zarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Zak Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak Zakł ad Jako ad Jakoś ci Zarz ci Zarzą dzania dzania Pokó j 322B, dy j 322B, dyż ur w pi ur w pią tki tki – godz. 16.30 godz. 16.30- 18.00 18.00 Pok 1 Przedmiot „ Zarz Przedmiot Zarzą dzanie jako dzanie jakoś ci cią” Literatura podstawowa: 1. Literatura podstawowa: 1. Hamrol A. Zarz Hamrol A. Zarzą dzanie jako dzanie jakoś ci cią z przyk z przykł adami. Wyd. adami. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008. 2. Ł unarski unarski J.: Zarz J.: Zarzą dzanie jako dzanie jakoś ci cią . Standardy i zasady. . Standardy i zasady. 2. Wyd. Naukowo- Techniczne, Warszawa 2008. Techniczne, Warszawa 2008. Wyd. Naukowo Literatura uzupeł niaj niają ca: ca: Literatura uzupe 1. Haffer Haffer R.: Systemy zarz R.: Systemy zarzą dzania jako dzania jakoś ci cią w budowaniu w budowaniu 1. przewag konkurencyjnych przedsię biorstw. Wyd. biorstw. Wyd. przewag konkurencyjnych przedsi UMK, Toruń 2002. 2002. UMK, Toru 2. Luning Luning P. A., P. A., Marcelis Marcelis W. J., W. J., Jongen Jongen W. M. F.: W. M. F.: 2. Zarzą dzanie jako dzanie jakoś ci cią ż ywno ywnoś ci. Uj ci. Uję cie cie Zarz technologiczno- mened erskie. Wyd. Naukowo- Techniczne, Warszawa 2005. menedż erskie. Wyd. Naukowo technologiczno Techniczne, Warszawa 2005. 3. Mened Menedż er jako er jakoś ci. Praca zbiorowa pod redakcj ci. Praca zbiorowa pod redakcją J. J. 3. Bagiń skiego. Oficyna Wydawnicza Politechniki skiego. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2000.. Bagi Warszawskiej, Warszawa 2000.. 4. Skrzypek E.: Jako Skrzypek E.: Jako ść ść i efektywno i efektywno ść ść , Wyd. UMCS, , Wyd. UMCS, 4. Lublin 2000. 2 Wykł ad 1. ad 1. Wyk ZARZĄ DZANIE DZANIE JAKO JAKOŚ CI CIĄ ZARZ – PODSTAWOWE POJ PODSTAWOWE POJĘ CIA CIA 3 1. Jako ść ść i jej istota: i jej istota: 1. Jako Jako ść ść – poj poję cie z cie złoż one w zale one w zależ no noś ci od sposobu ci od sposobu Jako podejś cia: cia: podej ► uj uję cie transcendentne cie transcendentne – widzi jako widzi jako ść ść filozoficznie filozoficznie – jako stan absolutnej nieskazitelnoś ci i ci i doskona doskona- jako stan absolutnej nieskazitelno łoś ci ci; ► uj uję cie ukierunkowane na produkt cie ukierunkowane na produkt – jako obecno jako obecno ść ść okreś lonych lonych sk skł adnik adników , charakterystyk charakterystyk wyrobu wyrobu itp. itp. ; okre ► uj uję cie ukierunkowane na u cie ukierunkowane na uż ytkownika ytkownika – zaspoko zaspoko- jenie jego potrzeb; ► uj jenie jego potrzeb; uję cie ukierunkowane na produkcj cie ukierunkowane na produkcję – dotrzymanie dotrzymanie w produkcji założ onych warto onych wartoś ci podanych w ci podanych w w produkcji za specyfikacjach; ► uj specyfikacjach; uję cie ukierunkowane na warto cie ukierunkowane na warto ść ść – jako jako ść ść jako jako poró wnanie otrzymanej korzy wnanie otrzymanej korzyś ci do ceny. ci do ceny. por 4 Definiują c jako c jako ść ść nale należ y odr y odróż ni nić poj poję cia: cia: Definiuj 1. Jako Jako ść ść produktu produktu , jako jego zdolno , jako jego zdolno ść ść do zaspo do zaspo- 1. kojenia okreś lonego rodzaju potrzeb. lonego rodzaju potrzeb. kojenia okre 2. Klasa produktu , tj. kategoria lub ocena przypisana , tj. kategoria lub ocena przypisana 2. Klasa produktu obiektowi posiadaj posiadają cemu cemu takie takie samo samo zastosowanie zastosowanie obiektowi funkcjonalne, ale ale odmienne odmienne właś ciwo ciwoś ci ci techniczne. techniczne. funkcjonalne, Produkt moż e by e być wysokiej klasy, czyli mie wysokiej klasy, czyli mieć wiele wiele Produkt mo wyszukanych funkcji i moż liwo liwoś ci (wysokie para ci (wysokie para- wyszukanych funkcji i mo metry techniczne), a jednocześ nie by nie być : : metry techniczne), a jednocze Û wysokiej jako wysokiej jakoś ci, tj. charakteryzowa ci, tj. charakteryzować si się stabilno stabilno- ś ci cią parametr parametró w, niezawodno w, niezawodnoś ci cią dzia dział ania i ania i ł atwo atwo- ś ci cią obs obsł ugi; ugi; o niskiej jakoś ci, stwarzaj ci, stwarzają cym problemy z cym problemy z zacho zacho- Û o niskiej jako waniem sta stałoś ci parametr ci parametró w, w, np np . dotycz . dotyczą cych cych waniem niezawodnoś ci produktu, czy te ci produktu, czy też jego obs jego obsł ugi. ugi. niezawodno 5
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
Startzabawy muzyczne0007, Studia, Praktyki, Zabawy muzycznezabawy muzyczne0020, Studia, Praktyki, Zabawy muzyczneZadania domowe - treści, Studia, PW - materiały, Informatyka, Informatyka II, Zadania domowezagadnienia na laborki z chemii, studia, semestr II, SEMESTR 2 PRZYDATNE (od Klaudii), Od Górskiego, II semestr, Chemia ogólna, Laboratoria, Chemia laborkiZaawansowane techniki programowania - 03. Szablony, Studia podyplomowe - mechatronika i coś tam jeszcze, Zaawansowane techniki programowaniaZadania 5 bilans masowy b.ftalowy, Akademia Górniczo - Hutnicza, Technologia Chemiczna, Studia stacjonarne I stopnia, SEMESTR 6, ELEMNTY TECHNOLOGII CHEMICZNEJ, PROJEKT, ZadaniaZagadnienia technologiczne i materiałowe w konstrukcjach sprężonych, Studia, Konstrukcje sprężoneZagadnienia produktywności regionalnego zróżnicowania nakładów pracy i kredytowania produkcji rolniczej w świetle Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa, STUDIA FiR UŁzakres projektu, Studia, ProjektowanieZadania chemia, studia, Chemia
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plkatafel.pev.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|