Zasady leczenia cukrzycy, Współczesne trendy w dietetyce
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Suplement Diabetologiczny Anna Czech, Jan Tatoń, Małgorzata Bernas Zasady dietetycznego leczenia cukrzycy Wprowadzenie metody samoobser- wacji i samokontroli oraz intensywne leczenie, polegaj¹ce na samodzielnym przystosowywaniu insuliny przez oso- bê z cukrzyc¹ lub te¿ intensywne lecze- nie za pomoc¹ doustnych leków hipo- glikemizuj¹cych, umo¿liwi¹ rozszerze- nie i liberalizacjê sposobu ¿ywienia i dostosowanie go zarówno do potrzeb hipoglikemizuj¹cego leczenia, jak i in- dywidualnych potrzeb i gustów pacjen- tów. ¯ywienie dietetyczne w cukrzycy mo¿e obecnie, tak pod wzglêdem wa- hañ iloœciowych, jak i sk³adu iloœciowe- go bardziej ni¿ kiedykolwiek uwzglêd- niaæ presjê codziennego ¿ycia, potrze- bê swobody. Mo¿e byæ bardziej liberalne wy³¹cznie wtedy, gdy dopusz- czalna wiêksza swoboda i zmiennoœæ oparta jest na wiedzy pacjenta, umiejêt- noœciach kulinarnych i jego mo¿liwo- œciach kuchenno-technicznych. ¯ywie- nie w cukrzycy musi bowiem byæ za- wsze fizjologiczne i przewidywaæ wp³yw na przemianê wêglowoda- nów, glikemiê, lipidemiê i inne prze- miany – tak aby mo¿na je by³o racjo- nalnie koordynowaæ z leczeniem wysi³- kiem fizycznym oraz farmakoterapi¹. Leczenie dietetyczne jest integralną częścią każdego rodzaju leczenia cukrzycy, umożliwiającą osiągnięcie dobrego wy- równania metabolicznego. Powinno uwzględniać indywidu- alne cele leczenia, zapotrzebowanie energetyczne chorego, zależne m.in. od jego wieku i rodzaju wykonywanej pracy oraz konieczne modyfikacje związane ze współistniejącymi czynnikami ryzyka innych chorób, w tym także niedokrwiennej choroby serca. Do podstawowych celów leczenia dietetycznego w cukrzycy nale¿¹: aby zapewniæ uzyskanie i utrzyma- nie prawid³owej masy cia³a osób doros³ych oraz prawid³owy wzrost i rozwój dzieci i m³odzie¿y, a tak- ¿e zapewniæ pokrycie zwiêkszone- go zapotrzebowania energetyczne- go kobiet w czasie ci¹¿y i laktacji, utrzymanie stê¿enia glukozy na poziomie zbli¿onym do wartoœci u osób zdrowych (prawie normo- glikemia) w po³¹czeniu z lekami hipoglikemizuj¹cymi, zapobieganie i leczenie ostrych po- wik³añ, np. hipoglikemii poinsuli- nowej, a tak¿e leczenie przewle- k³ych powik³añ cukrzycy, np. ne- fropatii cukrzycowej. Zapotrzebowanie na energię: ilość pożywienia Wartoœæ energetyczn¹ diety ustala siê na takim poziomie, aby uzyskaæ i utrzy- maæ po¿¹dan¹ masê cia³a tj. BMI (Body Mass Index – wskaŸnik masy cia³a) w zakresie 19–25 kg/m 2 . Nale¿y podkre- œliæ, ¿e ju¿ obni¿enie nadmiernej masy cia³a o 10 proc. przynosi znaczne korzy- œci terapeutyczne. Nale¿n¹ masê cia³a oraz zapotrzebowanie energetyczne mo¿na okreœliæ na podstawie schematów przedstawionych w tab. 1. i 2. Zapotrzebowanie energetyczne, a co za tym idzie – wielkoœæ posi³ków jest in- dywidualnie ró¿na. Ustalenie diety, ilo- œci i rodzajów produktów powinno byæ indywidualnie dostosowane do wieku, p³ci, wzrostu, nale¿nej wagi cia³a, aktyw- noœci fizycznej, a tak¿e przebiegu cu- krzycy, rodzaju jej leczenia i innych oko- licznoœci: uzyskanie optymalnego stê¿enia li- pidów krwi, dostarczenie takiej iloœci kalorii, Budowa cia³a Kobiety Mê¿czyŸni œrednia 45 kg 48 kg dla pierwszych 150 cm dla pierwszych 150 cm wysokoœci cia³a, wysokoœci cia³a, + 2,5 kg dla ka¿dych + 3 kg dla ka¿dych dodatkowych 2,5 cm dodatkowych 2,5 cm Tab.. 1.. Okrreœlleniie nalle¿nejj masy ciia³³a drobna odj¹æ 10 proc. odj¹æ 10 proc. masywna dodaæ 10 proc. dodaæ 10 proc. Energia na funkcje podstawowe: nale¿na masa cia³a x 20 = energia w kcal na funkcje podstawowe (kcal/24 godz.) Energia na dodatkow¹ aktywnoœæ fizyczn¹: siedz¹cy tryb ¿ycia energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 6 (kcal/24 godz.) umiarkowany pod wzglêdem aktywnoœci tryb ¿ycia energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 10 (kcal/24 godz.) pacjent le¿¹cy powinien otrzymaæ 20–25 kcal (84–105 kJ) na 1 kg nale¿- nej prawid³owej wagi cia³a/dobê, intensywny pod wzglêdem aktywnoœci fizycznej tryb ¿ycia energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 20 (kcal/24 godz.) osoba chodz¹ca, nie obci¹¿ona wysi³- kiem 25–30 kcal (105–126 kJ), a lek- ko pracuj¹ca 30–35 kcal (126–147 kJ) na kg nale¿nej prawid³owej wagi cia- ³a/dobê, W sytuacjach szczególnych – jak okres wzrostu, ci¹¿a i karmienie piersi¹: dodaæ dziennie 300–500 kcal/24 godz. Tab.. 2.. Okrreœlleniie zapottrrzebowaniia na enerrgiiê Dla wywo³ania spadku masy cia³a (u osób oty³ych): odj¹æ 750–1 tys. kcal/24 godz.; strata: 0,9–1,1 kg/tydz. u osoby doros³ej wykonuj¹cej œrednio ciê¿k¹ pracê fizyczn¹, o wadze cia³a 30 Przewodnik Lekarza zapewnienie prawid³owego, fizjo- logicznego od¿ywienia chorego, Suplement Diabetologiczny Leczenie doustnymi Cele Leczenie insulin¹ lekami hipoglikemizuj¹cymi Leczenie diet¹ normalizacja masy cia³a utrzymanie prawid³owej masy cia³a obni¿enie nadmiernej wagi obni¿enie nadmiernej wagi stê¿enie glukozy we krwi unikanie hiperglikemii i hipoglikemii unikanie hiperglikemii unikanie hiperglikemii wêglowodany w po¿ywieniu: – szybko wch³aniaj¹ce siê ograniczenie ograniczenie ograniczenie – wolno wch³aniaj¹ce siê zwiêkszenie iloœci zwiêkszenie iloœci zwiêkszenie iloœci t³uszcze – ograniczenie ograniczenie, ograniczenie, ograniczenie, w posi³kach zaleca siê t³uszcze roœlinne zaleca siê t³uszcze roœlinne zaleca siê t³uszcze roœlinne liczba posi³ków 6–7 3–5 3 w ci¹gu doby spo¿ywanie posi³ków bardzo wa¿ne mniej wa¿ne nie jest wa¿ne Tab.. 3 Celle diietty w rró¿nych grrupach pacjjenttów o tej samej porze wa¿enie produktów wa¿ne po¿yteczne przy odt³uszczaniu po¿yteczne przy odt³uszczaniu 70 kg i wzroœcie 170 cm (bez nadwa- gi) zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 35 kcal (147 kJ) na 1 kg masy cia³a, a wiêc 2 450 kcal (10 258 kJ)/dobê, wych ostrych chorób. Dzieciom i m³o- dzie¿y podaje siê tak¿e wiêksze iloœci bia³ka potrzebnego do budowy tkanek (wzrostu), np. 2,0–4,0 g/kg nale¿nej ma- sy cia³a, w zale¿noœci od wieku dziecka. Wskazane jest, aby 60–70 proc. ca³ko- witej iloœci sk³adnika stanowi³o bia³ko zwierzêce. Wiêcej pe³nowartoœciowego bia³ka powinny tak¿e spo¿ywaæ kobie- ty z cukrzyc¹ w okresie ci¹¿y i laktacji, tj. 1,0–2,0 g/kg nale¿nej masy cia³a. U chorych z jawn¹ nefropati¹ nale¿y na- tomiast zmniejszyæ iloœæ spo¿ywanego bia³ka. Opublikowano wiele badañ prze- prowadzonych na ma³ych grupach cho- rych z nefropati¹ cukrzycow¹ dokumen- tuj¹cych, ¿e ograniczenie poda¿y bia³ka w diecie zwalnia szybkoœæ spadku filtra- cji k³êbkowej. Nowsze badania nie po- twierdzaj¹ tak korzystnego wp³ywu die- ty niskobia³kowej na czynnoœæ nerek. Obecnie zaleca siê u chorych na cukrzy- cê z jawn¹ nefropati¹ cukrzycow¹ ogra- niczenie bia³ka do 0,8 g/kg m.c./dobê. W zale¿noœci od rodzaju cukrzycy, sposobu insulinoterapii i stopnia kontro- li leczniczej, ogranicza siê w mniejszym lub wiêkszym stopniu produkty zawie- raj¹ce wêglowodany proste (owoce, miód, cukier, s³odycze, d¿emy, soki). Nie zaleca siê spo¿ywania glukozy i cukru. szczup³a, aktywna osoba potrzebuje wiêcej energii ni¿ ktoœ oty³y i ma³o aktywny, osoby doros³e prowadz¹ce raczej sie- dz¹cy tryb ¿ycia, mog¹ wymagaæ tyl- ko ok. 1 500 kcal/dobê (6 280 kJ), Tłuszcze T³uszcze, zgodnie z zasadami die- ty przeciwmia¿d¿ycowej, chorym na cukrzycê powinny dostarczaæ nie wiê- cej ni¿ 30 proc. ogólnej energii zawar- tej w ca³odziennej racji pokarmowej. Wskazane jest, aby t³uszcze nasycone (t³uszcze pochodzenia zwierzêcego – smalec, mas³o, œmietana itd.) stanowi- ³y mniej ni¿ 10 proc. ogó³u energii, na- tomiast t³uszcze zawieraj¹ce kwasy jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) – 10–15 proc. energii, a t³uszcze za- wieraj¹ce kwasy wielonienasycone (oleje roœlinne) poni¿ej 7 proc. energii. T³uszcze zwierzêce – mas³o, œmie- tana, pe³not³uste mleko, t³uste ryby i miêso, boczek, smalec, s³onina, ¿ó³- te sery (np. ementaler), sery kozie, owcze – po strawieniu kwasów t³usz- czowych i glicerolu dostarczaj¹ ener- gii, ale przyczyniaj¹ siê te¿ do szko- dliwego zwiêkszenia iloœci choleste- rolu w organizmie (mia¿d¿ycy). Jak ju¿ wspomniano wy¿ej, zaleca siê spo¿ywanie produktów zwierzêcych o ma³ej zawartoœci t³uszczów nasyco- nych, jak ryby morskie, drób (bez skó- ry) i chude miêso, odt³uszczone mleko i jego przetwory. O wiele lepiej ni¿ t³uszcze zwierzê- ce nadaj¹ siê do ¿ywienia osób z cukrzy- c¹ t³uszcze roœlinne. Do wskazanych w diecie cukrzycowej nale¿¹: oliwa, olej osoby aktywne lub organizmy jeszcze rosn¹ce (np. dzieci) powinny otrzy- mywaæ 2 500–3 tys. kcal/dobê (10 467–12 560 kJ) lub wiêcej, osoby usi³uj¹ce schudn¹æ musz¹ sto- sowaæ dietê poni¿ej 1 tys. kcal/dobê (4 187 kJ) oraz jednoczeœnie du¿¹ iloœæ ruchu i wysi³ku fizycznego. Dieta prozdrowotna musi mieæ za- wsze charakter mieszany, sk³adaæ siê za- równo z produktów zwierzêcych, jak i roœlinnych, zawieraæ wszystkie sk³ad- niki od¿ywcze w odpowiednich ilo- œciach i proporcjach. W ¿ywieniu cho- rych na cukrzycê konieczne s¹ jednak niewielkie preferencje. Węglowodany Wêglowodany powinny pokryæ 55–60 proc. ca³kowitego zapotrzebo- wania energetycznego. Wêglowoda- ny z³o¿one powinny byæ dostarcza- ne g³ównie w postaci produktów skrobiowych: m¹ki (z niskiego prze- mia³u), pieczywa razowego, kasz, ry- ¿u, nasion str¹czkowych, p³atków zbo¿owych i kukurydzianych, ziem- niaków. Powinny byæ elementem sk³adowym ka¿dego posi³ku. Ko- rzystne jest zwiêkszenie iloœci z³o¿o- nych wêglowodanów znajduj¹cych siê w naturalnych, nie oczyszcza- nych przemys³owo produktach, ³¹cz- nie z w³óknem pokarmowym. Składniki diety pacjenta z cukrzycą Białko Iloœæ bia³ka, któr¹ nale¿y uwzglêd- niæ w diecie cukrzycowej osoby doro- s³ej jest podobna jak u osób zdrowych. Oznacza to, ¿e bia³ko powinno pokryæ 10–20 proc. dobowego zapotrzebowa- nia energetycznego. Nale¿y podawaæ bia³ko pochodzenia zwierzêcego i ro- œlinnego. Nieco wiêksz¹ iloœæ bia³ka mo¿na podawaæ w okresach dodatko- Lekarza 31 Przewodnik Suplement Diabetologiczny 1. jeœæ mieszane po¿ywienie, z³o¿one z wielu produktów, u¿ywaæ wiêcej ni¿ 10–15 tabl. dziennie, tj. do 2,5 mg/kg m.c. (maksymalna iloœæ, jak¹ mo¿na spo¿yæ w ci¹gu dnia wynosi 200 mg). Nie mo¿na jej stoso- waæ w okresie ci¹¿y i karmienia, nadal jednak jest bardzo przydatna w ¿ywie- niu osób z cukrzyc¹. 2. utrzymywaæ prawid³ow¹ masê cia³a, 3. ograniczyæ t³uszcze, zw³aszcza zwierzêce oraz cholesterol w diecie, 4. spo¿ywaæ odpowiednie iloœci skrobi oraz b³onnika (warzywa), 5. unikaæ cukru, Tab.. 4.. Zasady zdrrowejj diietty 6. unikaæ nadmiaru soli, Włókno pokarmowe W³ókno pokarmowe jest szczególnie zalecanym sk³adnikiem diety: jego obec- noœæ zwalnia tempo trawienia i wch³a- niania wêglowodanów z przewodu po- karmowego. Ten nie trawi¹cy siê i nie- wch³anialny sk³adnik diety stanowi¹: g³ównie b³onnik (celuloza), a tak¿e he- miceluloza, ligniny, pektyny, ¿ywice ro- œlinne, np. guar, agary. Sk³adniki te znaj- duj¹ siê w bulwach ³odyg i liœciach ro- œlin (jarzyny, owoce), w ³uskach ziaren, a wiêc w ciemnej m¹ce lub w otrêbach, a tak¿e w roœlinach str¹czkowych i ³upi- nach. Doœæ du¿e iloœci w³ókna pokarmo- wego znajduj¹ siê w chlebie razowym. Zwiêkszenie iloœci rozpuszczalnego w³ókna pokarmowego w diecie chorych na cukrzycê umiarkowanie obni¿a gli- kemiê, a tak¿e poprawia profil lipidów. W ¿ywieniu zdrowych osób doros³ych zawartoœæ w³ókna pokarmowego w die- cie nie przekracza na ogó³ 10 g/1 tys. kcal. S¹dzi siê, ¿e doroœli chorzy na cu- krzycê powinni spo¿ywaæ to w³ókno w iloœci ok. 15 g/1 tys. kcal. Jest to znaczna ró¿nica. U dzieci do spo¿ywa- nia wiêkszych iloœci w³ókna pokarmo- wego nale¿y dochodziæ stopniowo, po- niewa¿ jego tolerancja nie zawsze jest dobra. Efekty lecznicze zwiêkszenia iloœci w³ókna pokarmowego pojawiaj¹ siê wtedy, gdy udzia³ skrobi w codziennej diecie przekracza 50 proc. pokrycia energetycznego. Tak wiêc zaleca siê zwiêkszenie iloœci produktów bogat- szych w rozpuszczalne w³ókno pokar- mowe, jak jarzyny (liœcie, ³odygi, ko- rzenie, bulwy), razowa m¹ka (pszen- na), p³atki owsiane, ry¿, kasze oraz owoce. Jarzyny i owoce nale¿y spo¿y- waæ na surowo, wtedy w³ókna jest naj- wiêcej. 7. zrezygnowaæ z napojów alkoholowych. energia: utrzymywanie BMI <25 wêglowodany: skrobia = 55–60 proc. energii Wskazane przepisywanie diety w uk³adzie wymienników wêglowodanowych (1 WW = 10 g wêglowodanów), liczba posi³ków w ci¹gu dnia zawsze wiêksza o 5 sacharoza: mniej ni¿ 30 g/24 godz. jako cukier sto³owy t³uszcze: ogólna iloœæ <30 proc. energii, w tym: t³uszcze nasycone <10 proc. jednonienasycone – 10–15 proc. wielonienasycone <10 proc. bia³ko: ogólna iloœæ do 20 proc. energii. w³ókna pokarmowe: zwiêkszenie iloœci rozpuszczalnego w³ókna, np. suchego grochu, bobu, p³atków zbo¿owych, razowej m¹ki, zielonych liœci, jarzyn korzeniowych, kaszy jêczmiennej, soczewicy sód: <6 g/24 godz., przy nadciœnieniu têtniczym <3 g/24 godz. Tab.. 5.. Rekomendacjje w zakrresiie ¿ywiieniia osób z cukrrzyc¹ alkohol: odrzuciæ lub zredukowaæ do symbolicznych iloœci szczególnie w hipertriglicerydemii, nadwadze i nadciœnieniu têtniczym (<15 g/24 godz.) s³onecznikowy i sojowy, produkty bêd¹- ce mieszanin¹ mas³a i nieutwardzonych (p³ynnych) olejów roœlinnych, ze zmniejszon¹ zawartoœci¹ t³uszczu i cho- lesterolu, czyli tzw. mixy, a tak¿e spe- cjalne margaryny, tzw. miêkkie, zawie- raj¹ce nie zmienione oleje roœlinne i ze zmniejszon¹ zawartoœci¹ t³uszczu, bo- gate w wielonienasycone kwasy t³usz- czowe (nie wolno ich podgrzewaæ po- wy¿ej 100°C, a wiêc nale¿y je podawaæ do potraw ju¿ przyrz¹dzonych). Trzeba natomiast pamiêtaæ, ¿e mar- garyny wytwarzane z olejów roœlinnych za pomoc¹ starej technologii, tzn. pod- dawane procesowi utwardzania nie s¹ produktem wartoœciowym. Nie zawie- raj¹ bowiem ju¿ naturalnych olejów ro- œlinnych, ale ich zmienion¹ postaæ, któ- ra nadaje im cechy t³uszczu zwierzêce- go. Nie maj¹ wiêc wartoœci przypisywanej olejom roœlinnym. Czê- sto zawieraj¹ domieszki metali (chrom), które mog¹ byæ szkodliwe. Nale¿y tak¿e pamiêtaæ, ¿e mas³o ulega rozk³adowi w znacznie ni¿szej temperaturze ani¿eli inne t³uszcze, nie nadaje siê wiêc do sma¿enia. W diecie nale¿y znacznie ograniczyæ produkty o zwiêkszonej za- wartoœci cholesterolu (najlepiej spo¿y- waæ poni¿ej 300 mg/dobê). Z tego wzglêdu nie powinno siê jeœæ podrobów (w¹troby, mózgu, nerek, ozora) i ogra- niczyæ ¿ó³tka jaj do 2–3/tydz. Stê¿enie cholesterolu we krwi u chorych na cu- krzycê powinno byæ mniejsze ni¿ 5,0 mmol/l (185 mg/dl). U osób z podwy¿- szon¹ frakcj¹ LDL-cholesterolu nale¿y zmniejszyæ spo¿ycie cholesterolu do 200 mg/dobê lub mniej. Sztuczne środki słodzące Z diety chorego na cukrzycê w za- sadzie usuwa siê cukier, jednak wiele osób nie mo¿e siê obyæ bez s³odyczy. Mo¿na wtedy u¿ywaæ sztucznego œrod- ka s³odz¹cego, tzw. aspartamianu. Ma on smak naturalnej s³odyczy, któr¹ traci w temp. 200°C i dlatego nie nadaje siê do pieczenia ciasta. Nie mo¿na go sto- sowaæ u osób z fenyloketonuri¹. Do przyrz¹dzania potraw w wysokiej tem- peraturze nadaje siê acesulfam K. Zna- nym od dawna, lecz coraz rzadziej sto- sowanym, sztucznym œrodkiem s³odz¹- cym jest sacharyna. Nie powinno siê jej Brak d³ugookresowych badañ nad wp³ywem zwiêkszenia iloœci rozpusz- czalnego w³ókna w ¿ywieniu chorych na cukrzycê na przyswajanie innych sk³ad- ników. Wprowadzaj¹c do diety zwiêk- szone iloœci w³ókna pokarmowego (tak- ¿e preparaty pektyn), zazwyczaj nale¿y zmniejszyæ dawkê insuliny lub pochod- nych sulfonylomocznika. 32 Przewodnik Lekarza Suplement Diabetologiczny Warzywa i owoce Zawartoœæ bia³ka w warzywach jest bardzo ma³a i waha siê w granicach 1,0–4,4 proc. wagi. Zawartoœæ t³uszczu jest jeszcze mniejsza i waha siê 0,1–0,8 proc. Mo¿na zatem w oblicze- niach pomin¹æ tê iloœæ bia³ka i t³usz- czu, natomiast zawartoœæ wêglowoda- nów jest w nich ró¿na, a w niektórych stosunkowo du¿a. Imiê i nazwisko Liczba posi³ków /24 godz. Wartoœæ energetyczna diety kcal/24 godz. sztuczny œrodek s³odz¹cy posi³ki spo¿ywane w ci¹gu dnia powinny zawieraæ: wêglowodany w gramach = w wymiennikach wêglowodanowych 55–60 proc. wêglowodanowe uwagi energii dobowej Bior¹c za podstawê zawartoœæ wê- glowodanów, mo¿na warzywa podzie- liæ na 4 grupy: A. warzywa o zawartoœci 3 proc. wê- glowodanów: – cykoria, grzyby œwie¿e, endywia, ogórki, rabarbar, rzodkiewka, sa- ³ata, szczypiorek, szparagi, szpi- nak, B. warzywa o zawartoœci 6 proc. wê- glowodanów: – botwina, broku³y, cebula, kaba- czek, kalafior, kalarepa, papryka, pomidory, szczaw, C. warzywa o zawartoœci 6–10 proc. wêglowodanów: – brukiew, brukselka, buraki, dynia, fasolka (str¹czki), jarmu¿, kapusta bia³a, czerwona, w³oska, marchew, pietruszka naæ, pory, rzepa, w³osz- czyzna z kapust¹. D. warzywa o zawartoœci 11 proc. (i wiêcej) wêglowodanów: – bób, chrzan, groszek zielony, gro- szek konserwowy bez zalewy, pietruszka korzeñ, salsefia, seler, skorzonera, ziemniaki. pierwsze œniadanie drugie œniadanie obiad podwieczorek pierwsza kolacja druga kolacja posi³ek przed snem dodatkowy posi³ek t³uszcz w gramach: zwierzêcy (zawieraj¹cy kwasy t³uszczowe nasycone) /24 godz. 25–30 proc. oleje roœlinne (zawieraj¹ce kwasy t³uszczowe wielonienasycone) /24 godz. energii dobowej ryby i oliwa z oliwek (zawieraj¹cy kwasy t³uszczowe jednonienasycone) /24 godz. bia³ko w gramach: na 1 kg masy nale¿nej /24 godz. jeden wymiennik wêglowodanowy odpowiada 20–25 g zwyk³ego chleba bia³ego (po³owa ma³ej kromki) oraz 10 g skrobi. Jest to 40 kcal. 1 g t³uszczu daje 9 kcal, 1 g bia³ka 4 kcal. Patrz listy wymienników i sk³adu produktów ¿ywnoœciowych. jarzyny (jakie, ile, kiedy): (w³ókno roœlinne co najmniej 30 g) owoce (jakie, ile, kiedy): Warzywa nale¿¹ce do grupy A i B mo¿na stosowaæ bez ograniczeñ. Pie- truszkê (naæ) lub koper zielony oraz chrzan mo¿na podawaæ jako przypra- wy. Warzywa nale¿¹ce do grupy C i D nale¿y stosowaæ w diecie zgodnie z wyznaczon¹ liczb¹ wymienników warzywnych. Owoce s¹ cennym i sta³ym sk³adni- kiem diety. Ich iloœæ ze wzglêdu na war- toœci energetyczne wyznacza siê w prze- pisie. Zawieraj¹ 7–20 proc. cukrów, g³ównie szybko wch³aniaj¹cych siê, jak fruktoza, glukoza i inne – iloœæ owoców powinna wiêc byæ ograniczana stosow- nie do przepisu dietetycznego. sól kuchenna nie wiêcej ni¿ 5 g/24 godz. masa rzeczywista cia³a wzrost BMI* cholesterol ca³kowity w surowicy na czczo trójglicerydy w surowicy na czczo wstrzykniêcie insuliny lub przyjêcie doustnego leku hipoglikemizuj¹cego winno nast¹piæ na 30–40 min przed posi³kiem data: HbA lc : data: Fruktozamina uwagi: Witaminy i sole mineralne Iloœæ witamin i soli mineralnych w diecie cukrzycowej powinna byæ taka sama jak u osób zdrowych. Osoby o zwiêkszonym ryzyku po- wstania niedoborów pokarmowych (np. kobiety po menopauzie, osoby podpis lekarza dodatkowe zalecenia (p³yny, kawa, herbata, preferencje smakowe) Tab.. 6.. Pllan ¿ywiieniia – prrzepiis dlla pacjjenttów * prawid³owy BMI: od 22 do 26 Przewodnik Lekarza 33 Pieczywo Owoce Soki owocowe naturalne pszenne: bagietki francuskie 23 g agrest 140 g 1,5 szklanki grejpfrutowy 120 g bu³ki i rogale 22 g jab³kowy 110 g Iloœæ gramów poszczególnych produktów zawiera 10 g wêglowo- danów, a wiêc odpowiada 1 wy- miennikowi wêglowodanowemu. bu³ki wyborowe, kajzerki 22 g ananas (bez skórki) 100 g pomarañczowy 110 g cha³ki ozdobne 21 g arbuzy 400 g porzeczkowy 100 g chleb graham 28 g banany (bez skórki) 50 g winogronowy 50 g ze skórk¹ 70 g chleb pszenny 23 g pomidorowy 300 g mieszane: chleb mieszany 25 g brzoskwinie 100 g (1 œredniej wielkoœci) Warzywa groszek zielony konserwowy bez zalewy chleb zakopiañski 23 g chleb zwyk³y 24 g cytryny 170 g 150 g ¿ytnie: chleb razowy 28 g czarne jagody 100 g kukurydza (± 0,5 kolby) 100 g (2/3 szklanki) czereœnie chleb razowy na miodzie (wileñski) 100 g (± 20 sztuk) skorzonera 50 g 28 g ziemniaki 25 g chleb pe³noziarnisty 30–35 g puree ziemniaczane w proszku 15 g daktyle suszone 15 g pumpernikiel 23 g figi suszone 20 g chipsy ziemniaczane 25 g inne: bu³ka tarta – 1 p³aska ³y¿ka sto³owa granaty 17 g 14 g frytki 35 g grejpfruty – bez skórki – 200 g herbatniki (œrednio) 14 g suszony groch, fasola 20 g – ze skórk¹ – 240 g ± 1 du¿y) krakersy (s³one) 15 g Produkty mleczne jogurt naturalny 170 g (2/3 szklanki) kefir 250 g (1 szklanka) maœlanka 250 g (1 szklanka) mleko 250 g (1 szklanka) mleko w proszku 22 g (1,5 p³askiej ³y¿ki sto³owej) mleko zagêszczone (nies³odzone) 110 g (4,5 ³y¿ki sto³owej) mleko zagêszczone (s³odzone) 18 g (3/4 ³y¿ki sto³owej) substancje s³odz¹ce paluszki (s³one) 15 g gruszki 100 g (± 1 ma³a) pieczywo chrupkie – 1,5 kawa³ka 16 g jab³ka 100 g (± 1 œredniej wielkoœci) tosty (chleb tostowy) 20 g wafle tortowe 20 g je¿yny 150 g (2/3 szklanki) Produkty zbo¿owe kiwi 120 g (1,5 sztuki) kasze: jêczmienna, gryczana i manna (1 p³aska ³y¿ka sto³owa) 15 g maliny 150 g (1 szklanka) per³owa – 1 p³aska ³y¿ka sto³owa mandarynki 170 g 20 g melon 300 g makaron: gotowany 45 g morele 80 g suchy 15 g nektarynki 100 g m¹ka: wszystkie rodzaje (1,5 p³askiej ³y¿eczki sto³owej) 15 g pigwy 80 g pomarañcze – bez skórki – 100 g p³atki: kukurydziane (4 p³askie ³y¿ki sto³owe) – ze skórk¹ – 140 g) 15 g porzeczki: bia³e, czarne 100 g (2/3 szklanki) cukier 10 g owsiane (2 p³askie ³y¿ki sto³owe) 20 g czerwone 140 g (1 szklanka) glukoza 10 g proszek budyniowy i kisielowy (bez cukru) 1,5 p³askiej ³y¿ki sto³owej fruktoza 10 g Stosowane miary kuchenne: 1 p³aska ³y¿eczka do herbaty 5 ml (ok. 5 g) 1 p³aska ³y¿ka sto³owa 15 ml (ok. 15 g) 15 g poziomki 150 g sorbit 10 g ry¿: gotowany 50 g rodzynki 15 g ksylit 10 g surowy 15 g œliwki 80 g (6–7 sztuk) orzechy niewskazane dla osób z nadwag¹, zawieraj¹ bardzo du¿o t³uszczu dmuchany 15 g inne: otrêby pszenne 50 g popcorn (kukurydza pra¿ona) truskawki 150 g (± 16 sztuk) 25 g winogrona 70 g (10 du¿ych sztuk) kokosowe 120 g 1 szklanka 250 ml Notatki inne 80 g wiœnie 100 g (± 25 sztuk) ¿urawiny 170 g owoce suszone 15 g
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZasady ogólne postępowania administracyjnego, Postępowanie Administracyjne, Postępowanie administracyjne(2)Zasady sporządzania i oblicznia Świadectwa charakterystyki energetycznej budynkółw, świadectwa energetyczne - charakterystyka energetyczna budynkuZasady gospodarowania finansami publicznymi 10, finanse publiczne, finanse publiczneZasady administracji sieci, Informatyka, Sieci komputerowe, Sieci Komputerowe(1)Zasady mówienia - 5 zasad mówienia po angielsku, AngielskiZasady - prace licencjackie-1-1, prace licencjackie - wymogiZasady ruchu lotniczego, Lotnictwo, Nakolannik, Szybowce, Prawo lotnicze - SzybowceZasady ustalania hodu podatkowego na podstawie ksiąg rachunkowych(1), Rachunkowość finansowa, Rachunkowosc finansowa, Rachunkowość, Rachunkowość zbiór zagadnieńZasady posługiwania się podręcznym sprzętem gaśniczym, bhp, Instrukcje BHP, Instrukcje bhp(2)Zasady medycyny ratunkowej, ratownicto 2012 2013, ratownictwo medyczne, Ratownictwo Medyczne
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwanilia39.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|