Zatrucia jadami stawonogów, Żywność i Toksykologia, Toksykologia
[ Pobierz całość w formacie PDF ] //-->Zatrucia jadami zwierzęcymi – zatruciajadami stawonogów (pająki, skorpiony)Damian AdamczykRafał StarońStawonogiSkorupiakiPajęczakiOwadyZnaczna liczba gatunkówstawonogów wyposażonajest w aparat jadowy.Pająk ptasznik(Aviculariaavicularia)Długość ciała 60 – 80 mm.Ciało ciemnobrunatne pokryte brązowymiwłoskami.Występowanie: Brazylia, Gujana, Trynidad.Gruczoły jadowe znajdują się wewnątrzszczękoczułków.Objawy zatrucia:ból w miejscu ukłucia (zanika po kilkuminutach),ogólne zmęczenie,powolne ruchy kończyn i brak koordynacji,senność,zatrzymanie pracy płuc i serca (ciężkiezatrucie).Średnia ilość jadu w gruczole ptasznika wynosiok. 6 mg.Dawka śmiertelna dla człowieka jest o wielewiększa.Wytwarza jad o działaniu neurotropowym,porażający twór siatkowaty mózgu.Bardziej niebezpieczne dla człowieka są ukąszeniapająków z rodzajuLatrodectus.Pająki te, o długościok. 30 mm, występują na obszarach ciepłej strefyklimatycznej świata.Przedstawicielami tego rodzaju są:Latrodectus mactans– „czarna wdowa”,Latrodectus mactans tredecimuguttatus– pająkkarakurt.Jad jest wprowadzany za pomocą szczękoczułków.Jad tych pająków działa bardzo szybko i powoduje ostrezatrucie.Zaliczany jest do toksyn działających pobudzająco na układsympatyczny, wywołuje skurcz niektórych grup mięśni.W niektórych przypadkach obserwuje się krótkotrwałą utratęprzytomności i amnezję.Występuje również agrafia (niemożność pisania), abulia(brak woli, stanowczości) i zaburzenia mowy.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZastosowanie techniki wysokich ciśnień w technologii żywności, Technologiezarządzanie-ść wykład, Wydział Nauk o Żywności, Zarządzanie FirmąZagadnienia do kolokwium z Biotechnologii żywności Dietetyka 2012, 2 rok, biotechnologia zaliczenieZakład Inżynierii Procesowej i Maszynoznawstwa, 65 lecie nauk o żywności i rybactwaZATRUCIA, Ratownictwo Medyczne, Dokumenty PDF i tekstowezatrucia, SzkolaZafalszowania zywnosci, ◄ TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA- SGGW, 10 - SEMESTR, ZafałszowaniaZakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności, 65 lecie nauk o żywności i rybactwaZatrucia - wp yw r norodnych czynnik w na powstawanie i przebieg zatrucia. Zatrucia pokarmowe, fizjologia człowiakazarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie jakością - wykład
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrodi314.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|