zamrażanie - podstawy teoretyczne 1, Przydatne prace-Chłodnictwo
[ Pobierz całość w formacie PDF ] METODY PRZECHOWYWANIA I UTRWALANIA BIOPRODUKTÓW ZAMRA Ż ANIE PODSTAWY CZ.1 Opracowa ł : dr S. Wierzba Katedra Biotechnologii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Opolskiego ZAMRA Ż ANIE – PODSTAWY TEORETYCZNE Zamra ż aniem produktów nazywamy proces pe ł nej lub cz ęś ciowej zamiany wody w nich zawartej w lód (krystalizacji), oraz obni ż enia temperatury produktu poni ż ej punktu krioskopowego . Punkt krioskopowy – temperatura krzepni ę cia wody wraz z substancjami w niej rozpuszczonymi. Procesy zachodz ą ce w produktach zale żą przede wszystkim od temperatury szybko ść reakcji zale ż y od temperatury Regu ł a van't Hoffa – przy obni ż eniu temperatury cia ł a o 10 ° C, intensywno ść zachodz ą cych w nim reakcji maleje 2-3 krotnie i w przybli ż eniu w tym samym stosunku ro ś nie jego trwa ł o ść . Q = Y T + 10 gdzie: Q 10 - wspó ł czynnik temperaturowy Y – szybko ść reakcji 10 Y T Q 10 = 2-3 dla wi ę kszo ś ci bioproduktów nie jest to ogólnie obowi ą zuj ą ca regu ł a, ale wskazuje na pewn ą prawid ł owo ść , która sprawdza si ę w przewa ż aj ą cej liczbie przypadków ZAMRA Ż ANIE – PODSTAWY TEORETYCZNE Trwa ł o ść produktu ro ś nie w momencie jego zamro ż enia. Ograniczenia prawa van’t Hoffa : • sprawdza si ę dla reakcji jednostkowych, w jednorodnych ś rodowiskach, • w miar ę obni ż ania temperatury poni ż ej punktu krioskopowego Q 10 maleje, • ujemny wspó ł czynnik temperaturowy – dla niektórych reakcji np. denaturacja bia ł ka ZAMRA Ż ANIE – PODSTAWY TEORETYCZNE Cz ą steczka - dipol (uk ł ad dwubiegunowy) – poszczególne cz ą steczki łą cz ą si ę za pomoc ą wi ą za ń wodorowych . W czasie zamra ż ania obserwujemy w zwi ą zku z wymian ą ciep ł a przemieszczanie si ę wody zawartej w produkcie w kierunku ni ż szej temperatury (powierzchni cia ł a). przyczyna niekorzystnych zmian w produktach po zamro ż eniu [www.wikipedia.pl] W pocz ą tkowej fazie zamra ż ania obserwujemy przech ł odzenie cieczy powstanie struktury pseudokrystalicznej (uporz ą dkowane grupy cz ą steczek po łą czonych wi ą zaniami wodorowymi) Szybko ść wzrostu kryszta ł ów krystalizacj ę Woda (-7 0 C) – 50 mm/s Glicerol (-17 0 C) – 50 mm/dob ę (faza sta ł a) [www.wikipedia.pl] ZAMRA Ż ANIE – PODSTAWY TEORETYCZNE W miar ę obni ż ania temperatury nast ę puje zbli ż anie si ę cz ą steczek wody rosn ą si ł y wzajemnego przyci ą gania, malej ą cieplne ruchy Browna spadek energii poni ż ej energii sta ł ej orientacji cz ą steczek tworzy si ę struktura kryszta ł u, w warunkach naturalnych g ł ównie formy heksagonalne wydzielanie znacznych ilo ś ci ciep ł a 335 kJ/kg
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZasady ustalania hodu podatkowego na podstawie ksiąg rachunkowych(1), Rachunkowość finansowa, Rachunkowosc finansowa, Rachunkowość, Rachunkowość zbiór zagadnieńZadania maturalne z matematyki- stereometria poziom podstawowy, zadania maturalne, DokumentyZadania maturalne z matematyki- planimetria poziom podstawowy, zadania maturalne, DokumentyZadania powtorzeniowe z podstaw rachunkowosci, Edukacja, Zasady rachunkowości, Zadania bez rozwiazanZadania maturalne z matematyki- funkcja wymierna poziom podstawowy, zadania maturalne, DokumentyZadania maturalne z matematyki-wlasności funkcji poziom podstawowy, zadania maturalne, DokumentyZarządzanie Standa, Podstawy zarządzaniaZas Zal PKM 15 16 kor1, IŚ Tokarzewski 27.06.2016, V semestr COWiG, PKM (Podstawy konstrukcji mechanicznych), PKM XYZ, ŚmietnikZarządzanie podstawy zarządzania, I semestr- studiaZagęszczenie i zagęszczalność, budownictwo, fundamentowanie, f) podstawy mechaniki gruntów
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pldotykserca.keep.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|