Zafalszowania zywnosci, ◄ TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA- SGGW, 10 - SEMESTR, Zafałszowania
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Dr inż. Iwona Ścibisz W-d 1 Prawo -Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Inspekcja Jak. Han. Art. Rol-Spoż (IJHARS) -Ustawa z dnia 24 paź 2008 o zmianie ustawy o jakości handlowej art. rolno-spoż. IJHARS w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości upoważniony jest do -zakazania wprowadzenia do obrotu artykułu niespełniającego wymagań, -nakazania poddanie artykułu określonym zabiegom -nakazania przeklasyfikowania artykułu rolno-spożywczego do niższej klasy -nakazania zniszczenie artykułu na koszt jego posiadacza -nakładania kary pieniężną za wprowadzanie do obrotu produktów o jakości handlowej niezgodnej z wymaganiami lub deklaracją producenta -nakładania kary pieniężną za utrudnianie lub uniemożliwianie przeprowadzanie kontroli Przez kogo jesteśmy kontrolowani -IJHARS -Badawcze jednostki naukowe -PIS -Klienci -Dyskonty -Konkurencja Jakie są kary za fałszowanie żywności lub uniemożliwienie przeprowadzenie kontroli? Dawniej… -kodeks króla Hammurabiego – topnienie – za fałszowanie piwa -„czym uczyniłeś, to ci odetniemy” -rok 1266 – pręgierz, chłosta – fałszowanie chleba -rok 1456 – palono żywcem za fałszowanie wina Ustawa z dnia 24 paź 2008 o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych Art. 40a 1 Kto uniemożliwia przeprowadzenie kontroli podlega karze pieniężnej w wysokości do dwudziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia 3 203 zł x 20= 64 060 zł Wyrok WSA (Wojewódzki Sąd Administracyjny) w Warszawie 5 000 zł za utrudnianie przeprowadzenia urzędowej kontroli Prezes Zarządu Spółki: -był nieobecny mimo poinformowania go o kontroli -nie upoważnił też nikogo do reprezentowania spółki -zakazał pracownikom podpisywania jakichkolwiek dokumentów -odmówił pozwolenia na pobranie do badań laboratoryjnych próbek ART. 40 a 3 Kto wprowadza do obrotu artykułu niezgodnie z deklaracją na opakowaniu podlega karze pieniężnej do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej uzyskanej przez wprowadzanie tych artykułów do obrotu Wyrok WSA -umieszenie na opakowaniu makaronu sformułowania „ze świeżych jaj”, podczas, gdy do produkcji użyto masy jajowej pasteryzowanej chłodzonej -zamieszczenia wykazu składników niezgodnego ze stanem faktycznym np. brak wykazania masy jajowej- składnik alergenny Art. 40a 4 Kto wprowadza do obrotu artykułu zafałszowane, podlega karze pieniężnej w wysokości nie wyższej niż 10% przychodu osiągniętego w roku Produkt zafałszowany Produkt w którym zostały wprowadzone zmiany w celu ukrycia wad lub niepożądanych właściwości Dodatek preparatów skrobiowych do koncentratu pomidorowego Dodatek żółcieni pomarańczowej i czerwieni koszenilowej w kiełbasach Produkt zafałszowany W oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami lub niezgodną z prawdą Nazwanie produktu „pasztet z kaczki” podczas, gry do produkcji wykorzystano surowce z innych gatunków zwierząt Nazwanie produktu „winem”, a nie napojem winopodobnym Produkt zafałszowany Produkt, w którym niezgodnie z prawda podano jego skład, pochodzenie, datę produkcji, zawartość netto lub klasy jakości handlowej Błędna klasyfikacja jaj (według masy) Data minimalnej trwałości jaj dłuższa niż 28 dni od momentu zniesienia Makaron „100% pszenicy durum” dodatek pszenicy zwyczajnej Wyrok Sądu Okręgowego w Bielsko Białej -100% kawy -dodatek sacharozy -Sąd nakazał przeprosiny w gazecie klientów Wyrok WSA 20 380 zł za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego „masła extra” Zafałszowanie – wyższa zawartość wody oraz niższa zawartość tłuszczu a także obecność steroli pochodzenia roślinnego Wymagania – masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, a nie więcej niż 16% wody Wyrok Sądu Okręgowego w Zielonej Górze Przez dwa lata fałszowały parówki i pieczenie cielęce, które wbrew nazwie i opisom na etykietach, nie zawierały mięsa cielęcego (wartość wprowadzonego na rynek towaru wynosiła 1,4 mln zł) Dyrektorka zakładu skazana na rok więzienia w zawieszeniu na trzy lata i grzywne w wysokości 200 tys zł Technolog skazana rok pozbawienia wolności Czy kontrolowana przedsiębiorca jest informowany o kontroli? Obowiązek wcześniejszego ustalania z kontrolowanym terminu kontroli, o którym mowa w art. 79 ust. 1 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej nie dotyczy kontroli żywności i pasz na podstawie przepisów rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnie 2004 w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 882/2004, kontrole urzędowe przeprowadzane są bez wcześniejszego uprzedzenia, z wyjątkiem takich przypadków jak audyt, w których jest konieczne uprzednie zawiadomienie podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo paszowe lub żywnościowe Czy udowodnione fałszerstwo zostanie upublicznione? IJHARS ma obowiązek podawania do publicznej wiadomości danych na temat przedsiębiorców, którzy fałszują żywność Prawo -Dyrektywa 2005/29/WE Parlamentu Europejskiego z dnia 11 maja 2005 dotycząca nieuczciwych praktyk handlowych stosowanych przez przedsiębiorstwa wobec klienta na rynku wewnętrznym -Polska – Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym Praktyki rynkowe (handlowe) Działanie przedsiębiorcy (sposób postępowania, oświadczenia, informację handlową w szczególności reklamę) bezpośrednio związane z promocją lub nabyciem produktu przez konsumenta Dyrektywa 2005/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 maja 2005 Nieuczciwe praktyki handlowe -są zabronione -w sposób istotny zniekształcają zachowanie gospodarcze przeciętnego konsumenta Rodzaje praktyk -wprowadzanie w błąd -wprowadzanie w błąd przez zaniechanie praktyka agresywna Praktyki handlowe wprowadzające w błąd -opierają się na podaniu fałszywych informacji Nazwanie lodów „o smaku waniliowo- czekoladowym z sosem ajerkoniakowym” a w produkcie nie było składnika alkoholowego -wprowadza lub może wprowadzić w błąd przeciętnego konsumenta (nawet jeżeli podane informacje są zgodne z rzeczywistością) i przez to powoduje lub może spowodować podjęcie przez konsumenta decyzji, którą inaczej by nie podjął Sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości -soku z Białych Winogron – zamieszczono tam informacje „bez dodatku cukru i słodzików” -warzywa mrożone „na patelnie” – zamieszczono sformułowanie „wyłącznie z naturalnych składników” -oznakowaniu miodów podano informację o systemie HACCP, którego stosowanie jest obowiązkowe -oznakowanie soku z marchwi „nie zawiera cholesterolu” -oznakowanie „bez dodatku oleju” do przetworów mlecznych -„100% masło” Praktyki handlowe wprowadzające w błąd (ustawa z dnia 23 sierpnia o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym) -wprowadzenie produktu na rynek, którego wygląd może spowodować mylenie produktów, znaków towarowych, nazw handlowych lub innych znaków rozpoznawczych przedsiębiorstwa i jego konkurenta CAFE CLASSIC (z etykietą przedstawiającą wizerunek czerwonego naczynia do kawy) CAFE INSTANT(wizerunek czerwonego bądź żółtego naczynia do kawy zanurzonego w ziarnach kawy) -posługiwanie się certyfikatem, znakiem jakości nie mając do tego uprawnienia bio, eko, certyfikaty jakości -twierdzenie, że produkt będzie dostępny jedynie przez bardzo organiczny czas, jeżeli jest to niezgodne z prawdą, w celu nakłonienia konsumenta do natychmiastowego kupna -przedstawienie nierzetelnych informacji dotyczących rodzaju i stopnia ryzyka, na jakie będzie narażony klient gdy nie nabędzie produktu -prezentowanie produktu jako „gratis”, „darmowy”, „bezpłatny” jeżeli konsument musi uiścić zapłatę Praktyki handlowe wprowadzające w błąd przez zaniechanie -pomijanie istotnych informacji potrzebnych przeciętnemu konsumentowi do podjęcia świadomej decyzji o zakupu *pominięcie na etykiecie, że produkt wyprodukowano z kukurydzy GMO *dodatek barwnika tartrazyny E 102 do lodów a nie podanie informacji że może on mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi dzieci -zatajanie lub w sposób niejasny, niezrozumiały, dwuznaczny przekazywanie istotnych informacji o produkcje (np. prod. zaw. glut.) Agresywne praktyki handlowe -poprzez nękanie, przymus, nacisk w znaczny sposób ogranicza ona lub może ograniczyć swobodę wyboru przeciętnego konsumenta o zakupie produktu Przy ocenie określa się m.in. *czas, miejsce, rodzaj, częstotliwość *użycie gróźb, obraźliwych sformułowań -wykorzystanie przez przedsiębiorcę nieszczęścia lub konkretnych okolicznościach, które ograniczają zdolność konsumenta do oceny -składanie wizyt w miejscu zamieszkania konsumenta -uciążliwe nakłanianie do nabycia produktu przez telefon, faks, pocztę elektroniczną -umieszczenie bezpośredniego wezwania dzieci do nakłonienia rodziców do kupienia produktów -żądanie zapłaty za produkt które zostały dostarczone przez przedsiębiorcę, ale nie zostały zamówione przez konsumenta Nieuczciwe praktyki handlowe Jako konsumenci możemy -wszcząć postępowanie sądowe w odniesieniu do nieuczciwych praktyk handlowych -zaskarżyć nieuczciwe praktyki handlowe przed organem administracyjnym właściwym do rozpatrywania skarg lub wszczynania właściwych postępowań sądowych Jako pracownicy Zakładów Produkcyjnych -musimy udowodnić, że praktyka rynkowa przez nas stosowana nie stanowi nieuczciwej zostanie to zarzucone Czy podawanie na opakowaniu produktu właściwości zdrowotnych jest dozwolone? -Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA- Europen Food Safety Authority) wydawanie opinii i porad Negatywna opinia Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA0 -potwierdzenia wpływu szczepów bakterii Lb rhamnosus IMC 501R oraz Lb paracasei IMC 502R spożywanych w postaci suplementu diety -wpływ na utrzymanie i poprawę komfortu trawiennego u osób dorosłych (19 publikacjach naukowych, uznane za niewystarczające do udowodnienia postulowanego związku przyczynowo-skutkowego) -„gumy do żucia/pastylki zawierające ksynitol zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy” -jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci Utrata dobrej reputacji przedsiębiorstwa jest bardziej dotkliwa niż kary pieniężne. W-d 2 Unijny system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chroniących Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności -Chroniona Nazwa Pochodzenia (bryndza podhalańska, oscypek) -Chrionione Oznaczenie Geograficzne (miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie) -Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (staropolski miód pitny „półtorak”, „dwójniak”, „trójniak”, „czwórniak”, olej rydzowy) Inne przykłady -cydr normandzki (Fracja) -gorgonzola (Włochy) -szynka parmeńska (Włochy) W przypadku oznakowania zarejestrowanymi nazwami produktów, które nie spełniają wymagań specyfikacji grozi grzywną albo pozbawienia wolności do lat 5. Co inspektorzy uwzględniają przy wymierzaniu kary -stopień szkodliwości czynu -stopień zawinienia (zaniedbanie, niedopatrzenie lub wina umyślna) -zakres naruszenia, czyli w jakim stopniu produkt został zafałszowany -dotychczasowa działalność podmiotu na rynku -wielkość obrotów zafałszowanym towarem Dlaczego produkty są fałszowane? „Maksymalizacja zysków ze sprzedaży” Historia „Dawniej żywność była bezpieczna i zdrowsza niż obecnie?” Dawniej… -dodawanie do wina stołowego słomy- nabierało złotawego koloru -do szafranu dodawano wysuszone kwiaty aksamitki -ogrzewanie wina w ołowianym naczyniu- zwiększenie słodyczy wina -do korniszonów dodawano związki miedzi -dodatek glikolu etylowego do wina- maskowanie zbytniej cierpkości i kwasowości słabych win Skandale 1981- „syndrom trującego oleju”- Hiszpania -objawy nietypowego zapalenia płuc -zgon ponad 400 osób -zanieczyszczenie oleju aniliną 1985- dodatek glikolu etylowego do wina 1986- wykorzystanie zepsutych jajek w produkcji makaronu 2002- antybiotyki w miodzie z Chin (Ukraina) -chloramfenikol stosowany do leczenia pszczół 2003-fałszowanie wina -dodatek wody, cukru, alkoholu, barwnika 2006- dodatek ryżu GMO (Europa) Mięso i produkty mięsne Fałszowanie pochodzenia mięsa -niedeklarowany dodatek do mięsa wieprzowego mięsa z antylopy lub kangura -niedeklarowany dodatek mięsa z kurczaka do kiełbas wieprzowych
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZachowania Organizacyjne, Studia Zarządzanie PWR, Zarządzanie PWR I Stopień, III Semestr, Zachowania organizacyjneZastosowanie analiz geochemicznych w petrologii skal magmowych, Geologia, UNIWERSYTET WARSZAWSKI, SEMESTR I, METODY BADAŃ MINERAŁÓW I SKAŁ, Metody badan mineralow, Metody badanZaliczenie z techniki swietlnej, Polibuda, III semestr, Technika świetlna, w, technika świetlnaZagadnienie2- PrognozaWstep handout, Studia Zarządzanie PWR, Zarządzanie PWR II Stopień, II Semestr, Modelowanie ekonometryczne - prognozowanie, Wykład, 1 WykładZagadnienia do egzaminu- opracowanie, Biotechnologia PWR, Semestr 3, Inżynieria Chemiczna - wykład (Noworyta), egzamin - zagadnienia i opracowanieZadania do analizy, Studia, [xxx] Rok II, [xxx]Semestr 4, TMM [x], MiBM studenci, Zadanie analizy mechanizmuZagadnienie3Handout - Dekompozycja, Studia Zarządzanie PWR, Zarządzanie PWR II Stopień, II Semestr, Modelowanie ekonometryczne - prognozowanie, Wykład, 2 Wykładzawory, PWR [w9], W9, 5 semestr, aaaOrganizacja SEM5, Od sebka, PKM I W,P, PKM I W, PKM-ZaworGrzybkowyZagadnienia zaliczenie Budownictwo drogowe IBN 2015-16, politechnika lubelska, budownictwo, 3 rok, semestr 6, budownictwo drogoweZagadnienia egzaminacyjne IV rok Bo, Weterynaria, Rok 4, semestr VII, Egzaminy
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwanilia39.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|