko
silnie przesmażyć
całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem płaskiej formy do
zapiekanek
1 kg maczysłych
ziemniaków
osołonym wrzątku
cienko obrać, dokładnie umyć, zagotować w
po ugotowaniu do miękkości odcedzić wodę, ziemniaki
odparować i natychmiast przecisnąć przez praske do
ziemniaków, następnie przyprawić do smaku
świeżo zmielonym pieprzem
startą gałką muszkatołową
50 g wiórków
masła
200 ml mleka
150 g drobno startego
młodego sera gouda
i wmieszać do nich
utworzoną masą napełnić woreczek do wyciskania masy
z tulejką z dużym wycięciem gwiazdkowym i wyciskać na
mielone mięso duże ozdobne gwiazdki
formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.
m
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
Czas zapiekania:
Nasza rada:
ok. 200°C
ok. IBO^C
15-20 minut,
Pasuje do tego jarzynka z marchwi w śmietanie z pietruszka.
85
98
2 DAzDEpd
•JpA3 pEMEpod fodEU OijEf
; EJOS rujetus op piMBjdAzad i Auejaiius
S
QOZ
z ;)jjs!( pEMjaqo 'pe^n^do
nfdD uj/(} M
tjnqAji z
buEjaiLus aż -
jaiuepsepuj
etas
o8aMe»s 8 Q0l
d>(UE^aidEZ psdAsod Eius)|aidBz ujaDuo)) pazjd o>jjoj>) BN
O
0
08L-OSL
azjBMjquio)| M
utufz op jzsm BU pbunsM auuoj
e|scui S OE
jjojM psdAsod i Luauiaj>j uiAMouE33iais-ouzaa[fi(
03 pejod '/wo^eiuiuaiz yvt9>|jajsE|d EMOfod eSrup
nqDZJatM z pAj>|A7jd ajudajseu '>|a)qBf ipAuofoj^od BM^SJBM
ia|Oł| z latu BU *B>jUjAp z >pjEZ3aid BMISJEM ipiu BU pAzojod
uiazjdaid j BJOS pAzspjdo '>jauE>fa!dEz op AUJJOJ (at>jSE|d
faUEMOJBLUsAM
siup eu pAzojod MO^GIULUSIZ MO>jjBisB|d ^MOjod
nmaj>j ibua3ŚXsuo>| op
uia|sciu
aiupE|>|op
[>jja3SB|dpjaiA\p aj)|uap M piojjjod
EpzEiuS pbunsn 'psaza Aja^zD EU pijaizpod *pi3jqo
i>jjajsE|d ai^uap M pioj>|od 'pAujn 'psjqo
ui Auo|3iuiz
ozaiMS
piMBjdAzid
%>|iuAp z i>uBZ3aid LUIU M pisnppod oippj^j 'pidoizoj
i>)zfej>| M 3ioj>|od 'pAiun 'pps
z
MQ>!ViNW31Z Z
IXNV>BldVZ
Z MAKARONU
Makaronowa zapiekanka na ostro
(zdjęcie s. S&-89)
Canneloni na szpinaku zapiekane
1 łyżkę oleju jadalnego
1 cebulę
rozgrzać
obrać, pokroić w drobną kostkę, poddusić w rozgrzanym oleju,
wrzucić do tego
bez rozmrazania, dolać trochę wody, dusić przez ok. 15 minut,
przyprawić
400 g makaronu ciętej rurki
(karbowanej lub
gładkiej)
1 Vi I osolonego
wrzątku
wrzucić do
zagotować, w trakcie gotowania zamieszać od czasu do czasu,
ugotować „al dente", wyłożyć na sito, przelać zimną wodą,
odcedzić
zanurzyć na krótko we wrzącej wodzie (nie gotować), przelać
zimną wodą, ściągnąć skórkę, wyciąć nasady łodyżek,
pomidory pokroić w kostkę
obrać, przepołowić, pokroić w półplasterki
600
g mrożonego szpinaku
2 mięsiste
pomidory
M*
świeżo
zmielonym
pieprzem
startą gałką muszkatołową
szpinak odcedzić, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem
żaroodpornej formy do zapiekanek
roztopić, wsypać
i mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić
1 cebufe
1 zieloną i 1 czerwoną
papryczkę
peperoni
(ze słoika)
przepołowić wzdłuż, usunąć nasiona i białe przegrody
nasienne, pokroić w bardzo cienkie paseczki
opłukać, osuszyć w papierowej ściereczce, poobrywać listki
z łodyżek, pokroić w paseczki
roztopić, poddusić w nim półplasterki cebuli i paseczki
peperoni, przyprawić
60 g masła
60 g mąki pszennej
375 ml ('/. 1) mleka
125 g (V. I) nie
homogenizowanej
kremowej śmietanki
1 pęczek bazylii
20 g masła
roztrzepu jąć trzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki,
powstały w ten sposób sos doprowadzić do wrzenia i gotować
przez ok. 2 minut, przyprawić sołą, pieprzem
ok. 'A sosu przelać do innego naczynia i dokładnie wymieszać
2 połową ze
solą
świeżo zmielonym
pieprzem
odrobiną
sosu
Tabasco
150 g kwaśnej śmietany
200 g nie homogenizowanej
kremowe} śmietanki
2 fajkami
startą
gałką
muszkatołową
rozfaeitać z
120 g startego w pełni
dojrzałego sera gouda
a pozostały sos śmietanowy odstawić na bok
połową serowego sosu polać szpinak, drugą połową napełnić
(najlepiej za pomocą woreczka do wyciskania masy)
następnie przyprawić do smaku soią, pieprzem i
ok. 125 g canneloni (już
zwiniętych w rulony)
napełnione sosem serowym cannełoni ułożyć na szpinaku,
polać pozostałym sosem serowym i obsypać resztą startego
sera, a na wierzchu rozłożyć wiórki z
makaron, pomidory, cebulę, peperoni i bazylię dokładnie
wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do
zapiekanek, polać śmietanowo-jajeczną mieszaniną, posypać
30 g masła
formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.
60
g startego skruszałego
sera gouda
30 g masła
i obłożyć na wierzchu wiórkami z
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
ok.
220°C
ok. 200°C.
leżeli ktoś lubi, może canneloni mocniej przyrumienić pod
grillem.
Sałatka z pomidorów.
formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
Czas zapiekania:
ok. 180°C
ok. 160°C
30-40 minut.
Przed podaniem zapiekanki na stół udekorować ją kilkoma
listkami bazylii.
Do tej zapiekanki pasuje wytrawne włoskie białe wino.
Dodatek:
Nasza rada:
90
ZAPIEKANKI
Z MAKARONU
Lasagne zapiekane z mięsem i serem
Makaronowo-warzywna zapiekanka
z sosem serowym
250 g lasagne (w płatach)
1 łyżki oleju jadalnego
wkfadać pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem
gotować ok. 2 minut, potem włożyć do zimnej wody i zostawić
w niej
(lasagne — szerokie wstążki czy płaty - nie zawsze muszą być
ugotowane przed ich użyciem do zapiekanki, lecz mogą być
także wykorzystane w stanie suchym)
obrać, pokroić w drobną kostkę
roztopić, poddusić w nim pokrojoną cebulę, dodać
(zdjęcie na okładce)
250 g makaronu, np.
świderków
1 l osolonego wrzątku
wrzucić do
zagotować i mieszając od czasu do czasu ugotować „al dente"
po ugotowaniu świderki wyłożyć na sito do osaczenia, z
obciąć końce, cukinie obmyć, pokroić w plasterki
włożyć na krótko do wrzącej wody lnie gotować), przelać
zimną wodą, śdą}>nąć skórkę, wyciąć nasady łodyżek
pomidory pokroić w plasterki
2
małe cebule
30 g sklarowanego
masła
750 g mielonego mięsa
(pół na pół wołowiny
i wieprzowiny)
400 g cukmii
4 pomidory
razem przesmażyć, grudki zlepionego mięsa rozgnieść
widelcem
obrać, zmiażdżyć, dodać do masy mięsnej, przyprawić
400 g oczyszczonych
różyczek
brokuło w
250 ml ('A 1) mleka
150 g sera pleśniowego, np.
sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
solą
świeżo zmielonym
pieprzem
'A łyżeczki otartego
majeranku
papryką w proszku
30 g masła
30 g mąki pszennej
250 ml 0/4 I) rosołu
wołowego
250 ml P/4 I) mleka
blanszować 3 minuty w osolunym wrzątku
zagrzać
rozkruszyć, rozpuścić w mleku, przyprawić mieszaninę do
smaku
solą
świeżo zmielonym
pieprzem
startą gałką muszkatołową
2 jajka
roztopić, wsypać
i mieszając zasmazyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić
rozkłócić i wmieszać do mleka
makaron i warzywa układać warstwami na przemian
w wysmarowanej tłuszczem płaskiej formie do zapiekanek,
oprószyć solą i pieprzem, wierzchnią warstwą ma być makaron
sosem serowym polać z wierzchu, posypać
oraz
roztrzepać Lrzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki,
wmieszać do tego
i przyprawić do smaku solą, pieprzem.
125 g topionego sera
cukrem
starfą gałką muszkatołową
2 łyżkami białego wina
100 g startego sera favorel
40 g startego skruszałego
sera gouda
40 g masła
i
i obłożyć płatkami z
płaty lasagne, mielone mięso, sos oraz
400 g średnio dojrzałego
sera gouda w plasterkach
układać na przemian warstwami w wysmarowanej tłuszczem
formie do zapiekanek, przedostatnią warstwą ma być sos,
a ostatnią, na wierzchu, plasterki sera
formę pod przykryciem wsunąć na ruszt do zimnego
piekarnika.
ok. 2QO
e
C
ok. 180
ft
C
ok. 25 minut.
Na ostatnie 10-15 minut zapiekania zdjąć pokrywę z formy,
aby powierzchnia zapiekanki mocno się zrumieniła i stała się
chrupiąca.
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
Czas zapiekania:
formę wsunąć na ruszt w zimnym piekarniku.
ok. 180
!>
C
ok. 160"C.
ok. 45 minut
Temperatura zapiekania:
w tradycyjnym piekarniku
w kombiwarze
Czas zapiekania:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • imikimi.opx.pl
  • comp
    StartZapiekanki na słono i słodko - Lubię gotować 05.2010, Lubię gotowaćZałącznik 2 - Przepisy ruchu lotniczego, LOTNICTWO, ICAOZabawy kulinarne - przepisy, Gry i zabawy dla dziecizaopatrzenie w wodę i drogi, edukacja pozarnicza, OTWP materialy, Materiały na OPTWP -Ie,IId, przepisyZabawy Kulinarne - Przepisy, Wczesne wspomaganie rozwoju dziecka, EDUKACYJNE dla PrzedszkolakówZasadniczych wymagan dla sprzetu elektrycznego, =PRZEPISY I NORMY=Zabawy kulinarne - przepisy, Gotujemy dla dzieciZapiekanka warzywna, Kuchnia, Dania główneZapiekanka z warzyw i ryżu, Inne, ●KULINARIAZapiekanka ryżowa, Drugie danie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szarlotka.pev.pl
  • Cytat

    Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas
    Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac
    Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie
    Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz
    Ex Deo - od Boga.

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com