Zasady
pdf > do ÂściÂągnięcia > download > ebook > pobieranie
 
Cytat
Ab igne ignem - z ognia ogień. (Cycero). (Cycero)
Start Zaćmienie, Zajecia 2, zaaowanane,
 
  Witamy

Zasady, Współczesne trendy w dietetyce
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Suplement Diabetologiczny
Anna Czech, Jan Tatoń, Małgorzata Bernas
Zasady
dietetycznego
leczenia cukrzycy
Wprowadzenie metody samoobser-
wacji i samokontroli oraz intensywne
leczenie, polegaj¹ce na samodzielnym
przystosowywaniu insuliny przez oso-
bê z cukrzyc¹ lub te¿ intensywne lecze-
nie za pomoc¹ doustnych leków hipo-
glikemizuj¹cych, umo¿liwi¹ rozszerze-
nie i liberalizacjê sposobu ¿ywienia
i dostosowanie go zarówno do potrzeb
hipoglikemizuj¹cego leczenia, jak i in-
dywidualnych potrzeb i gustów pacjen-
tów. ¯ywienie dietetyczne w cukrzycy
mo¿e obecnie, tak pod wzglêdem wa-
hañ iloœciowych, jak i sk³adu iloœciowe-
go bardziej ni¿ kiedykolwiek uwzglêd-
niaæ presjê codziennego ¿ycia, potrze-
bê swobody. Mo¿e byæ bardziej
liberalne wy³¹cznie wtedy, gdy dopusz-
czalna wiêksza swoboda i zmiennoœæ
oparta jest na wiedzy pacjenta, umiejêt-
noœciach kulinarnych i jego mo¿liwo-
œciach kuchenno-technicznych. ¯ywie-
nie w cukrzycy musi bowiem byæ za-
wsze fizjologiczne i przewidywaæ
wp³yw na przemianê wêglowoda-
nów, glikemiê, lipidemiê i inne prze-
miany – tak aby mo¿na je by³o racjo-
nalnie koordynowaæ z leczeniem wysi³-
kiem fizycznym oraz farmakoterapi¹.
Leczenie dietetyczne jest integralną częścią każdego rodzaju
leczenia cukrzycy, umożliwiającą osiągnięcie dobrego wy-
równania metabolicznego. Powinno uwzględniać indywidu-
alne cele leczenia, zapotrzebowanie energetyczne chorego,
zależne m.in. od jego wieku i rodzaju wykonywanej pracy
oraz konieczne modyfikacje związane ze współistniejącymi
czynnikami ryzyka innych chorób, w tym także
niedokrwiennej choroby serca.
Do podstawowych celów leczenia
dietetycznego w cukrzycy nale¿¹:
aby zapewniæ uzyskanie i utrzyma-
nie prawid³owej masy cia³a osób
doros³ych oraz prawid³owy wzrost
i rozwój dzieci i m³odzie¿y, a tak-
¿e zapewniæ pokrycie zwiêkszone-
go zapotrzebowania energetyczne-
go kobiet w czasie ci¹¿y i laktacji,
utrzymanie stê¿enia glukozy na
poziomie zbli¿onym do wartoœci
u osób zdrowych (prawie normo-
glikemia) w po³¹czeniu z lekami
hipoglikemizuj¹cymi,
zapobieganie i leczenie ostrych po-
wik³añ, np. hipoglikemii poinsuli-
nowej, a tak¿e leczenie przewle-
k³ych powik³añ cukrzycy, np. ne-
fropatii cukrzycowej.
Zapotrzebowanie
na energię: ilość pożywienia
Wartoœæ energetyczn¹ diety ustala siê
na takim poziomie, aby uzyskaæ i utrzy-
maæ po¿¹dan¹ masê cia³a tj. BMI (Body
Mass Index – wskaŸnik masy cia³a)
w zakresie 19–25 kg/m
2
. Nale¿y podkre-
œliæ, ¿e ju¿ obni¿enie nadmiernej masy
cia³a o 10 proc. przynosi znaczne korzy-
œci terapeutyczne. Nale¿n¹ masê cia³a
oraz zapotrzebowanie energetyczne
mo¿na okreœliæ na podstawie schematów
przedstawionych w tab. 1. i 2.
Zapotrzebowanie energetyczne, a co
za tym idzie – wielkoœæ posi³ków jest in-
dywidualnie ró¿na. Ustalenie diety, ilo-
œci i rodzajów produktów powinno byæ
indywidualnie dostosowane do wieku,
p³ci, wzrostu, nale¿nej wagi cia³a, aktyw-
noœci fizycznej, a tak¿e przebiegu cu-
krzycy, rodzaju jej leczenia i innych oko-
licznoœci:
uzyskanie optymalnego stê¿enia li-
pidów krwi,
dostarczenie takiej iloœci kalorii,
Budowa cia³a
Kobiety
Mê¿czyŸni
œrednia
45 kg
48 kg
dla pierwszych 150 cm
dla pierwszych 150 cm
wysokoœci cia³a,
wysokoœci cia³a,
+ 2,5 kg dla ka¿dych
+ 3 kg dla ka¿dych
dodatkowych 2,5 cm
dodatkowych 2,5 cm
Tab.. 1..
Okrreœlleniie
nalle¿nejj
masy ciia³³a
drobna
odj¹æ 10 proc.
odj¹æ 10 proc.
masywna
dodaæ 10 proc.
dodaæ 10 proc.
Energia na funkcje podstawowe:
nale¿na masa cia³a x 20 = energia w kcal na funkcje podstawowe (kcal/24 godz.)
Energia na dodatkow¹ aktywnoœæ fizyczn¹:
siedz¹cy tryb ¿ycia
energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 6 (kcal/24 godz.)
umiarkowany pod wzglêdem aktywnoœci tryb ¿ycia
energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 10 (kcal/24 godz.)
pacjent le¿¹cy powinien otrzymaæ
20–25 kcal (84–105 kJ) na 1 kg nale¿-
nej prawid³owej wagi cia³a/dobê,
intensywny pod wzglêdem aktywnoœci fizycznej tryb ¿ycia
energia podstawowa + nale¿na masa cia³a x 20 (kcal/24 godz.)
osoba chodz¹ca, nie obci¹¿ona wysi³-
kiem 25–30 kcal (105–126 kJ), a lek-
ko pracuj¹ca 30–35 kcal (126–147 kJ)
na kg nale¿nej prawid³owej wagi cia-
³a/dobê,
W sytuacjach szczególnych – jak okres wzrostu, ci¹¿a i karmienie piersi¹:
dodaæ dziennie 300–500 kcal/24 godz.
Tab.. 2..
Okrreœlleniie
zapottrrzebowaniia
na enerrgiiê
Dla wywo³ania spadku masy cia³a (u osób oty³ych):
odj¹æ 750–1 tys. kcal/24 godz.; strata: 0,9–1,1 kg/tydz.
u osoby doros³ej wykonuj¹cej œrednio
ciê¿k¹ pracê fizyczn¹, o wadze cia³a
30
Przewodnik
Lekarza
zapewnienie prawid³owego, fizjo-
logicznego od¿ywienia chorego,
 Suplement Diabetologiczny
Leczenie doustnymi
Cele
Leczenie insulin¹
lekami hipoglikemizuj¹cymi Leczenie diet¹
normalizacja masy cia³a
utrzymanie prawid³owej masy cia³a
obni¿enie nadmiernej wagi
obni¿enie nadmiernej wagi
stê¿enie glukozy we krwi
unikanie hiperglikemii i hipoglikemii unikanie hiperglikemii
unikanie hiperglikemii
wêglowodany w po¿ywieniu:
– szybko wch³aniaj¹ce siê
ograniczenie
ograniczenie
ograniczenie
– wolno wch³aniaj¹ce siê
zwiêkszenie iloœci
zwiêkszenie iloœci
zwiêkszenie iloœci
t³uszcze – ograniczenie
ograniczenie,
ograniczenie,
ograniczenie,
w posi³kach
zaleca siê t³uszcze roœlinne
zaleca siê t³uszcze roœlinne
zaleca siê t³uszcze roœlinne
liczba posi³ków
6–7
3–5
3
w ci¹gu doby
spo¿ywanie posi³ków
bardzo wa¿ne
mniej wa¿ne
nie jest wa¿ne
Tab.. 3
Celle
diietty
w rró¿nych
grrupach
pacjjenttów
o tej samej porze
wa¿enie produktów
wa¿ne
po¿yteczne przy odt³uszczaniu po¿yteczne przy odt³uszczaniu
70 kg i wzroœcie 170 cm (bez nadwa-
gi) zapotrzebowanie energetyczne
wynosi ok. 35 kcal (147 kJ) na 1 kg
masy cia³a, a wiêc 2 450 kcal (10 258
kJ)/dobê,
wych ostrych chorób. Dzieciom i m³o-
dzie¿y podaje siê tak¿e wiêksze iloœci
bia³ka potrzebnego do budowy tkanek
(wzrostu), np. 2,0–4,0 g/kg nale¿nej ma-
sy cia³a, w zale¿noœci od wieku dziecka.
Wskazane jest, aby 60–70 proc. ca³ko-
witej iloœci sk³adnika stanowi³o bia³ko
zwierzêce. Wiêcej pe³nowartoœciowego
bia³ka powinny tak¿e spo¿ywaæ kobie-
ty z cukrzyc¹ w okresie ci¹¿y i laktacji,
tj. 1,0–2,0 g/kg nale¿nej masy cia³a.
U chorych z jawn¹ nefropati¹ nale¿y na-
tomiast zmniejszyæ iloœæ spo¿ywanego
bia³ka. Opublikowano wiele badañ prze-
prowadzonych na ma³ych grupach cho-
rych z nefropati¹ cukrzycow¹ dokumen-
tuj¹cych, ¿e ograniczenie poda¿y bia³ka
w diecie zwalnia szybkoϾ spadku filtra-
cji k³êbkowej. Nowsze badania nie po-
twierdzaj¹ tak korzystnego wp³ywu die-
ty niskobia³kowej na czynnoœæ nerek.
Obecnie zaleca siê u chorych na cukrzy-
cê z jawn¹ nefropati¹ cukrzycow¹ ogra-
niczenie bia³ka do 0,8 g/kg m.c./dobê.
W zale¿noœci od rodzaju cukrzycy,
sposobu insulinoterapii i stopnia kontro-
li leczniczej, ogranicza siê w mniejszym
lub wiêkszym stopniu produkty zawie-
raj¹ce wêglowodany proste (owoce,
miód, cukier, s³odycze, d¿emy, soki). Nie
zaleca siê spo¿ywania glukozy i cukru.
szczup³a, aktywna osoba potrzebuje
wiêcej energii ni¿ ktoœ oty³y i ma³o
aktywny,
osoby doros³e prowadz¹ce raczej sie-
dz¹cy tryb ¿ycia, mog¹ wymagaæ tyl-
ko ok. 1 500 kcal/dobê (6 280 kJ),
Tłuszcze
T³uszcze, zgodnie z zasadami die-
ty przeciwmia¿d¿ycowej, chorym na
cukrzycê powinny dostarczaæ nie wiê-
cej ni¿ 30 proc. ogólnej energii zawar-
tej w ca³odziennej racji pokarmowej.
Wskazane jest, aby t³uszcze nasycone
(t³uszcze pochodzenia zwierzêcego –
smalec, mas³o, œmietana itd.) stanowi-
³y mniej ni¿ 10 proc. ogó³u energii, na-
tomiast t³uszcze zawieraj¹ce kwasy
jednonienasycone (np. oliwa z oliwek)
– 10–15 proc. energii, a t³uszcze za-
wieraj¹ce kwasy wielonienasycone
(oleje roœlinne) poni¿ej 7 proc. energii.
T³uszcze zwierzêce – mas³o, œmie-
tana, pe³not³uste mleko, t³uste ryby
i miêso, boczek, smalec, s³onina, ¿ó³-
te sery (np. ementaler), sery kozie,
owcze – po strawieniu kwasów t³usz-
czowych i glicerolu dostarczaj¹ ener-
gii, ale przyczyniaj¹ siê te¿ do szko-
dliwego zwiêkszenia iloœci choleste-
rolu w organizmie (mia¿d¿ycy).
Jak ju¿ wspomniano wy¿ej, zaleca
siê spo¿ywanie produktów zwierzêcych
o ma³ej zawartoœci t³uszczów nasyco-
nych, jak ryby morskie, drób (bez skó-
ry) i chude miêso, odt³uszczone mleko
i jego przetwory.
O wiele lepiej ni¿ t³uszcze zwierzê-
ce nadaj¹ siê do ¿ywienia osób z cukrzy-
c¹ t³uszcze roœlinne. Do wskazanych
w diecie cukrzycowej nale¿¹: oliwa, olej
osoby aktywne lub organizmy jeszcze
rosn¹ce (np. dzieci) powinny otrzy-
mywaæ 2 500–3 tys. kcal/dobê (10
467–12 560 kJ) lub wiêcej,
osoby usi³uj¹ce schudn¹æ musz¹ sto-
sowaæ dietê poni¿ej 1 tys. kcal/dobê
(4 187 kJ) oraz jednoczeœnie du¿¹
iloœæ ruchu i wysi³ku fizycznego.
Dieta prozdrowotna musi mieæ za-
wsze charakter mieszany, sk³adaæ siê za-
równo z produktów zwierzêcych, jak
i roœlinnych, zawieraæ wszystkie sk³ad-
niki od¿ywcze w odpowiednich ilo-
œciach i proporcjach. W ¿ywieniu cho-
rych na cukrzycê konieczne s¹ jednak
niewielkie preferencje.
Węglowodany
Wêglowodany powinny pokryæ
55–60 proc. ca³kowitego zapotrzebo-
wania energetycznego. Wêglowoda-
ny z³o¿one powinny byæ dostarcza-
ne g³ównie w postaci produktów
skrobiowych: m¹ki (z niskiego prze-
mia³u), pieczywa razowego, kasz, ry-
¿u, nasion str¹czkowych, p³atków
zbo¿owych i kukurydzianych, ziem-
niaków. Powinny byæ elementem
sk³adowym ka¿dego posi³ku. Ko-
rzystne jest zwiêkszenie iloœci z³o¿o-
nych wêglowodanów znajduj¹cych
siê w naturalnych, nie oczyszcza-
nych przemys³owo produktach, ³¹cz-
nie z w³óknem pokarmowym.
Składniki diety pacjenta
z cukrzycą
Białko
Iloœæ bia³ka, któr¹ nale¿y uwzglêd-
niæ w diecie cukrzycowej osoby doro-
s³ej jest podobna jak u osób zdrowych.
Oznacza to, ¿e bia³ko powinno pokryæ
10–20 proc. dobowego zapotrzebowa-
nia energetycznego. Nale¿y podawaæ
bia³ko pochodzenia zwierzêcego i ro-
œlinnego. Nieco wiêksz¹ iloœæ bia³ka
mo¿na podawaæ w okresach dodatko-
Lekarza
31
Przewodnik
Suplement Diabetologiczny
1. jeœæ mieszane po¿ywienie, z³o¿one z wielu produktów,
u¿ywaæ wiêcej ni¿ 10–15 tabl. dziennie,
tj. do 2,5 mg/kg m.c. (maksymalna
iloœæ, jak¹ mo¿na spo¿yæ w ci¹gu dnia
wynosi 200 mg). Nie mo¿na jej stoso-
waæ w okresie ci¹¿y i karmienia, nadal
jednak jest bardzo przydatna w ¿ywie-
niu osób z cukrzyc¹.
2. utrzymywaæ prawid³ow¹ masê cia³a,
3. ograniczyæ t³uszcze, zw³aszcza zwierzêce oraz cholesterol w diecie,
4. spo¿ywaæ odpowiednie iloœci skrobi oraz b³onnika (warzywa),
5. unikaæ cukru,
Tab.. 4..
Zasady
zdrrowejj diietty
6. unikaæ nadmiaru soli,
Włókno pokarmowe
W³ókno pokarmowe jest szczególnie
zalecanym sk³adnikiem diety: jego obec-
noœæ zwalnia tempo trawienia i wch³a-
niania wêglowodanów z przewodu po-
karmowego. Ten nie trawi¹cy siê i nie-
wch³anialny sk³adnik diety stanowi¹:
g³ównie b³onnik (celuloza), a tak¿e he-
miceluloza, ligniny, pektyny, ¿ywice ro-
œlinne, np. guar, agary. Sk³adniki te znaj-
duj¹ siê w bulwach ³odyg i liœciach ro-
œlin (jarzyny, owoce), w ³uskach ziaren,
a wiêc w ciemnej m¹ce lub w otrêbach,
a tak¿e w roœlinach str¹czkowych i ³upi-
nach. Doœæ du¿e iloœci w³ókna pokarmo-
wego znajduj¹ siê w chlebie razowym.
Zwiêkszenie iloœci rozpuszczalnego
w³ókna pokarmowego w diecie chorych
na cukrzycê umiarkowanie obni¿a gli-
kemiê, a tak¿e poprawia profil lipidów.
W ¿ywieniu zdrowych osób doros³ych
zawartoœæ w³ókna pokarmowego w die-
cie nie przekracza na ogó³ 10 g/1 tys.
kcal. S¹dzi siê, ¿e doroœli chorzy na cu-
krzycê powinni spo¿ywaæ to w³ókno
w iloœci ok. 15 g/1 tys. kcal. Jest to
znaczna ró¿nica. U dzieci do spo¿ywa-
nia wiêkszych iloœci w³ókna pokarmo-
wego nale¿y dochodziæ stopniowo, po-
niewa¿ jego tolerancja nie zawsze jest
dobra.
Efekty lecznicze zwiêkszenia iloœci
w³ókna pokarmowego pojawiaj¹ siê
wtedy, gdy udzia³ skrobi w codziennej
diecie przekracza 50 proc. pokrycia
energetycznego. Tak wiêc zaleca siê
zwiêkszenie iloœci produktów bogat-
szych w rozpuszczalne w³ókno pokar-
mowe, jak jarzyny (liœcie, ³odygi, ko-
rzenie, bulwy), razowa m¹ka (pszen-
na), p³atki owsiane, ry¿, kasze oraz
owoce. Jarzyny i owoce nale¿y spo¿y-
waæ na surowo, wtedy w³ókna jest naj-
wiêcej.
7. zrezygnowaæ z napojów alkoholowych.
energia: utrzymywanie BMI <25
wêglowodany: skrobia = 55–60 proc. energii
Wskazane przepisywanie diety w uk³adzie wymienników wêglowodanowych
(1 WW = 10 g wêglowodanów), liczba posi³ków w ci¹gu dnia zawsze wiêksza o 5
sacharoza:
mniej ni¿ 30 g/24 godz. jako cukier sto³owy
t³uszcze:
ogólna iloœæ <30 proc. energii, w tym:
t³uszcze nasycone <10 proc.
jednonienasycone – 10–15 proc.
wielonienasycone <10 proc.
bia³ko:
ogólna iloœæ do 20 proc. energii.
w³ókna pokarmowe: zwiêkszenie iloœci rozpuszczalnego w³ókna, np. suchego
grochu, bobu, p³atków zbo¿owych, razowej m¹ki, zielonych
liœci, jarzyn korzeniowych, kaszy jêczmiennej, soczewicy
sód:
<6 g/24 godz.,
przy nadciœnieniu têtniczym <3 g/24 godz.
Tab.. 5..
Rekomendacjje
w zakrresiie
¿ywiieniia
osób z cukrrzyc¹
alkohol:
odrzuciæ lub zredukowaæ do symbolicznych iloœci szczególnie
w hipertriglicerydemii, nadwadze i nadciœnieniu têtniczym
(<15 g/24 godz.)
s³onecznikowy i sojowy, produkty bêd¹-
ce mieszanin¹ mas³a i nieutwardzonych
(p³ynnych) olejów roœlinnych, ze
zmniejszon¹ zawartoœci¹ t³uszczu i cho-
lesterolu, czyli tzw. mixy, a tak¿e spe-
cjalne margaryny, tzw. miêkkie, zawie-
raj¹ce nie zmienione oleje roœlinne i ze
zmniejszon¹ zawartoœci¹ t³uszczu, bo-
gate w wielonienasycone kwasy t³usz-
czowe (nie wolno ich podgrzewaæ po-
wy¿ej 100°C, a wiêc nale¿y je podawaæ
do potraw ju¿ przyrz¹dzonych).
Trzeba natomiast pamiêtaæ, ¿e mar-
garyny wytwarzane z olejów roœlinnych
za pomoc¹ starej technologii, tzn. pod-
dawane procesowi utwardzania nie s¹
produktem wartoœciowym. Nie zawie-
raj¹ bowiem ju¿ naturalnych olejów ro-
œlinnych, ale ich zmienion¹ postaæ, któ-
ra nadaje im cechy t³uszczu zwierzêce-
go. Nie maj¹ wiêc wartoœci
przypisywanej olejom roœlinnym. Czê-
sto zawieraj¹ domieszki metali (chrom),
które mog¹ byæ szkodliwe. Nale¿y tak¿e
pamiêtaæ, ¿e mas³o ulega rozk³adowi
w znacznie ni¿szej temperaturze ani¿eli
inne t³uszcze, nie nadaje siê wiêc do
sma¿enia. W diecie nale¿y znacznie
ograniczyæ produkty o zwiêkszonej za-
wartoœci cholesterolu (najlepiej spo¿y-
waæ poni¿ej 300 mg/dobê). Z tego
wzglêdu nie powinno siê jeœæ podrobów
(w¹troby, mózgu, nerek, ozora) i ogra-
niczyæ ¿ó³tka jaj do 2–3/tydz. Stê¿enie
cholesterolu we krwi u chorych na cu-
krzycê powinno byæ mniejsze ni¿ 5,0
mmol/l (185 mg/dl). U osób z podwy¿-
szon¹ frakcj¹ LDL-cholesterolu nale¿y
zmniejszyæ spo¿ycie cholesterolu do
200 mg/dobê lub mniej.
Sztuczne środki słodzące
Z diety chorego na cukrzycê w za-
sadzie usuwa siê cukier, jednak wiele
osób nie mo¿e siê obyæ bez s³odyczy.
Mo¿na wtedy u¿ywaæ sztucznego œrod-
ka s³odz¹cego, tzw. aspartamianu. Ma
on smak naturalnej s³odyczy, któr¹ traci
w temp. 200°C i dlatego nie nadaje siê
do pieczenia ciasta. Nie mo¿na go sto-
sowaæ u osób z fenyloketonuri¹. Do
przyrz¹dzania potraw w wysokiej tem-
peraturze nadaje siê acesulfam K. Zna-
nym od dawna, lecz coraz rzadziej sto-
sowanym, sztucznym œrodkiem s³odz¹-
cym jest sacharyna. Nie powinno siê jej
Brak d³ugookresowych badañ nad
wp³ywem zwiêkszenia iloœci rozpusz-
czalnego w³ókna w ¿ywieniu chorych na
cukrzycê na przyswajanie innych sk³ad-
ników. Wprowadzaj¹c do diety zwiêk-
szone iloœci w³ókna pokarmowego (tak-
¿e preparaty pektyn), zazwyczaj nale¿y
zmniejszyæ dawkê insuliny lub pochod-
nych sulfonylomocznika.
32
Przewodnik
Lekarza
Suplement Diabetologiczny
Warzywa i owoce
Zawartoœæ bia³ka w warzywach jest
bardzo ma³a i waha siê w granicach
1,0–4,4 proc. wagi. Zawartoœæ t³uszczu
jest jeszcze mniejsza i waha siê
0,1–0,8 proc. Mo¿na zatem w oblicze-
niach pomin¹æ tê iloœæ bia³ka i t³usz-
czu, natomiast zawartoœæ wêglowoda-
nów jest w nich ró¿na, a w niektórych
stosunkowo du¿a.
Imiê i nazwisko
Liczba posi³ków
/24 godz. WartoϾ energetyczna diety
kcal/24 godz.
sztuczny œrodek s³odz¹cy
posi³ki spo¿ywane w ci¹gu dnia powinny zawieraæ:
wêglowodany w gramach =
w wymiennikach wêglowodanowych
55–60 proc.
wêglowodanowe
uwagi
energii dobowej
Bior¹c za podstawê zawartoœæ wê-
glowodanów, mo¿na warzywa podzie-
liæ na 4 grupy:
A. warzywa o zawartoœci 3 proc. wê-
glowodanów:
– cykoria, grzyby œwie¿e, endywia,
ogórki, rabarbar, rzodkiewka, sa-
³ata, szczypiorek, szparagi, szpi-
nak,
B. warzywa o zawartoœci 6 proc. wê-
glowodanów:
– botwina, broku³y, cebula, kaba-
czek, kalafior, kalarepa, papryka,
pomidory, szczaw,
C. warzywa o zawartoœci 6–10 proc.
wêglowodanów:
– brukiew, brukselka, buraki, dynia,
fasolka (str¹czki), jarmu¿, kapusta
bia³a, czerwona, w³oska, marchew,
pietruszka naæ, pory, rzepa, w³osz-
czyzna z kapust¹.
D. warzywa o zawartoœci 11 proc. (i
wiêcej) wêglowodanów:
– bób, chrzan, groszek zielony, gro-
szek konserwowy bez zalewy,
pietruszka korzeñ, salsefia, seler,
skorzonera, ziemniaki.
pierwsze œniadanie
drugie œniadanie
obiad
podwieczorek
pierwsza kolacja
druga kolacja
posi³ek przed snem
dodatkowy posi³ek
t³uszcz w gramach: zwierzêcy (zawieraj¹cy kwasy t³uszczowe nasycone)
/24 godz.
25–30 proc.
oleje roœlinne (zawieraj¹ce kwasy t³uszczowe wielonienasycone) /24 godz.
energii dobowej
ryby i oliwa z oliwek (zawieraj¹cy kwasy t³uszczowe
jednonienasycone)
/24 godz.
bia³ko w gramach:
na 1 kg masy nale¿nej
/24 godz.
jeden wymiennik wêglowodanowy odpowiada 20–25 g zwyk³ego chleba bia³ego
(po³owa ma³ej kromki) oraz 10 g skrobi. Jest to 40 kcal.
1 g t³uszczu daje 9 kcal,
1 g bia³ka 4 kcal. Patrz listy wymienników i sk³adu produktów ¿ywnoœciowych.
jarzyny (jakie, ile, kiedy):
(w³ókno roœlinne co najmniej 30 g)
owoce (jakie, ile, kiedy):
Warzywa nale¿¹ce do grupy A i B
mo¿na stosowaæ bez ograniczeñ. Pie-
truszkê (naæ) lub koper zielony oraz
chrzan mo¿na podawaæ jako przypra-
wy. Warzywa nale¿¹ce do grupy C i D
nale¿y stosowaæ w diecie zgodnie
z wyznaczon¹ liczb¹ wymienników
warzywnych.
Owoce s¹ cennym i sta³ym sk³adni-
kiem diety. Ich iloœæ ze wzglêdu na war-
toœci energetyczne wyznacza siê w prze-
pisie. Zawieraj¹ 7–20 proc. cukrów,
g³ównie szybko wch³aniaj¹cych siê, jak
fruktoza, glukoza i inne – iloœæ owoców
powinna wiêc byæ ograniczana stosow-
nie do przepisu dietetycznego.
sól kuchenna
nie wiêcej ni¿ 5 g/24 godz.
masa rzeczywista cia³a wzrost BMI*
cholesterol ca³kowity w surowicy na czczo
trójglicerydy w surowicy na czczo
wstrzykniêcie insuliny lub przyjêcie doustnego leku hipoglikemizuj¹cego winno
nast¹piæ na 30–40 min przed posi³kiem
data:
HbA
lc
:
data:
Fruktozamina
uwagi:
Witaminy i sole mineralne
IloϾ witamin i soli mineralnych
w diecie cukrzycowej powinna byæ
taka sama jak u osób zdrowych.
Osoby o zwiêkszonym ryzyku po-
wstania niedoborów pokarmowych
(np. kobiety po menopauzie, osoby
podpis lekarza
dodatkowe zalecenia (p³yny, kawa, herbata, preferencje smakowe)
Tab.. 6..
Pllan ¿ywiieniia
– prrzepiis
dlla pacjjenttów
* prawid³owy BMI: od 22 do 26
Przewodnik
Lekarza
33
Pieczywo
Owoce
Soki owocowe naturalne
pszenne:
bagietki francuskie
23 g
agrest
140 g
1,5 szklanki
grejpfrutowy
120 g
bu³ki i rogale
22 g
jab³kowy
110 g
Iloœæ gramów poszczególnych
produktów zawiera 10 g wêglowo-
danów, a wiêc odpowiada 1 wy-
miennikowi wêglowodanowemu.
bu³ki wyborowe, kajzerki
22 g
ananas (bez skórki)
100 g
pomarañczowy
110 g
cha³ki ozdobne
21 g
arbuzy
400 g
porzeczkowy
100 g
chleb graham
28 g
banany (bez skórki)
50 g
winogronowy
50 g
ze skórk¹
70 g
chleb pszenny
23 g
pomidorowy
300 g
mieszane: chleb mieszany
25 g
brzoskwinie
100 g
(1 œredniej wielkoœci)
Warzywa
groszek zielony konserwowy bez zalewy
chleb zakopiañski
23 g
chleb zwyk³y
24 g
cytryny
170 g
150 g
¿ytnie:
chleb razowy
28 g
czarne jagody
100 g
kukurydza (± 0,5 kolby)
100 g
(2/3 szklanki)
czereœnie
chleb razowy na miodzie
(wileñski)
100 g
(± 20 sztuk)
skorzonera
50 g
28 g
ziemniaki
25 g
chleb pe³noziarnisty
30–35 g
puree ziemniaczane w proszku
15 g
daktyle suszone
15 g
pumpernikiel
23 g
figi suszone
20 g
chipsy ziemniaczane
25 g
inne:
bu³ka tarta
– 1 p³aska ³y¿ka sto³owa
granaty
17 g
14 g
frytki
35 g
grejpfruty – bez skórki –
200 g
herbatniki (œrednio)
14 g
suszony groch, fasola
20 g
– ze skórk¹ –
240 g
± 1 du¿y)
krakersy (s³one)
15 g
Produkty mleczne
jogurt naturalny 170 g
(2/3 szklanki)
kefir 250 g
(1 szklanka)
maœlanka 250 g
(1 szklanka)
mleko 250 g
(1 szklanka)
mleko w proszku 22 g
(1,5 p³askiej ³y¿ki sto³owej)
mleko zagêszczone (nies³odzone) 110 g
(4,5 ³y¿ki sto³owej)
mleko zagêszczone (s³odzone) 18 g
(3/4 ³y¿ki sto³owej)
substancje s³odz¹ce
paluszki (s³one)
15 g
gruszki
100 g
(± 1 ma³a)
pieczywo chrupkie
– 1,5 kawa³ka
16 g
jab³ka
100 g
(± 1 œredniej wielkoœci)
tosty (chleb tostowy)
20 g
wafle tortowe
20 g
je¿yny
150 g
(2/3 szklanki)
Produkty zbo¿owe
kiwi
120 g
(1,5 sztuki)
kasze:
jêczmienna, gryczana
i manna
(1 p³aska ³y¿ka sto³owa)
15 g
maliny
150 g
(1 szklanka)
per³owa
– 1 p³aska ³y¿ka sto³owa
mandarynki
170 g
20 g
melon
300 g
makaron: gotowany
45 g
morele
80 g
suchy
15 g
nektarynki
100 g
m¹ka:
wszystkie rodzaje
(1,5 p³askiej ³y¿eczki sto³owej) 15 g
pigwy
80 g
pomarañcze – bez skórki –
100 g
p³atki:
kukurydziane
(4 p³askie ³y¿ki sto³owe)
– ze skórk¹ –
140 g)
15 g
porzeczki: bia³e, czarne
100 g
(2/3 szklanki)
cukier
10 g
owsiane
(2 p³askie ³y¿ki sto³owe)
20 g
czerwone
140 g
(1 szklanka)
glukoza
10 g
proszek budyniowy i kisielowy (bez cukru)
1,5 p³askiej ³y¿ki sto³owej
fruktoza
10 g
Stosowane miary kuchenne:
1 p³aska ³y¿eczka do herbaty
5 ml (ok. 5 g)
1 p³aska ³y¿ka sto³owa
15 ml (ok. 15 g)
15 g
poziomki
150 g
sorbit
10 g
ry¿:
gotowany
50 g
rodzynki
15 g
ksylit
10 g
surowy
15 g
œliwki
80 g
(6–7 sztuk)
orzechy
niewskazane dla osób z nadwag¹,
zawieraj¹ bardzo du¿o t³uszczu
dmuchany
15 g
inne:
otrêby pszenne 50 g
popcorn
(kukurydza pra¿ona)
truskawki
150 g
(± 16 sztuk)
25 g
winogrona
70 g
(10 du¿ych sztuk)
kokosowe
120 g
1 szklanka
250 ml
Notatki
inne
80 g
wiœnie
100 g
(± 25 sztuk)
¿urawiny
170 g
owoce suszone
15 g
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • imikimi.opx.pl
  • comp
    StartZasady ogólne postępowania administracyjnego, Postępowanie Administracyjne, Postępowanie administracyjne(2)Zasady sporządzania i oblicznia Świadectwa charakterystyki energetycznej budynkółw, świadectwa energetyczne - charakterystyka energetyczna budynkuZasady gospodarowania finansami publicznymi 10, finanse publiczne, finanse publiczneZasady administracji sieci, Informatyka, Sieci komputerowe, Sieci Komputerowe(1)Zasady mówienia - 5 zasad mówienia po angielsku, AngielskiZasady - prace licencjackie-1-1, prace licencjackie - wymogiZasady ruchu lotniczego, Lotnictwo, Nakolannik, Szybowce, Prawo lotnicze - SzybowceZasady ustalania hodu podatkowego na podstawie ksiąg rachunkowych(1), Rachunkowość finansowa, Rachunkowosc finansowa, Rachunkowość, Rachunkowość zbiór zagadnieńZasady posługiwania się podręcznym sprzętem gaśniczym, bhp, Instrukcje BHP, Instrukcje bhp(2)Zasady medycyny ratunkowej, ratownicto 2012 2013, ratownictwo medyczne, Ratownictwo Medyczne
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amadi.opx.pl
  • Cytat

    Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas
    Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac
    Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie
    Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz
    Ex Deo - od Boga.

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com