Zagadnienia na zaliczenie biotechno, WNOŻCiK wieczorowe, semestr V, biotechnologia
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Zagadnienia na zaliczenie z przedmiotu Biotechnologia1. Przedstaw definicje zwišzane z żywnociš modyfikowanš genetycznie2. Scharakteryzuj metody bezwektorowe otrzymywania organizmów rolinnych modyfikowanych genetycznie3. Przedstaw modyfikacje genetyczne surowców rolinnych wpływajšcych na jakoć żywnoci i ułatwiajšcych przetwórstwo4. Przedstaw metody transgenizacji ssaków5. Omów modyfikacje genetyczne zwierzšt6. Wymień i opisz ródła węgla w pożywce7. Scharakteryzuj materiały pomocnicze stosowane w biotechnologii8. Omów podział technik hodowli dbn ze względu na stan fizyczny pożywki9. Hodowla cišgła - warunki, zastosowanie10. Wymień procesy stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy w zależnoci od ich zasadniczej funkcji11. Przedstaw ogólnš charakterystykę metod membranowychTechniki membranowe separacji polegajš na wykorzystaniu różnic szybkoci przenikania skłšdników rozdzielanej mieszaniny przez przegrody (membrany) o różnym stopniu porowatoci. Transport składników mieszaniny przez membranę zachodzi pod wpływem okrelonej siły napędowej.W procesach sepracji membranowej siłš napędowš może być różnica: cinienia, stężenia i potencjału elektrycznego.Membranowe procesy rozdzielania sš stosowane zarówno do rozdzielania roztworów ciekłych, jak i mieszanin gazowych.Różnica cinień: mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, osmoza odwróconaRóżnica stężeń: dializa, perwaporacja, pertrakcja, permeacja gazówRóżnica potencjału elektrycznego: elektrodializa12. Opisz liofilizację kultur dbn (warunki, zastosowanie)13. Suszenie rozpyłowe - wady i zalety, zastosowanie14. Omów otrzymywanie ksantanu15. Utrwalenie biologiczne mięs i porduktów mięsnychUtrwalanie biologiczne mięs i prod mięsnych polega na dodaniu do odpowiednio przygotowanego mięsa wybranych drobnoustrojów, aby umożliwić zajcie fermentacji mlekowej. Celem procesu fermentacji w wyrobach mięsnych jest ukwaszenie mięsa lub farszu mięsnego, co zapobiega rozwojowi mikroflory niekorzystnej lub chorobotwórczej, przedłuża trwałoć, zapewnia odpowiedniš barwę produktu oraz jego smak i zapach.W procesie fermentacji drobnoustroje zastosowane w procesie odgrywajš różnš rolę. Bakterie kwasu mlekowego, głównie homofermentatywne laseczki Lactobacillus oraz Pediococcus majš za zadanie produkcję kwasów z cukru zawartego w mięsie lub dodanego. Wytworzony kwas powoduje obniżenie pH, co sprzyja żelowaniu rozpuszczonych białek mięsa i nadaje wyrobom mięsnym (kiełbasie) stabilnš konsystencję - kiełbasę łatwo się kroi, jest zwarta.Obniżenie pH ma też zasadnicze znaczenie przy uzyskiwaniu stabilizacji higienicznej w produkcie gotowym. Niskie pH hamuje wzrost dbn patogennych i gnilnych, takich jak: E.coli, Clostridium botulinum, Salmonella.Do niektórych specjalnych gatunków wędlin surowych stosuje się preparaty zawierajšce drożdże Debaromyces, Streptomyces nadajšych swoisty aromat dzięki enzymatycznej przemianie tłuszczów oraz pleni z rodzaju Penicillum, które rozwijajšc się w obecnoci tlenu tworzš charakterystyczny biały nalot.16. Przedstaw etapy produkcji piwa- Produkcja brzeczkiBrzeczka jest surowcem do produkcji piwa i jednoczenie pożywkš do wzrostu mikroorganizmów, głównie drożdży, które wpływajš na fizykochemiczne i organoleptyczne cechy produktu gotowego.zacieranie słodufiltracja brzeczkigotowanie brzeczki z chmielemoddzielenie osadówchłodzenie brzeczekifermentacja brzeczkipropagacja drożdżyzadawanie drożdżami- Fermentacja i dojrzewanie (leżakowanie) piwa- Filtracja piwa- Stabilizacja piwa17. Scharakteryzuj klasyfikację biosensorów18. Podaj zastosowanie biosensorów w przemyle spożywczymZastosowanie biosensorów do monitorowania procesów przemysłowych*Biosensory można stosować jako cišgłe monitory do kontroli danego procesu. Korzyciami takich monitorów procesowych sš: większa efektywnoć, lepsza jakoć i konsystencja produktu oraz niższe koszty operacyjne.*Monitory in-line do bioreaktorów z bakteriami i komórkami zwierzęcymi wymagajš sensorów, które sš pozbawione zanieczyszczeń mikrobiologicznych*Elektroda do oznaczania glukozy*Prace na temat możliwoci otrzymywania bioczujników do pomiaru stężenia takich cukrowców jak fruktoza, maltoza, sacharoza, laktoza.*lzw org-izyna wyznacznik utraty wartoci odżywczej spowodowanej ogrzewaniem.19. Omów oczyszczanie tlenowe ciekówOczyszczanie tlenowe daje bardzo dużš efektywnoć oczyszczania cieków z zanieczyszczeniami trudno rozkładanymi w tradycyjny sposóbcieki wpływajš do zbiornika, w którym sš natlenione, dzięki temu rozwijajš się bakterie, które osadzajš się na kształtkach, czyli plastikowych elementach.Bakterie powstałe w wyniku natleniania cieków osadzajš się na kształtkach i usuwajš ze cieków zanieczyszczenia.Kształtki pływajš w zbiorniku, sš zatrzymywane za pomocš sitka, które stanowi przegrodę w cianie tak, żeby kształtki nie opuszczały tego zbiornika. Te bakterie zostajš w tym zbiorniku, włanie poronięte na kształtkach.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZachowania Organizacyjne, Studia Zarządzanie PWR, Zarządzanie PWR I Stopień, III Semestr, Zachowania organizacyjneZastosowanie analiz geochemicznych w petrologii skal magmowych, Geologia, UNIWERSYTET WARSZAWSKI, SEMESTR I, METODY BADAŃ MINERAŁÓW I SKAŁ, Metody badan mineralow, Metody badanZadania do analizy, Studia, [xxx] Rok II, [xxx]Semestr 4, TMM [x], MiBM studenci, Zadanie analizy mechanizmuZagadnienia w chemii organicznej, Chemia, Organiczna, Chemia organicznaZagadnienia egzaminacyjne z zakresu zarządzania nieruchomościami(1), Wycena nieruchomości, Egzamin, Wycena nieruchomościZadania 5 bilans masowy b.ftalowy, Akademia Górniczo - Hutnicza, Technologia Chemiczna, Studia stacjonarne I stopnia, SEMESTR 6, ELEMNTY TECHNOLOGII CHEMICZNEJ, PROJEKT, Zadaniazawory, PWR [w9], W9, 5 semestr, aaaOrganizacja SEM5, Od sebka, PKM I W,P, PKM I W, PKM-ZaworGrzybkowyZasoby w projekcie, Notatki UTP - Zarządzanie, Semestr III, Zarządzanie projektamiZarządzanie i komunikowanie społeczne, Semestr III, Psychologia zarządzania, Materiały, KomunikacjaZafalszowania zywnosci, ◄ TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA- SGGW, 10 - SEMESTR, Zafałszowania
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plwanilia39.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|