Zaoczne 2008 OTŻ W. 1
pdf > do ÂściÂągnięcia > download > ebook > pobieranie
 
Cytat
Ab igne ignem - z ognia ogień. (Cycero). (Cycero)
Start Zaćmienie, Zajecia 2, zaaowanane,
 
  Witamy

Zaoczne 2008 OTŻ W. 1, II rok, OTŻ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dr inż. Wojciech Kolanowski
Ogólna Technologia Żywności
O. T. Ż.
Proces produkcyjny żywności
i jego składowe
Technologia
(z j. gr. techne –
rzemiosło,
logos -
nauka
) -
dział wiedzy obejmujący metody wytwarzania oraz
przetwarzania surowców, półproduktów i wyrobów.
Technologia żywności jest to wiedza o
metodach wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i
przechowywania żywności
Przetwarzaniem surowców naturalnych i wytwarzaniem
żywności zajmowali się już ludzie pierwotni, ciągle
doskonaląc metody pracy dzięki zdobytemu doświadczeniu.
W miarę rozwoju wiedzy o otaczającym świecie, zjawiskach fizycznych
i chemicznych metody te w coraz większym stopniu były oparte na
podstawach naukowych.
Technologia żywności jako samodzielna dyscyplina naukowa
wyodrębniła się w latach 30. XX wieku i wciąż się rozwija;
łączy w sobie wiadomości teoretyczne i praktyczne.
Technologia żywności zajmuje się głownie żywnością oraz metodami jej
przetwarzania.
Żywność
są to różne produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
które w stanie naturalnym lub po obróbce przemysłowej albo
kulinarnej (najczęściej obu jednocześnie) i niekiedy po uzupełnieniu
składnikami pochodzenia organicznego (np. barwnikami) lub
nieorganicznego (np. solą) są spożywane i stanowią pokarm
człowieka.
Pokarm
albo
pożywienie
oznacza substancje pobierane przez organizm
żywy z otoczenia i wykorzystywane do budowy ciała i regulacji
procesów życiowych oraz jako źródło energii potrzebnej do
przeprowadzenia tych procesów.
Kodeks Żywnościowy Codex Alimentarius* FAO/WHO:
Żywność to "każda substancja czy surowiec,
półprzetwór lub przetwór, który jest
przeznaczony do spożycia przez człowieka".
Pojęcie to obejmuje również:
napoje, gumę do żucia oraz substancje dodatkowe używane
w wyrobie, przetwórstwie lub obrocie żywnością
nie obejmuje zaś:
kosmetyków, tytoniu i substancji używanych jako leki.
*Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy - szereg ogólnych jak i szczegółowych
standardów zapewniania bezpieczeństwa żywności; jego celem jest ochrona zdrowia
konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej.
utworzony w 1960 roku przez FAO i WHO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • imikimi.opx.pl
  • comp
    StartZadania do analizy, Studia, [xxx] Rok II, [xxx]Semestr 4, TMM [x], MiBM studenci, Zadanie analizy mechanizmuZaburzenia psychiczne w przebiegu choroby Wilsona, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZagadnienia zaliczenie Budownictwo drogowe IBN 2015-16, politechnika lubelska, budownictwo, 3 rok, semestr 6, budownictwo drogoweZadania-1HNMR, Chemia UJ, II rok, Chemia organiczna, zadania spektroskopiaZadania-teoria-sprezystosci-1, Studia, IMIR- MIBM, V rok, Teoria sprezystosciZaburzenia borderline, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u dzieci, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowaZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u osób dorosłych, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowazapytanie ofertowe tabliczki, Przegrane 2012, Rok 2012, mail 04.09 Kluczbork tabliczkizarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie jakością - wykład
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rodi314.opx.pl
  • Cytat

    Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas
    Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac
    Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie
    Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz
    Ex Deo - od Boga.

    Valid HTML 4.01 Transitional

    Free website template provided by freeweblooks.com