Zabójcze warzywa Zabójcze warzywa, Zdrowie, Świat konsumenta - artykuły
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Zanim zjesz Zabójcze warzywa Warzywa i owoce to najzdrowsze, co możemy sobie wy- obrazić na naszych talerzach . Ale czy konsumenci dowia- dują się całej prawdy o tych produktach , skądinąd faktycznie zawierających mnóstwo witamin , błonnika i związków mineralnych ? Czy to jedyne ich składniki ? Dla- czego polscy konsumenci nie otrzymują informacji również o tej drugiej stronie medalu – o ilościach pestycydów i me- tali ciężkich zawartych w płodach naszej ziemi ? Lekarze i dietetycy zalecają jeść warzywa i owoce pięć razy dziennie. Podkreślają, że gotowane na parze zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych, bo podczas gotowania w wodzie to, co zdrowe jest z warzyw wypłuki- wane. Musimy sobie jednak uświadomić, że w dzisiejszych czasach warzywa i owoce to nie tylko źródło witamin i związków mineralnych tak korzystnych dla naszego zdro- wia. To jednocześnie bogactwo metali ciężkich i prawdziwy koktajl pestycydów… źródła bezpieczniej jest gotować w dużej ilości wody – ra- dzi Dorota Kondej z Centralnego Instytutu Ochrony Pracy („Bezpieczeństwo Pracy”, 2/2007). W dodatku im dłużej gotujemy, tym czystsze warzywa otrzymamy. To stoi jednak w całkowitej sprzeczności z zaleceniami lekarzy i dietety- ków, od których słyszymy, by warzywa gotować jak najkró- cej, a najzdrowsze są te surowe. Marchewka z rury wydechowej Kiedy przemie- rzamy Polskę samochodem, widzimy po obu stronach drogi pola z uprawami, a wśród nich uprawy (Nie)zdrowe Azotany w sałacie i szpinaku, metale ciężkie w ziemnia- kach, pestycydy w papryce, winogronach, pietruszce… Częste spożywanie zanieczyszczonych warzyw i owoców (a o inne dzisiaj naprawdę trudno) oznacza, że trucizny w nich zawarte kumulują się w naszym organizmie. Go- towanie warzyw na parze czy nawet w małej ilości wody nie usunie szkodliwych substancji. Dopiero gotowanie w dużej ilości wody wypłucze choć część z nich. To do- tyczy szczególnie warzyw, o których pochodzeniu niewiele wiemy. – Ponieważ część związków me- tali wypłukuje się podczas gotowania, warzywa z nieznanego 26 świat konsumenta | kwiecień 2008 www.swiatkonsumenta.pl warzyw i sady owocowe. To, co na nich wyrośnie, po tym, jak już wchłonie wszelkie nieczystości z rur wydechowych, trafia na nasze stoły. A nikt chyba nie zaprzeczy, że uprawy wzdłuż tras szybkiego ruchu należą do typowych elementów polskiego krajobrazu. – W odległości mniejszej niż 100 m od dróg o dużym natężeniu ruchu samochodowego następuje zwiększona akumulacja metali ciężkich w glebach – zauważa Dorota Kondej. – Rośliny mogą ulegać skażeniu nie tylko przez glebę, ale także przez powietrze zanieczyszczone metalami ciężkimi, które są łatwo zatrzymywane na po- wierzchni części nadziemnych roślin. Naturalna skłonność do pobierania i akumulacji metali cięż- kich w roślinach jest bardzo różna u poszczegól- nych gatunków. Największą zdolność do ich gromadzenia mają warzywa liściowe i korzeniowe. Zdecydowanie mniej szkodliwych dla zdrowia pierwiastków zatrzymują warzy- wa, których częścią użytkową są owoce: pomidory, warzy- wa strączkowe i dyniowate. Mniejszą zawartością metali ciężkich cechują się części jadalne osłonięte liśćmi (głowa kapusty, róża kalafiora), stanowiącymi naturalną ochronę przed pyłami. Pierwiastki toksyczne odkładają się głównie w wątrobie, nerkach, trzustce. Jeśli spożywamy zanieczyszczoną żyw- ność zaczynają odkładać się również w innych tkankach (np. ołów w kościach i w tkance mózgowej, rtęć w tkance mózgowej, kadm w cebulkach włosów). Do dziś nie wiemy, w jaki sposób składniki mieszanki różnych pestycydów zawartej w niektórych owocach i warzywach, oddzia- łują na siebie nawzajem i w jaki sposób, już spożyte, oddziałują na nasze zdrowie. Niektóre metale w małych ilościach są nam jednak potrzeb- ne do prawidłowego funkcjonowania. Do takich pierwiast- ków należy między innymi miedź. Jednak przyjmowana w zbyt dużych ilościach staje się niebezpieczna. U niemow- ląt i małych dzieci może wtedy uszkadzać wątrobę. Pod- czas gdy wielu szkodliwych związków możemy uniknąć, je- śli wybieramy warzywa i owoce z upraw ekologicznych, to zasada ta nie dotyczy miedzi. Wręcz przeciwnie – to wła- śnie miedź wykryto w ziemniakach z upraw ekologicznych w niemieckim teście z 2000 r. Było jej pięcio-, a nawet dzie- sięciokrotnie więcej niż w warzywach z upraw konwencjo- nalnych. Dlaczego? Wyjaśnienie jest proste: otóż w upra- wach ekologicznych dozwolone jest stosowanie roztworów soli miedzi jako środka ochrony przed szkodnikami. Sałata z azotanami W każdej sałacie, którą w tym roku przebadała niemiecka Fundacja Warentest, znajdowały się azotany – związki po- trzebne roślinom do wzrostu, które później przekształcają się w azotyny, a te z kolei – w niebezpieczne nitrozami- ny mogące być przyczyną nowotworów. Okazało się też, że wraz z porcją rukoli spożywamy z reguły więcej azota- nów niż z innymi gatunkami sałaty. Również w badaniach z 2000 r. okazało się, że sałata to istna bomba azotanowa. Stosowanie nawozów to nie jedyne źródło zanieczyszczenia roślin metalami ciężkimi. Do gleb, a później do roślin, prze- dostają się głównie z opadających pyłów wytwarzanych przez Światowa Organizacja Zdrowia obliczyła, ile azotanów mo- żemy bezpiecznie spożyć w ciągu dnia: 3,65 mg na każdy kilogram masy ciała. A zatem dla dorosłego człowieka wa- żącego 60 kg maksymalna dawka wynosi 220 mg azotanów. Wystarczy więc, że zje około 50-70 g (średnio pół opako- wania) spośród sałat, które wypadły najgorzej w teście, a osiągnie dzienny limit azotanów. Pamiętajmy jednak, że azotany znajdują się również w wielu innych produk- tach spożywczych, które jemy na co dzień, między innymi w kiełbasie, serze, wodzie oraz w innych warzywach, głów- nie w szpinaku i w burakach. U niemowląt i małych dzieci azotyny mogą hamować transport tlenu we krwi, dlatego w szczególności one nie powinny zjadać produktów z za- wartością azotanów. Specjaliści radzą, by wybierać dla nich tylko dania z warzywami, w których kontrole nie wykazują dużych ilości azotanów, na przykład z marchwią. Kartole z metalami Ołów i kadm – to dwa metale ciężkie, które w najwięk- szych ilościach przedostają się do środowiska naturalnego, a w konsekwencji – do płodów rolnych spożywanych przez konsumentów. Rtęć – to trzeci z najniebezpieczniejszych metali ciężkich, który zanieczyszcza warzywa i owoce. Skutki działania metali ciężkich na nasze zdrowie mogą ujawniać się nawet po wielu latach. Ich występowanie w każdym stężeniu jest niepożądane. Dodatkowy problem polega nie tylko na toksyczności tych metali (patrz str. 29), ale także na tym, że kumulują się w organizmie człowieka. www.swiatkonsumenta.pl świat konsumenta | kwiecień 2008 27 – dokładne opłukanie ich nawet pod chłodną wodą usunie z nich nie tylko bakterie, ale i choć część pesty- cydów z ich powierzchni. Z warzyw liściastych, takich jak sałata czy kapusta, Koktajl pe- stycydów Aby uchro- nić warzywa i owoce przed atakiem szkod- ników, stosuje się środki ochrony roślin, czyli pesty- cydy. Na świecie jest kilkaset różnych pesty- cydów, których pozostało- ści zjadamy wraz z warzywami i owocami. Prawie wszystkie pesty- cydy są szkodliwe w dużych stężeniach, dlatego istnieją regulacje prawne określające li- mity zawartości tych trucizn w produktach spożywczych. Problem w tym, że regulacje dotyczą pojedynczych związ- ków, podczas gdy w niektórych warzywach i owocach wy- krywane są istne koktajle kilku, a nawet kilkunastu różnych pestycydów. Nawet jeśli żaden z nich z osobna nie osiągnie niedozwolonej granicy, to łącznie osiągają stężenia znacznie przewyższające limity uznawane za bezpieczne. Mało tego, tak naprawdę do dziś nie wiemy, w jaki sposób składniki takiej pestycydowej mieszanki oddziałują na siebie na- wzajem i w jaki sposób, już spożyte, oddziałują na nasze zdrowie. należy usunąć zewnętrzne liście oraz szypułki, w których gromadzi się najwięcej azotanów. O bierając owoce i warzywa usuniemy z nich część zanieczyszczeń. Pamiętajmy jednak, że w skórce oprócz szkodliwych związków, znajduje się także naj- więcej witamin. G otujmy warzywa w dużej ilości wody – metale cięż- kie, pestycydy i azotany zostaną wypłukane. Z drugiej jednak strony gotowanie w małej ilości wody, a tym bardziej na parze zachowa w warzywach najwię- cej witamin. W ybierajmy owoce i warzywa możliwie z upraw krajowych i kupujmy te, na które jest akurat se- zon. Im dłuższa droga z pola na nasz talerz, tym więcej pozostałości pestycydów. U rozmaicajmy dietę jak tylko się da, aby nie spo- żywać na okrągło produktów z jednym rodzajem zanieczyszczeń. M imo zawartości pestycydów, azotanów i metali ciężkich, specjaliści zapewniają, że i tak korzyści ze spożywania warzyw i owoców przewyższają ryzyko związane z ich zanieczyszczeniem. przemysł oraz ze spalin samochodowych. Jednym z zagłębi warzywnictwa i sadownictwa w naszym kraju są zachodnie obrzeża Warszawy. Tymczasem tam właśnie działają lub przez wiele lat działały liczne zakłady produkcyjne – choćby fabryka kabli w Ożarowie Mazowieckim. W Łomiankach z kolei do 1954 r. funkcjonowała garbarnia. Po jej pożarze szlamy pogarbarskie i chemikalia spowodowały ogromne zanieczyszczenie gleb arsenem i chromem. Jakby tego było mało, przez powiat zachodni warszawski biegną dwie dro- gi międzynarodowe o bardzo dużym nasileniu ruchu: trasa gdańska i z Berlina do Moskwy. Co więc trafia do warzyw uprawianych na zachodzie Warszawy? Łatwo można to so- bie wyobrazić. Ale nie trzeba, bo badania tamtejszych gleb z 2006 r. wykonane przez dr. Józefa Lisa i dr. Annę Pa- sieczną z Państwowego Instytutu Geologicznego jed- noznacznie wskazują na to, że w okolicach Łomianek występuje znaczna koncentracja arsenu, chromu, a tak- że ołowiu, cynku, miedzi i kadmu. Natomiast główny- mi metalami zanieczyszczającymi gleby wokół byłej fa- bryki kabli i huty szkła w Ożarowie Mazowieckim są miedź, ołów i cynk. – Anomalie tych metali w glebach powierzchniowych obejmują swym zasięgiem niektóre pola uprawne, co stwarza ryzyko skażenia roślin – konkludują autorzy badań. Tajne przez poufne Nie można oczywiście rezygnować z diety bogatej w warzywa i owoce – one są naprawdę niezbędne dla zachowania zdrowia. Chodzi tylko o to, by świadomie je wybierać i odpowiednio komponować jadłospis, tak aby unikać częstego spożywania warzyw lub owoców odzna- czających się najwyższymi poziomami szkodliwych sub- stancji. Metale ciężkie mają to do siebie, że kumulują się w naszym ciele, tzn. nie są z niego usuwane, tylko gromadzą się w coraz większych ilościach. Dlatego powinniśmy wie- dzieć, które produkty mają w sobie dużo, dajmy na to, oło- wiu, aby nie gromadzić ich na raz na naszym talerzu. Bardzo ważne jest też dlatego urozmaicanie diety. Nie jedzmy dzień w dzień na przykład sałaty, która zawiera dużo azotanów, a wybierajmy każdego dnia inne warzywo lub sałatkę z in- nych składników. Wtedy nie bombardujemy naszego organi- zmu na okrągło jednym szkodliwym związkiem – w efekcie szybko moglibyśmy przekroczyć bezpieczną dawkę. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie jeden szkopuł: skąd mamy wziąć informacje o ilościach szkodliwych substan- cji w warzywach i owocach? Polscy konsumenci takich danych nie otrzymują. Stałe kontrole warzyw i owoców pod kątem zawartości pestycydów – owszem – są wyko- nywane przez Sanepid, ale cóż z tego, skoro ich wyników konsumenci nie ujrzą? Lądują one w szufladach urzędni- czych biurek. Zwróciliśmy się do Głównego Inspektoratu Sanitarnego z prośbą o ujawnienie nam tych wyników. Po przeszło tygodniu oczekiwania otrzymaliśmy od Jana Bondara, rzecznika GIS, jedynie lakoniczną notatkę, w której niestety zawartości pestycydów w różnych warzywach i owocach nie podano. 28 świat konsumenta | kwiecień 2008 www.swiatkonsumenta.pl Jak uchronić się przed szkodliwymi związkami? Z awsze myjmy warzywa i owoce przed spożyciem Dlaczego polscy konsumenci nie są informowani o tak istot- nych dla zdrowia faktach? Dlaczego instytucje powołane do tego, by stały na straży naszego zdrowia i bezpieczeństwa żywności zatajają wyniki kontroli? W wielu zachodnich kra- jach taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia – tam konsu- menci mogą wybierać świadomie. Na przykład w Stanach Zjednoczonych na podstawie wyników prawie 43 tys. badań na pestycydy wykonanych przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) w latach 2000-2005 powstała ogromna lista produktów opisująca ryzyko ich zanieczyszczenia środ- kami ochrony roślin. Wynika z niej, że najwięcej pozostałości pestycydów znajduje się w brzoskwiniach i jabłkach. Z kolei niemieccy konsumenci mają do dyspozycji testy Fundacji Wa- rentest w części finansowanej przez Bundestag, która w swo- im czasopiśmie publikuje wyniki badań różnych gatunków warzyw i owoców. Również innym instytucjom zależy na tym, by niemieccy obywatele mieli dostęp do informacji na temat zawartości szkodliwych związków w produktach. Najbar- dziej szczegółowe dane otrzymują mieszkańcy Nadrenii Westfalii. Tamtejsze ministerstwo ds. środowiska na- turalnego, ochrony przyrody, rolnictwa i ochrony konsumentów udostępnia na swoich stronach internetowych aktualizowane co tydzień wyniki kontroli kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców pod kątem zawartości w nich 600 różnych pestycydów. – Dzięki portalowi konsumenci mogą dowiadywać się o zanieczyszczeniu warzyw i owoców pozostałościami środków ochrony roślin, a uzyskane informacje wyko- rzystywać w swoich wyborach podczas zakupów – wyjaśnia Eckhard Uhlenberg, minister ds. ochrony konsumentów. – Jednocześnie wywieramy nacisk na importerów i produ- centów, aby sami skrupulatniej kontrolowali produkty, które wypuszczają na rynek, ponieważ o tym, że w jakimś produkcie zostały przekroczone do- puszczalne granice ilości pestycydów, każdy może od razu przeczytać w internecie. Produktów takich nikt nie będzie kupował, gdyż to konsumenci sami najlepiej ocenią, któremu przedsiębiorcy ufają, a gdzie nie zrobią zakupów – dodaje. Portal po- daje bowiem również nazwy sieci sklepów, w któ- rych wykryto warzywa i owoce z podwyższonymi zawartościami pestycydów oraz te, w których oferowa- ne są produkty w pełni bezpieczne. korzeniowej i wielu in- nym szkodnikom oraz chorobom. Im dłużej tru- skawka podróżuje, tym większe jest ryzyko, że rozgnieciona, zacznie gnić, dlatego odległy kraj eksportu oznacza więcej pestycydów, które zjadamy wraz z truskawką. W teście z 2003 r. niemiecka Fundacja Warentest wy- kryła największe zawartości pesty- cydów w truskawkach z Maroka. W przypadku cytryn najbardziej zanieczyszczone są owoce sprowa- dzane z Południowej Afryki – to z kolei wynik kontroli niemieckiego ministerstwa ochrony konsumentów: aż 43% próbek z RPA zbadanych w latach 2005-2008 przekraczało dopuszczalną gra- nicę zawartości pestycydów. Jak więc uchronić się przed szkodliwymi substancjami z warzyw i owoców? Na pewno nie rezygnować z jedze- nia zieleniny – radzą specjaliści. Jedynym wyjściem jest świadome wybieranie najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców oraz urozmaicona dieta. Piotrek Koluch Co tkwi w warzywach i owocach? Azotany Rośliny pobierają azotany z ziemi i wody. Dla nich to zwią- zek potrzebny do wzrostu, dlatego azotany znajdują się w nawozach. Dla ludzi azotany stają się niebezpieczne, kie- dy pewne rodzaje bakterii zamieniają je w azotyny. Te z kolei mogą przekształcić się w ludzkim organizmie w nitrozaminy, które w badaniach na zwierzętach okazały się rakotwórcze. Metale ciężkie Przedostają się do środowiska naturalnego ze spalin i opa- rów wytwarzanych przez przemysł. Ludzki organizm je ku- muluje, a efekty ich działania mogą ujawniać się po latach. Co powodują? Kadm : Objawy zatrucia kadmem to silne nudności, wymioty, ślinotok, biegunka, bóle brzucha; w następstwie zatrucia może dojść do uszkodzenia nerek i wątroby. Ołów : Do narządów najbardziej wrażliwych na działanie oło- wiu należą: wątroba, nerki, szpik kostny i mózg. Rtęć : Jej wysokie stężenia mogą uszkadzać mózg. Szczegól- nie wrażliwy na jej oddziaływanie jest rozwijający się płód, a także małe dzieci. Pestycydy Stosuje się je w uprawach, aby uchronić warzywa i owoce przed szkodnikami. Pozostałości pestycydów lądują póź- niej w naszych żołądkach. Naukowcy uspokajają jednak, że pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio, jeżeli nie spożywamy produktów, w których ich ilości prze- kraczają dopuszczalne prawem normy. Dopiero zjadanie ich regularnie w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Pestycydy odkładają się w naszym organizmie. Na temat wzajemnych oddziaływań między nimi w organizmie jeszcze niewiele wiadomo. Dlatego powinniśmy przyjmować z pożywieniem jak najmniejsze ilości pestycydów. Długa podróż truskawki Wiele owoców, szczególnie tropikalnych, trafia na nasze stoły z różnych stron świata. Ale nie tylko tropikalne owo- ce przyjeżdżają z daleka. Również na przykład truskaw- ki – te dostępne zimą (piękne, okazałe – krótko mówiąc: jak z obrazka i sprzedawane po niebotycznych cenach) importowane są z odległych krajów. Z badań wykonywa- nych na Zachodzie wynika, że takie owoce są z reguły bardziej zanieczyszczone pestycydami. Dlaczego? Mu- szą jakoś przetrwać długą podróż i cały czas wyglądać pięknie. Truskawki, zanim urosną na polskich polach, trafiają do nas z Hiszpanii, Maroka, Egiptu, Izraela, a nawet z Jordanii i Florydy. Ponieważ są owocami bardzo delikatnymi, już od początku uprawy przygo- towuje się je do ciężkiej podróży – spryskuje środkami przeciw insektom takim jak: mszyce, przędziorek, zgniliźnie www.swiatkonsumenta.pl świat konsumenta | kwiecień 2008 29
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZastosowanie gliny w budownictwie, budownictwo, Budynki z gliny i słomy, ArtykułyZasady rozprzestrzeniania się dźwięku(1), NAUKA, materialy budowlane, Materiały budowlane - wybrane artykułyZagadnienia akustyczne w projektowaniu(1), NAUKA, materialy budowlane, Materiały budowlane - wybrane artykułyZastosowanie SPME do badań biomedycznych, Artykuły naukowe, SPME i HS-SPMEZarobaczone szpitale, Artykuły z zakresu dezynfekcji, SzpitaleZabezpieczenia różnicowo-prądowe instalacji elektrycznych, Elektryka, ArtykułyZapobieganie zakażeniom w gabinecie stomatologicznym - Higienistki.pl wytyczne, Artykuły z zakresu dezynfekcji, StomatologiaZakres prac normalizacyjnych cz. 1, Artykuły z zakresu dezynfekcji, Normy i metody badania środkówZakażenia szpitalne w procesach cywilnych, Artykuły z zakresu dezynfekcji, Mikrobiologia epidemiologia zakażeniazadania II ver.0.25, Mechatronika PG, semestr I, Fizyka
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plamadi.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|