Zapobieganie agroterroryzmowi(1), IV rok, Artykuły zwierzęta gospodarskie
[ Pobierz całość w formacie PDF ] A WETERYNARIA W PRAKTYCE WETERYNARIA W PRAKTYCE RTYKUŁ KONGRESOWY dr n. wet. Krzysztof Anusz Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW, Warszawa Szkodliwe działanie broni biologicznej kojarzone jest z wystąpieniem zachorowań wśród ludzi. Broń biologiczna może być również użyta przeciwko celom rolniczym, przede wszystkim jako strategiczna broń ekonomiczna. Trzeba przy tym pamiętać, że przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej z 1 dolara dochodu 50-60 centów przeznacza na żywność. Zapobieganie agroterroryzmowi Następstwem intencjonalnego wpro- wadzania patogenów – grzybów, bak- terii, wirusów, insektów – do populacji zwierząt gospodarskich czy też do upraw będą wybuchy chorób, które spowodują podwyższenie cen produktów zwierzę- cych, roślinnych, nałożenie restrykcji eksportowych, a także straty wynikające z przeznaczenia dużych środków finan- sowych na koszty ubezpieczeń. Zagrożenie atakiem agroterrorystycz- nym powinno być określane na pozio- mie organizmu, gospodarstwa, całego sektora rolno-spożywczego i kraju. Na poziomie organizmu polega to na kontroli odporności zwierząt i roślin na choroby. W gospodarstwie ocenie podlegają tech- niki zarządzania warunkami bytowymi zwierząt, których celem jest zapobiega- nie wprowadzeniu i rozprzestrzenieniu chorób. W sektorze rolno-spożywczym monitorowaniu podlega skuteczność sys- temów wykrywania chorób oraz gotowość do natychmiastowej odpowiedzi na ich wystąpienie. Na tym poziomie powinny być podejmowane decyzje dotyczące między innymi intensywnego szkolenia lekarzy weterynarii w zakresie chorób egzotycznych (FAD s ), inwestowania w roz- wój diagnostyki laboratoryjnej, w tym w rozwijanie szybkich metod diagnostycz- nych FAD s , tworzenia laboratoriów BL-4 o najwyższym stopniu biobezpieczeństwa czy też tworzenia wspólnych baz danych „zwierzęta – ludzie” na temat zakażeń, za- chorowań i objawów klinicznych, których analiza pozwoli na szybkie zlokalizowanie wybuchu choroby odzwierzęcej. Zada- niem państwa jest prowadzenie takiej polityki, która w przypadku wystąpienia katastroficznych wybuchów chorób wśród zwierząt gospodarskich zmniejszałaby ich ekonomiczne następstwa oraz łagodziła napięcia socjalne i społeczne. Strategia analizy i kontroli zagrożenia agroterro- ryzmem zawsze powinna brać pod uwagę wszystkie wymienione powyżej poziomy. Retrospektywna analiza naturalnych wybuchów chorób zwierząt pokazuje destrukcyjny potencjał ewentualnego ataku agroterrorystycznego. Szczególnie kosztowne jest zwalczanie pryszczycy. Wpływają na to zarówno zjadliwość wi- rusa pryszczycy, jak i natychmiastowe nakładanie restrykcji eksportowych. Koszty bezpośredniej likwidacji 2000 krów na terenie Kanady w latach 1951-1953 wyniosły 2 miliony dolarów, ale całkowita ekonomiczna strata, związana przede wszystkim z międzynarodowym embar- giem, przekroczyła 2 miliardy dolarów. We Włoszech w 1993 r. bezpośrednie koszty zwalczania pryszczycy wyniosły 11,5 mi- liona dolarów, podczas gdy straty rynkowe były już 10-krotnie większe i przekroczyły 120 milionów dolarów. Wybuch pryszczycy świń na Tajwanie w 1996 r. spowodował konieczność likwidacji prawie 4 milionów zwierząt, a całkowite, długoterminowe straty związane z „biznesem świńskim” osiągnęły kwotę 7 miliardów dolarów. Inny przykład to wybuch wysoce pato- gennej influenzy ptaków (HPAI – highly pathogenic avian influenza ) na terenie USA w Pensylwanii w 1983 r., kiedy zlikwido- wano 17 milionów brojlerów. Bezpośrednie koszty likwidacji zwierząt i zwalczania cho- roby wyniosły 86 milionów dolarów. Kon- sekwencją wybuchu choroby był wzrost cen drobiu, co kosztowało konsumentów dalsze 548 milionów dolarów. Szacunkowe dane odnoszące się do zwalczania BSE także wskazują na olbrzy- mie koszty tego procesu. W świecie z powo- du BSE zlikwidowano już około 1,5 miliona zakażonych krów, co kosztowało około 5 miliardów dolarów. Retrospektywna analiza szeroko rozumianego procesu zwalczania BSE jest szczególnie cenna dla kształtowania skutecznych metod odbudowywania społecznego zaufania do rodzimych produktów pochodzenia zwie- rzęcego oraz do instytucji państwowych zapewniających biobezpieczeństwo konsu- mentów, również w przypadku możliwego intencjonalnego wprowadzenia groźnych patogenów do gospodarstw hodowlanych czy też do produktów spożywczych po- chodzenia zwierzęcego. W marcu 1996 r. pojawiły się pierwsze doniesienia o praw- dopodobnym związku pomiędzy konsump- cją mięsa krów z BSE a występowaniem nowego wariantu choroby Creutzfeldta-Ja- koba u ludzi. Załamaniu uległo zaufanie do brytyjskiej wołowiny. Dział gospodarki Wielkiej Brytanii wart 880 milionów dola- rów na rok stał się bezwartościowy. Już jednak 2 lata później w 1998 r. sprzedaż brytyjskiej wołowiny wzrosła do 93% jej wartości sprzed 1996 r. Stało się tak dzięki szerokiej kampanii PR ( public relations ), prowadzonej przez Brytyjską Komisję Pro- ducentów Mięsa i Inwentarza (MLC – Meat and Livestock Commission ), z udziałem agencji PR i reklamowych. W kampanii szczególnie akcentowano postępującą po- prawę higieny i standardów jakościowych w przemyśle mięsnym i aktywną rolę rządu w zwalczaniu BSE. Specyfika agroterroryzmu polega na tym, że nawet pojedynczy, odizolowany akt sabotażu może wywołać międzyna- rodowe sankcje, a wśród nich restrykcje eksportowe. Ponadto niektóre z wirusów atakujących zwierzęta gospodarskie i drób mogą samodzielnie przenosić się na duże odległości drogą powietrzną. Są to przede wszystkim wirusy wywołujące pryszczycę, wysoce patogenną influenzę ptaków oraz chorobę Newcastle. Choroby te szerzą się również poprzez kontakt bezpośredni. Przestępca nie potrzebuje do ich roz- przestrzeniania jakichkolwiek urządzeń technicznych. Dysponując podstawową wiedzą mikrobiologiczną, może znaleźć 44 MONOGRAFIA „CHOROBY ZAKAŹNE PRZEŻUWACZY” A WETERYNARIA W PRAKTYCE RTYKUŁ KONGRESOWY się na terenach, gdzie dana choroba, np. pryszczyca, występuje naturalnie, uzyskać zakażone tkanki, wyhodować wirusa, a na- stępnie dokonywać intencjonalnych zakażeń – bez zagrożenia dla siebie samego, bowiem patogeny zwierząt i roślin zwykle nie atakują ludzi. Pryszczyca, choroba Newcastle czy pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej świń mogą co prawda być przenoszone na ludzi, ale ich przebieg jest wtedy łagodny i nie stanowi zagrożenia dla życia. Trzeba jednocześnie pamiętać, że cele rolnicze to tak zwane „miękkie cele”, o niskim stopniu zabezpieczenia. Tak więc techniczne ograniczenia agroterroryzmu są znacznie mniejsze niż odnoszące się do bioterroryzmu skierowanego bezpośred- nio przeciwko zdrowiu ludzi. Działania agroterrorystyczne ułatwia brak bariery psychologicznej, powstrzymującej przed powodowaniem wielu ofiar wśród ludzi. Zabijanie zwierząt i niszczenie roślin nie jest generalnie odbierane jako etycznie nieprzyzwolone, tak jak zabijanie ludzi. Tendencja do bardziej intensywnego gospodarowania za- równo w odniesieniu do hodowli, jak i produkcji roślinnej wprawdzie utrzymuje ceny na niskim poziomie, ale jednocze- śnie zwiększa ryzyko wystąpienia epidemii. W USA w 1987 r. około 50% brojlerów pochodziło z dużych ferm, w 1997 r. – już 75%. Obecnie 59% całej produkcji brojlerów w USA pocho- dzi z dziewięciu ferm. Zwiększa się również udział w rynku dużych gospodarstw produkujących wołowinę i mleko. Ob- niżenie ryzyka epidemiologicznego w takich gospodarstwach uzależnione jest od zwiększenia środków poprawiających biobezpieczeństwo, np. od ścisłego przestrzegania kwaran- tanny dla zwierząt wprowadzanych do gospodarstwa. Obecnie większość chorób bydła jest wprowadzana poprzez zakup zakażonych zwierząt. Nie należy też dopuszczać pojazdów i ludzi nie należących do bezpośredniej obsługi zwierząt do budynków inwentarskich, ponieważ mogą wprowadzić lub przenieść tam chorobę. Oczywiście, wysoki stopień biobez- pieczeństwa nie tylko zmniejszy ryzyko wprowadzenia przez terrorystów choroby do gospodarstwa, ale również – a może przede wszystkim – będzie zapobiegał rozprzestrzenianiu naturalnie występujących chorób. Możliwość podjęcia intencjonalnych działań terrorystycznych z użyciem czynników biologicznych sprawia, że niezwykle ważne staje się zabezpieczenie linii produkcyjnych, laborato- riów, systemu dystrybucji i magazynowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Należy również zaostrzyć kryteria naboru personelu do tych przedsiębiorstw. Działaniom za- bezpieczającym z całą pewnością pomoże system ostrzegania RASFF, stworzony przez Komisję Europejską w celu szybkiego informowania państw członkowskich o ryzyku, jakie stwarzają produkty żywnościowe i środki żywienia zwierząt, które nie spełniają wymagań bezpieczeństwa lub są nieprawidłowo oznakowane i stwarzają ryzyko dla konsumentów. Piśmiennictwo 1. Anusz K.: Identification of possible intentional proteic contaminations of feeding stuff by PCR-RFLP . Proceedings of the International Conference „Protection against bioterrorism”. Puławy, 8-9 lipca 2004, s. 44. 2. Kaczura R., Kaznowski A.: Potential impact of using biological weapons against livestock and crops . Proceedings of the International Conference „Protection against bioterrorism”. Puławy, 8-9 June 2004, s. 23. 3. Kohnen A.: Responding to the Threat of Agroterrorism: Specific Recom- mendations for the United States Department of Agriculture . BCSIA Di- scussion Paper 2000-29, ESDP Discussion Paper ESDP-2000-04, John F. Kennedy School of Government, Harvard University, October 2000. 4. Mekouchinov K.: Some reasons for application of prions as biological weapon . Proceedings of the International Conference „Protection against bioterrorism”. Puławy, 8-9 lipca 2004, s. 38. 46 MONOGRAFIA „CHOROBY ZAKAŹNE PRZEŻUWACZY”
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plimikimi.opx.pl
|
|
StartZadania do analizy, Studia, [xxx] Rok II, [xxx]Semestr 4, TMM [x], MiBM studenci, Zadanie analizy mechanizmuZaburzenia psychiczne w przebiegu choroby Wilsona, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZagadnienia zaliczenie Budownictwo drogowe IBN 2015-16, politechnika lubelska, budownictwo, 3 rok, semestr 6, budownictwo drogoweZadania-1HNMR, Chemia UJ, II rok, Chemia organiczna, zadania spektroskopiaZadania-teoria-sprezystosci-1, Studia, IMIR- MIBM, V rok, Teoria sprezystosciZaburzenia borderline, Pielęgniarstwo licencjat cm umk, III rok, Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczneZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u dzieci, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowaZaawansowane zabiegi resuscytacyjne u osób dorosłych, Stomatologia, II rok, Medycyna ratunkowa, Medycyna ratunkowazapytanie ofertowe tabliczki, Przegrane 2012, Rok 2012, mail 04.09 Kluczbork tabliczkizarzjak1, Zarządzanie (studia) Uniwersytet Warszawski - dokumenty, Zarządzanie II rok UW, Zarządzanie jakością - wykład
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pllo2chrzanow.htw.pl
Cytat
Filozof sprawdza się w filozofii myśli, poeta w filozofii wzruszenia. Kostis Palamas Aby być szczęśliwym w miłości, trzeba być geniuszem. Honore de Balzac Fortuna kołem się toczy. Przysłowie polskie Forsan et haec olim meminisse iuvabit - być może kiedyś przyjemnie będzie wspominać i to wydarzenie. Wergiliusz Ex Deo - od Boga. |
|