Zaoczne 2008 OTŻ W. 1, II rok, OTŻ
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Dr inż. Wojciech Kolanowski Ogólna Technologia Żywności O. T. Ż. Proces produkcyjny żywności i jego składowe Technologia (z j. gr. techne – rzemiosło, logos - nauka ) - dział wiedzy obejmujący metody wytwarzania oraz przetwarzania surowców, półproduktów i wyrobów. Technologia żywności jest to wiedza o metodach wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności Przetwarzaniem surowców naturalnych i wytwarzaniem żywności zajmowali się już ludzie pierwotni, ciągle doskonaląc metody pracy dzięki zdobytemu doświadczeniu. W miarę rozwoju wiedzy o otaczającym świecie, zjawiskach fizycznych i chemicznych metody te w coraz większym stopniu były oparte na podstawach naukowych. Technologia żywności jako samodzielna dyscyplina naukowa wyodrębniła się w latach 30. XX wieku i wciąż się rozwija; łączy w sobie wiadomości teoretyczne i praktyczne. Technologia żywności zajmuje się głownie żywnością oraz metodami jej przetwarzania. Żywność są to różne produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które w stanie naturalnym lub po obróbce przemysłowej albo kulinarnej (najczęściej obu jednocześnie) i niekiedy po uzupełnieniu składnikami pochodzenia organicznego (np. barwnikami) lub nieorganicznego (np. solą) są spożywane i stanowią pokarm człowieka. Pokarm albo pożywienie oznacza substancje pobierane przez organizm żywy z otoczenia i wykorzystywane do budowy ciała i regulacji procesów życiowych oraz jako źródło energii potrzebnej do przeprowadzenia tych procesów. Kodeks Żywnościowy Codex Alimentarius* FAO/WHO: Żywność to "każda substancja czy surowiec, półprzetwór lub przetwór, który jest przeznaczony do spożycia przez człowieka". Pojęcie to obejmuje również: napoje, gumę do żucia oraz substancje dodatkowe używane w wyrobie, przetwórstwie lub obrocie żywnością nie obejmuje zaś: kosmetyków, tytoniu i substancji używanych jako leki. *Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy - szereg ogólnych jak i szczegółowych standardów zapewniania bezpieczeństwa żywności; jego celem jest ochrona zdrowia konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej. utworzony w 1960 roku przez FAO i WHO
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZadania do analizy, Studia, [xxx] Rok II, [xxx]Semestr 4, TMM [x], MiBM studenci, Zadanie analizy mechanizmuZaburzenia psychiczne w przebiegu choroby Wilsona, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZagadnienia zaliczenie Budownictwo drogowe IBN 2015-16, politechnika lubelska, budownictwo, 3 rok, semestr 6, budownictwo drogoweZadania-1HNMR, Chemia UJ, II rok, Chemia organiczna, zadania spektroskopiaZadania-teoria-sprezystosci-1, Studia, IMIR- MIBM, V rok, Teoria sprezystosciZaburzenia borderline, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u dzieci, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowaZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u osób dorosłych, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowazapytanie ofertowe tabliczki, Przegrane 2012, Rok 2012, mail 04.09 Kluczbork tabliczkizarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie jakością - wykład
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrodi314.opx.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|