Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów, 1. ROLNICTWO, Rzeźnik, wędliniarz
[ Pobierz całość w formacie PDF ] MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Alicja Królak Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów 741[03].O1.02 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007 „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” Recenzenci: mgr inŜ. Tadeusz Jakubczyk mgr inŜ. Witold Pułkownik Opracowanie redakcyjne: mgr inŜ. Jadwiga Morawiec Konsultacja: mgr inŜ. Barbara Kapruziak Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].O1.02 Zapewnienie jakości mięsa i jego przetworów, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu rzeźnik – wędliniarz. Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 1 SPIS TREŚCI 1. Wprowadzenie 3 4 2. Wymagania wstępne 3. Cele kształcenia 5 4. Materiał nauczania 6 4.1. Wpływ drobnoustrojów, pasoŜytów i szkodników na jakość mięsa i jego przetworów 6 4.1.1. Materiał nauczania 6 4.1.2. Pytania sprawdzające 12 4.1.3. Ćwiczenia 13 4.1.4. Sprawdzian postępów 14 4.2. WdraŜanie systemu HACCP w zakładzie mięsnym 15 4.2.1. Materiał nauczania 15 4.2.2. Pytania sprawdzające 16 4.2.3. Ćwiczenia 16 4.2.4. Sprawdzian postępów 19 4.3. Wymagania sanitarne i higiena w systemie HACCP 20 4.3.1. Materiał nauczania 20 4.3.2. Pytania sprawdzające 22 4.3.3. Ćwiczenia 22 4.3.4. Sprawdzian postępów 24 25 5. Sprawdzian osiągnięć 6. Literatura 29 „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 2 1. WPROWADZENIE Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy dotyczącej zapewniania jakości mięsa i jego przetworów. W poradniku zamieszczono: - wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej, - cele kształcenia, - materiał nauczania, który umoŜliwi Ci samodzielne przygotowanie się do wykonania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną literaturę oraz inne źródła informacji, - pytania sprawdzające wiedzę niezbędną do wykonania ćwiczenia, - instrukcje wykonania ćwiczenia, - sprawdzian postępów, - wykaz literatury. Przed rozpoczęciem kształcenia w jednostce modułowej przewidywane jest zdiagnozowanie Twoich umiejętności. Sprawdzian osiągnięć opracowany jest w formie testu zawierającego: - instrukcję, - zestaw zadań testowych, - punktację zadań, - kartę odpowiedzi. 741[03].O1 Podstawy zawodu 741[03].O1.01 Stosowanie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej oraz ochrony środowiska 741[03].O1.02 Zapewnianie jakości mięsa i jego przetworów 741[03].O1.03 Stosowanie norm w produkcji mięsa i jego przetworów 741[03].O1.04 Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji mięsa i jego przetworów Schemat układu jednostek modułowych „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 3 2. WYMAGANIA WSTĘPNE Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: - korzystać z róŜnych źródeł informacji, - komunikować się i pracować w zespole, - dokonywać oceny swoich umiejętności, - wyszukiwać, selekcjonować, porządkować i przechowywać informacje niezbędne do wykonywania zadań zawodowych, - interpretować załoŜenia teoretyczne i stosować w praktyce, - analizować podstawowe akty prawne, - kontrolować przebieg procesów produkcyjnych, - stosować normy zapewnienia jakości zdrowotnej wyrobów w procesach produkcyjnych, - określać metody utrwalania Ŝywności, - prezentować wyniki opracowań. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 4
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
Startzarzadzanie projektami, STUDIA, WZR I st 2008-2011 zarządzanie jakością, Zarzadzanie Projektami, dodatkowoZarzadzanie 18112007(3), zarządzanie jakościązarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie jakością - wykładZarządzanie jakością w łańcuchu dostaw - Wersja do druku, Zarządzanie logistyczne, Nowoczesne systemy dystrybucji w przemyśle i handlu - Jan PieriegudZarządzanie Jakością wykład 1, Transport Polsl Katowice, 6 semestr, Studia 6, MOje, ZJ, ZJZarzadzanie procesami wyklad 3, Jakość, zarządznianie, 5S, FEMEA itpZapory sieciowe uwzględniające filtrowanie warstwy aplikacji i jakości usług, Praca magisterska, Informatyka - prace dyplomoweZarzdzanie jakocia WYKLADy 1-6 2010, Uczelnia PWR Technologia Chemiczna, Semestr 6, Zarządzanie jakościąZarzadzanie jakoscia - rozwiazanie testu, Rok 4, Egzamin inżynierskiZAOPATRZENIE W WODĘ I MECHANIZACJA PRAC - Dysk Google, Pakiety Edukacyjne, Użytkowanie maszyn rolniczych, 12.Zaopatrzenie gospodarstwa w wodę
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pljausten.xlx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|